Įspūdingiausios Žemėje karštosios versmės  (4)

Nuo senų senovės jos domina, stebina ir traukia – iš vandens trykštančios karšto vandens srovės negali nekelti susidomėjimo. Daugelis karštųjų versmių susiformavo prieš 20-45 mln. metų zonose, kur vyko ugnikalnių išsiveržimai. Jų vandens temperatūra gali siekti nuo maloniai šiltos iki itin aukštos – net 350 °C.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karštųjų srovių yra visose pasaulio žemynuose bei vandenynų dugne. Nepaisant to, jog įdomūs visi, kai kurie iš jų – ypač įspūdingi.

Didysis ryškusis šaltinis

Didžiausias JAV bei trečias pagal dydį pasaulyje geoterminis šaltinis trykšta Jeloustouno nacionaliniame parke. Jo skersmuo – apie 75 su 91 metrai, gylis – apie 49 metrus. Manoma, jog per minute išteka apie 2000 litrų 71°C vandens. Ryškią vandens spalvą, besimainančią nuo žalios iki ryškiai raudonos bei oranžinės, lemia dumbliai bei pigmentinės bakterijos, gyvenančios vandens šaltinio pakraščiuose. Permainos priklauso nuo chlorofilų bei karotenoidų, pagamintų organizmų, skersmens. Šaltinio centras yra sterilus dėl karščio.

Mamuto karštieji šaltiniai: daugiausiai anglies sukaupęs šaltinis pasaulyje

Taip pat Jeloustouno parke trykštanti Mamuto karštoji versmė garsėja labiausiai anglies prisotintu vandeniu visame pasaulyje. Įspūdinga vieta – Minervos terasa – terasų, kurias per tūkstančius metų sukūrė ištryškęs ir šąlantis versmės vanduo, paliekantis kalcio karbonato klodus – grupė.

Kraujo tvenkinio karštoji versme: sveiki atvykę į pragarą

Kraujo tvenkinio karštoji versmė yra viena iš „pragarų“ (jigoku), esančių Beppu, Japonijoje. Šios devynios karštosios versmės, pramintos „pragarais“, labiau tinkamos grožėtis, nei maudytis. Kraujo tvenkinio versmės vanduo dėl geležies yra ryškiai raudonas.

Mėlynoji lagūna: Islandijos geoterminis SPA

Tai – vienas didžiausių Islandijos atrakcionų. Didelius baseinus sukūrė gamta, o vandenį į juos pumpuoja iš greta esančios geoterminės elektrinės. Karštas vanduo iš žemės gelmių naudojamas turbinoms sukti. Vėliau jis paskirstomas į municipalinę šildymo sistemą ir tada išpumpuojamas į Mėlynąją lagūną. Vanduo čia pilnas mineralinių medžiagų, tad maudytis jame rekomenduoja dermatologai. SPA įsikūręs apie 39 km nuo Reikjaviko.

Glenvudo versmės: didžiausias pasaulyje natūralaus karšto vandens baseinas

Iš Kolorado valstijoje JAV esančio šaltinio per sekundę išsilieja apie 143 litrai vandens. Čia galima mėgautis terapija –plūduriuoti baseinėlyje, kurio vanduo prisotintas mineralų, arba plaukioti didžiausiame pasaulyje karšto (36°C) vandens baseine .

Jigokudani karštosios versmės – Snieginių beždžionių namai

Šis šaltinis, esantis Nagano prefektūroje, labiausiai žinomas dėl „snieginių beždžionių“, drauge su lankytojais ateinančių čia pasimėgauti karštais vandenimis. Jigokudani beždžionių parke, įsikūrusiame „Pragaro slėnyje“ taip pavadintame dėl vulkaninio aktyvumo, gyvena daugiau nei trys šimtai makakų – Japonijos beždžionių.

nuotr: "Odee.com"
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(3)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: