Elektroninis mikroskopas aptiko „dantų kirminus“  (8)

Tirdami žmogaus dantų sandarą, JAV mokslininkai elektroniniu mikroskopu nufotografavo juose aptiktas keistas kirminų pavidalo mikrostruktūras. Kokia jų paskirtis, kol kas nežinoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektroniniu mikroskopu tirtoje perpjauto protinio danties dalyje užfiksuoti keisti struktūriniai dariniai verčia prisiminti senovėje paplitusį požiūrį, kad žmonių dantis gadina juos iš vidaus graužiantys kirminai, rašo „ScienceDaily“. Pasak Merilendo universiteto (JAV) Dantų gydymo mokyklos tyrėjų, nuotraukoje matomos dantų mikrostruktūros - ne kirminai, bet kas jos yra iš tikrųjų, kol kas neaišku. Savo tyrimų rezultatus mokslininkai pristatė metiniame organizacijos „Microscopy Society of America“ susirinkime.

Pasak jų, elektroniniu mikroskopu nustatyta, kad šie cilindro pavidalo objektai „auga“ iš natūralių vamzdelio pavidalo danties porų. Vieno kvadratinio milimetro dydžio žmogaus danties audinio plote yra daugiau nei 50 000 tokių mikroskopinių kanalėlių, kurie eina per visą dantį iki nervo. Manoma, kad jie atsakingi už karščio ir šalčio pojūčių perdavimą dantų nervams.

Nors į kirminus panašios danties struktūros pirmą kartą taip aiškiai buvo nufotografuotos Merilendo universiteto mokslininkų, apie jas specialistai žinojo daug anksčiau. Tačiau dėl jų kilmės ir paskirties vis dar nesutariama.

Pasak vieno šio tyrimo autorių, Merilendo universiteto Dantų gydymo mokyklos profesoriaus adjunkto Gary Hacko, dauguma dantų specialistų teigia apie tai neturintys jokio supratimo. Kiti mano, kad šias struktūras formuoja bakterijos, dantyse esantys mineralai, į danties vidų prasiskverbusio Candida albicans grybelio medžiagos, neatmetama galimybė, kad tai gali būti natūralaus molekulinio danties kanalėlių proceso pasekmė.

Merilendo universiteto mokslininkai siekė ištirti „dantų kirminus“ naudojant elektroninį mikroskopą ir skirtingas danties medžiagos mėginio preparavimo technikas. Pasak tyrimo autorių, jo rezultatai iškėlė naujų klausimų apie šių struktūrų kilmę. Pavyzdžiui, jie viename danties vamzdelyje aptiko dvi cilindro pavidalo struktūras, o šis atradimas esą neigia prielaidą, kad šios struktūros gali būti ląstelinės ataugos.

Teigiama, kad dantų vamzdelių skersmuo yra nuo 2,6 iki 3,5 mikrometrų, o jose matomos kirminų formos struktūros yra dar mažesnės, nuo 1,5 iki 1,9 mikrometrų. Jų ilgis, matuojant nuo vamzdelių angos, siekia iki 9 mikrometrų. Nors dauguma tokių „kirminų“ yra tušti, kai kuriuose iš visko sprendžiant yra kietos medžiagos.

Kol specialistai aiškinasi keistų dantyse esančių struktūrų kilmę ir paskirtį, galima prisiminti, jog senovės pasaulyje iki pat Romos imperijos laikų ir netgi Viduramžių buvo manoma, kad žmones kamuoja „dantų kirminai“, kurie buvo gydomi įvairiomis žolelėmis, skalavimais ir dezinfekuojančiomis medžiagomis, pastebi „ScienceDaily“.

(0)
(1)
(-1)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: