Keplerio teleskopu galima aptikti daugybę į Žemę panašių planetų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nightbringer 2009-08-08 17:36
Nuostabus teleskopas, o jo darytų planetų nuotrauku nebuvo?
Seip 2009-08-08 22:55
Nezinojau , kad jau yra teleskopai galintis nufotografuoti taip toli esancias planetas.Ar cia pavyko tik del to ka planeta pati "svyti"? Gaila, kad galima nufotagrafuoti tik tolimos "praeities" vaizda (buvusi n sviesmeciu atgal).
Frodo2009 2009-08-09 00:07
, Kaip be butu gaila, sviesos neaplenksi. Tad tenka tenkintis tuo, ka matom. Nors tai yra lb seni matomi dalykai.
ValdasB 2009-08-09 01:53
Na čia labai klaidinantis straipsnis - Keplerio teleskopas nedaro tiesioginių egzoplanetų nuotraukų, to padaryti su dabartine technika neįmanoma. Jis tiesiog "spokso" į daugybę žvaigždžių ir nuolat matuoja jų skleidžiamos šviesos inensyvumą. Kai šviesos srautas sumažėja, ir jei tai įvyksta periodiškai bei atitinka reikiamus matematinis modelius, mokslininkai laiko, jog tai praskriejo planeta ir tiek. Iš esmės Keplerio padaryta egzoplanetos "nuotrauka" ir yra ta kreivė, pateikta iliustracijoje, kurioje matoma, kaip tam tikru momentu sumažėjo žvaigždės šviesos intensyvumas. Planetos yra per daug mažos ir neskleidžia jokios šviesos (tik atspindi), todėl jų tiesiogiai matyti yra neįmanoma. Kepleris - vienas iš įspūdingiausių tokio pobūdžio technologinių sprendimų, populiariai tariant, jis sugebėtų išmatuoti automobilio, važiuojančio už 2 km. lempų šviesos pokytį, kurį sukeltų ta lempa rėpliojantis vabalas. Apskritai, šiai dienai plačiausiai naudojami 2 būdai egzoplanetoms aptikti, kurių vienas yra tai, ką daro Kepleris, na o kitas - pačios žvaigždės judėjimo stebėjimas. Grubiai tariant, jei žvaigždė "nestovi" vietoje, o juda tam tikra orbita, daroma prielaida, kad aplink ją gali skrieti egzoplaneta.
Tir4elis 2009-08-10 10:48
Na, bet iš bėdos visa tai galima visgi nuotrauka vadint, nes visi tie pokyčiai įamžinami .
Vytautas 2009-08-10 11:12
Klaidinantis ne straipsnis, o jo interpretacija - jame niekur neparašyta apie tiesiogines egzoplanetų nuotraukas O kaip nuotraukos turima omenyje apšvietimo svyravimo nuotraukos. Mes jau pakankamai daug esame rašę apie egzoplanetų paieškos būdus, tad prie kiekvieno straipsnio tą patį aiškinti nei vienas, nei du. Turbūt reiktų automatizuotos sistemos - kažko panašaus į žodyną ar dar ką...
Mitas 2009-08-10 12:58
Būtų tikrai puiku.