Jupiteryje atsirado juoda dėmė  (9)

Australas astronomijos mėgėjas vakar padarytoje Jupiterio nuotraukoje užfiksavo naują juodą dėmę. Ji labai panaši į tas, kurias paliko su Jupiteriu 1994 m. susidūrusi „Shoemaker-Levy 9“ kometa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anthony Wesley liepos 19 d. padarytoje nuotraukoje matyti naujo galimo susidūrimo su Jupiteriu vieta. Ji yra pietinio Jupiterio ašigalio rajone, maždaug 216 laipsnių platumoje, praneša „UniverseToday.com“. Kanberoje gyvenantis astronomas mėgėjas sako pradėjęs stebėti Jupiterį apie 11 valandą vakaro vietos laiku. Jis naudojo 14,5 colių skersmens Niutono reflektorių. Netikėtai planetos pietinio ašigalio srityje pastebėjęs juodą dėmę jis iš pradžių pamanęs, kad tai gali būti vienas iš Jupiterio palydovų ar jo metamas šešėlis, tačiau netrukus supratęs, kad taip lėtai judanti tokio dydžio dėmė tokioje vietoje su jais nesusijusi. Su prielaida, kad naujoji dėmė gali būti susidūrimo su kažkokiu dangaus kūnu ženklas, nesutinka daugelis šią naujieną komentavusių astronomų. Pasak jų, juodoji dėmė galėjo atsirasti dėl tam tikrų šios planetos atmosferos pokyčių.

Kad būtų galima tiksliai išsiaiškinti naujų dėmių Jupiteryje susidarymo priežastis, būtini kruopštūs ilgalaikiai Jupiterio stebėjimai, teigia mokslininkai. Naudojant specialią programą astronomai apskaičiavo, kad naujoji Jupiterio juodoji dėmė bus matoma artimiausiomis dienomis, kad visi norintys galėtų ją pamatyti. Galimų stebėjimų datos ir dėmės koordinatės skelbiamos šiame tinklalapyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: