Velykų sala slėpė gyvybės eliksyrą  (9)

JAV mokslininkai mano, kad Velykų salos dirvožemyje aptiktų bakterijų gaminama cheminė medžiaga gali daugiau nei dešimtmečiu prailginti žmogaus gyvenimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikimasi, kad „gyvybės eliksyru“ pramintas vaistas, skirtas žmogaus senėjimui pristabdyti, pasieks rinką per artimiausius 10 metų, skelbia britų dienraštis „Daily Mail“.

Apie amerikiečių mokslininkų eksperimentų su laboratorinėmis pelėmis rezultatus pranešė žurnalas „Nature“.

Jungtinė Teksaso universiteto Sveikatos tyrimų centro, Mičigano universiteto ir Jacksono laboratorijos mokslininkų grupė nustatė, kad rapamicinas (sirolimas) – vaistas, kurio veiklioji medžiaga yra natūralus Velykų salos dirvožemyje aptiktų bakterijų Streptomyces hygroscopicus produktas – iki 14 proc. prailgino laboratorinių pelių gyvenimo trukmę. Paprastai rapamicinas skiriamas pacientams po organų persodinimo operacijų, nes jis slopina imuninės sistemos poveikį ir padeda išvengti transplantuotų organų atmetimo.

Iki šiol atlikti šios medžiagos tyrimai buvo atskleidę, kad ji prailgina kai kurių vabzdžių bei kirminų gyvenimo trukmę. Dabar pirmą kartą patvirtinta, kad rapamicinas gali prailginti ir žinduolių gyvenimą. Iki šiol buvo manoma, kad vienintelis būdas prailginti žinduolių gyvenimą – griežtas dietos ribojimas, pastebi „Nature“.

JAV mokslininkai atliko trijų etapų bandymus su beveik 2 000 genetiškai panašių laboratorinių pelių. Rapamicinas joms buvo duodamas sulaukus beveik 600 dienų amžiaus – tai atitinka 60 metų žmogaus amžių. Paaiškėjo, kad rapamicino vartojusios pelės gyveno ilgiau: patinėlių tikėtina gyvenimo trukmė padidėjo iki 28 proc., o patelių – iki 38 proc. Žmonių atveju tai reikštų, kad vidutinė gyvenimo trukmė padidėtų maždaug 13 metų.

Pasak tyrėjų, nors gyvenimą ilginantis rapamicino poveikis žmonėms dar neištirtas, bandymų su pelėmis rezultatai leidžia manyti, kad žmogaus senėjimo procesą taip pat galima sulėtinti vaistais.

Kaip konkrečiai žmogaus ląsteles veikia rapamicinas, iki šiol nėra aišku, tvirtina vienas šio tyrimo autorių, Teksaso universiteto Sveikatos tyrimų centro farmakologijos profesorius Rady Strongas. Jis ir jo kolegos rapamicino, kuris prieš beveik 40 metų buvo aptiktas Velykų salos dirvožemio mėginiuose, poveikį gyvenimo trukmei nusprendė pradėti tirti po to, kai buvo pastebėta, jog šis cheminis junginys laboratorinių gyvūnų ląstelių augimą veikia maždaug taip pat, kaip ir gyvenimo trukmę ilginantis kaloringo maisto ribojimas.

„Niekad nemaniau, kad per savo gyvenimą galėsiu pamatyti išrastus vaistus, kurie apsaugo nuo senėjimo. Tačiau dabar tokią viltį teikia rapamicinas“, - pareiškė kitas tyrimų dalyvis, Teksaso universiteto daktaras Arlanas Richardsonas.

Tačiau mokslininkai perspėja, kad vartoti rapamiciną viliantis prailginti savo gyvenimą šiuo metu yra labai pavojinga. Kai kurie klinikiniai tyrimai atskleidė, kad šis vaistas pasižymi rimtu šalutiniu poveikiu. Kadangi jis slopina imuninę sistemą, pacientai tampa neatsparūs įvairioms infekcijoms. Teigiama, kad dabartinė rapamicino versija didina susirgimo vėžiu pavojų, todėl vaistas turėtų būti modifikuotas prieš pradedant jo bandymus su žmonėmis siekiant prailginti jų amžių.

Pasak „Nature“, specialistai svarsto, kaip būtų galima pakeisti rapamiciną, kad būtų išlaikytos amžių ilginančios jo savybės, tačiau kartu sumažėtų ir poveikis žmogaus imuninei sistemai. Jei būtų išrastas tinkamas jo poveikio žmogaus ląstelėms nukreipimo mechanizmas, būtų galima tikėtis, kad vidutinė žmogaus gyvenimo trukmė farmakologiškai galėtų būti prailginta daugiau nei 10 metų. Tačiau žmonių gyvenimui vidutiniškai pailgėjus iki 90 – 100 metų, žmonija susidurtų su visa eile rimtų ekonominių ir socialinių problemų, teigia specialistai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: