Mokslininkai ištyrė, kad už religinius įsitikinimus atsakingos kelios smegenų sritys  (32)

Ieškodami taip vadinamos „Dievo vietos“, mokslininkai atrado, kad už religinius įsitikinimus atsakingos kelios smegenų dalys, rašo telegraph.co.uk. Tyrimas, kuriame dalyvavo krikščionys, musulmonai ir žydai, parodė, kad reaguodamos į religinius pareiškimus kai kurios smegenų žievės sritys „užsidega“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savanoriams klausantis teiginių apie Dievą, buvo skenuojamos jų smegenys. Paaiškėjo, kad daug stipriau reagavo tos smegenų sritys, kurios neseniai išsivystė ir kurių neturi gyvūnai. Taigi tikėjimas būdingas tik žmonėms.

„Mums įdomu, kurios smegenų dalys, ypač iš tų, kurias turi tik žmogus, atsakingos už tikėjimą“, – teigė tyrimui vadovavęs Merilando (JAV) instituto „National Institute of Neurological Disorders and Stroke“ profesorius Jordanas Grafmanas.

Leidinyje „Proceedings of the National Academy of Sciences“ išspausdintas tyrimas prieštarauja teiginiui, kad už religinius įsitikinimus atsakinga tik viena smegenų sritis, praminta „Dievo vieta“.

Dabar mokslininkai išsiaiškino, kad skirtingus religijos aspektus apdoroja skirtingos smegenų dalys.

40 išpažįstančių įvairias monoteistines religijas savanorių paprašyta išklausyti kelis pareiškimus apie Dievą ir pasakyti, ar su jais sutinka, ar ne, o tuo metu buvo skenuojamos jų smegenys.

Girdint teiginį, kad Dievas sukūrė pasaulį, reagavo šoninė kaktinė skiltis. Ši smegenų dalis atsakinga už įsijautimą į kito asmens būseną.

Girdint teiginį „Dievas užsirūstinęs“, buvo aktyvūs vidurinis smilkinio ir priekinis vingiai.

Išgirdus abstraktesnius, doktrininius klausimus, daugiausiai dirbo dešinysis smilkinio vingis – ši sistema mums padeda suprasti metaforas.

„Mūsų (tyrimo) rezultatai unikalūs, nes pademonstravo, kad už specifinius religinius įsitikinimus atsakingos gerai žinomos smegenų dalys.“ Pasak profesoriaus, tyrimas palaiko šiuolaikines psichologijos teorijas, kurios laiko religinius įsitikinimus evoliucine, kognityvia funkcija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (32)

Susijusios žymos: