Skruzdės užuodžia mirtį ir gyvenimą  (7)

Kai miršta skruzdė, kolonija, mažindama infekcijos grėsmę, skuba jos atsikratyti. Mokslininkai teigia, kad apie mirtį jos sužino iš kvapo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau mokslininkai manė, kad mirusios skruzdės išskiria tam tikrą chemikalą, kuris apie mirtį perspėja likusias skruzdes. Tačiau mokslininkai, tyrinėdami Argentinos skruzdėles, kurios yra aršios kovotojos už savo teritoriją, išsiaiškino, kad skruzdės „mirties kvapą“ skleidžia visą savo gyvenimą.

Visos skruzdės, gyvos ar mirusios, be perstojo gamina „mirties chemikalus“, tačiau gyvosios be šio chemikalo dar skleidžia ir „gyvybės kvapą“, kuris išnyksta skruzdei mirus.

„Mirusios skruzdės, kurios nekvepia kaip gyvosios, nugabenamos į kapinyną. Taip daroma ne todėl, kad skruzdžių lavonas pradeda skleisti naują unikalų kvapą, o todėl, kad pranyksta dalis kvapo“, – teigia Dongas-Hwanas Choe`as, mokslinės studijos autorius iš Kalifornijos (JAV) universiteto.

Mokslininkas teigia, kad šie rezultatai padės kurti draugiškesnę aplinkai kenkėjų valdymo strategiją, kuri leistų sunaudoti mažiau chemikalų.

Studijos rezultatai publikuoti žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: