Mokslininkai drugelius seks radijo siųstuvais  (1)

Vokietijos mokslininkai sukūrė miniatiūrinius radijo siųstuvus, kurie padės jiems tirti monarcho drugelių migracijos ypatumus, pranešė Maxo Plancko Ornitologijos institutas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Drugeliai, prie kurių bus pritvirtinti tokie mikrosiųstuvai, bus sekami automobiliais ir lėktuvais, sakoma pranešime.

Maxo Plancko Ornitologijos instituto mokslininkas Martinas Wikelskis, naudodamas radijo siųstuvėlius, jau tyrė įvairių paukščių, vėžlių, laumžirgių rūšių migracijos kelius.

Bendradarbiaudamas su TV kanalu „National Geographic“, kursiančiu apie tai dokumentinį filmą, ir Kanzaso universiteto organizacija „Monarch Watch“, M. Wikelskis ruošiasi stebėti kasmet vykstančią monarcho drugelių migraciją, kurios kelias prasideda ties Meksika ir tęsiasi iki Kanados pusėje esančios Didžiųjų ežerų pakrantės.

Kasmet milijonai monarcho drugelių Meksikos kalnuose susiburia į spiečius ir patraukia į šiaurę. Iki balandžio jie pasiekia pasienio su JAV regioną, kuriame patelės padeda pirmuosius kiaušinėlius. Gegužės mėnesį drugeliai pasiekia Teksasą, kuriame „meksikiečiai“ išmiršta, o jų jaunikliai tęsia kelionę į šiaurę. Kai drugeliai atkeliauja į Kanadą, kelionėje būna pasikeitusios trys jų kartos.

Tačiau kelionėje atgal, prasidedančioje vėlų rudenį, pasikeičia tik viena jų karta. Vokiečių mokslininkų sukurti mikrosiųstuvai, klijuojami prie atskirų drugelių kūno, padės ornitologams tiksliai nustatyti jų migracijos ypatumus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: