ESA „apkarpė“ Marso tyrimų programą  (3)

Europos kosmoso tyrimų agentūra (ESA) pranešė dėl lėšų trūkumo esanti priversta keisti 2016 m. suplanuotą Marso tyrimų misijos „ExoMars“ programą, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ESA vadovo Jeano-Jacqueso Dordaino teigimu, planuojama atsisakyti Marso seisminį aktyvumą ir klimatą turėjusio tirti aparato „Humboldt“. Taip nuspręsta siekiant išlaikyti misijos biudžetą 850 mln. eurų ribose.

Be to, stengiantis efektyviau naudoti lėšas ESA misijoje „ExoMars“ aktyviai dalyvaus NASA. JAV agentūra turėtų pateikti ESA raketą nešėją ir pagaminti aplink Marsą skriesiantį palydovą, kuris retransliuos Marso paviršiuje veiksiančio marsaeigio „ExoMars“ tyrimų duomenis į Žemę. Mainais ESA įsipareigoja finansiškai prisidėti prie būsimųjų NASA Marso misijų. Atitinkamą susitarimą abiejų kosmoso tyrimų agentūrų vadovai planuoja pasirašyti birželio 30 dieną.

Be to, pranešama, kad su finansiniais sunkumais susidūrė ir kita ESA programa „Bepi-Colombo“. Tai Merkurijaus tyrimų projektas, kuriame numatyta į šią planetą pasiųsti kosminį zondą. ESA inžinieriai priėjo išvadą, kad šio aparato dydis bus didesnis, nei buvo planuota, o dėl to prireiks brangiau kainuojančios galingesnės raketos nešėjos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: