Kodėl flamingai stovi ant vienos kojos? (Video)  (3)

Mokslininkai išsiaiškino, kodėl flamingai mėgsta stovėti ant vienos kojos. Išvados pateikiamos žurnalo „Zoo Biology“ straipsnyje, o pagrindiniai mokslininkų teiginiai publikuojami „BBC News“ portale.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, kad flamingai mėgsta miegoti ar tiesiog ilsėtis stovėdami ant vienos kojos. Ilgai išbūti tokioje padėtyje šie paukščiai gali dėl ypatingos kojų mechanikos. Zoologai iki šiol neturėjo vieningos nuomonės, kodėl flamingai taip elgiasi. Kaip galimi variantai buvo tiriama siekis išsaugoti šilumą ir sumažinti kojų nuovargį. Taip pat manyta, kad ant vienos kojos stovintys paukščiai gali greičiau pakilti prisiartinus plėšrūnui.

Minėto tyrimo autoriai nutarė išsiaiškinti tikrąsias priežastis. Keletą mėnesių jie stebėjo nelaisvėje gyvenančius Karibų flamingus Phoenicopterus ruber. Padarę stebėjimo išvadas mokslininkai atmetė antrąjį ir trečiąjį variantą (paaiškėjo, kad stovint ant vienos kojos paukščiams pasprukti nuo grobuonies sudėtingiau, nei stovint ant dviejų).

Tyrėjai pastebėjo, kad paukščiai dažniau stovi ant vienos kojos būdami vandenyje, o ne sausumoje. Tekantis vanduo kur kas stipriau šaldo kūną, nei oras. Mokslininkai padarė išvadą, kad pakeldami vieną koją flamingai apsisaugo nuo per didelio kūno atvėsimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: