Česlovas Iškauskas. Molotovo–Ribbentropo paktas: tada ir šiandien

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nightbringer 2009-08-28 18:18
Už tokia karikatūra Rusijoje jį piliečiai pakartu. O šeip pritariu, kad Hitlerui reikėjo labiau kreipti dėmesi į visus kurie pasiduoda arba jį palaiko ir suteikti nuolaidu. Tada ir pats karas būtų buves Rusijai sunkesnis (dar).
meslinukas 2009-08-28 19:31
tas paktas vienareikšmiškai tebuvo apgaulė, sąmokslas prieš tvirtą nacionalistinę valstybę IIIReichą ir Hitlerį: http://www.delfi.lt/news/daily/lithuani ... d=23645143
Tas_pac 2009-08-28 23:42
Kad patys rusai buvo tiek pavargę nuo stalinizmo kad pradžioje norei pasidavonėjo ir su gėlėmis pasitiko. Bet kad Hitleris durnas tai niekas nekaltas.
Arns 2009-08-29 00:10
Labai abejoju, dauguma komunistu pasitrauke su nesitraukiancia armija, liko vienetai is ju uzimtose teritorijose, todel del tu pasitikimu su gelemis, greiciau reiktu sakyti jog ne pavarge nuo stalinizmo, o itrauktu i ssrs sudeti ne komunistu iniciatyva tai buvo vygdoma. Butent tokie buvo "atkuria" 5 dienoms nepriklausoma Lietuva su sostine Kaunu iki kol naciai nebuvo pilnai ateje, o sovietai jau buvo daugmaz pasitrauke. Dabar tai didele geda, nes sutartys su naciais ir dar juo aukstinant gedinga, o ir visokie tuomeciai Lietukio zudynes ir kt nepuosia tu 5 dienu nepriklausomybes.
meslinukas 2009-08-29 08:59
kas per nesąmonė ? aišku, kad rusai (ir ne tik) stojo kovoti išvien su vokiečiais. šalys nebuvo prijungtos prie SSRS savo noru - tai buvo padaryta vidaus ir išorės bolševikų (kurių buvo mažuma) ir dažnai ne be visokių represijų turintiems kitokią nuomonę. už viso šito tupėjo žydai, jų padlos ir giminaičiai (kokia bolševikų partijos sudėtis, manau, visi turėtumėte ~ žinoti, kad tenai rusai buvo mažuma ar bentjau kad ne jiems tenai priklausė aukščiausi postai). žmonės norėjo iš šito išsilaisvinti. jie buvo pavargę nuo tų persekiojimų, rekvizicijų, perkėlinėjimų ir teroro. be to, kas eis į padrikai bessitraukiančią, prastai aprūpintą, triuškinamą SSRS armiją, kurią žiauriai prižiūri puikiai aprūpinti NKVD daliniai ir pilantys saviškius? tiesą pasakius, tai tiek rusai, tiek ir kitų valstybių piliečiai neretai turėjo savus SS dalinius ir pan. tokie įvykiai, kaip lietūkio garažas yra išpūsti. tada kitos taisyklės ir supratimas buvo, todėl nemanau, kad čia yra prie ko kabintis. tai neesmė. Tas_pac - ir kodėlgi tu sakai, kad Hitleris durnas buvo?
Arns 2009-08-29 10:22
meslinukas, siuok i ta savo "ariju" vokietija. Tik nesakyk, kad esi Lietuvos patriotas, tikrasis patriotas ne uz ka nuo vilko ant meskos nebegs, o naciai bega, pas zmogu kuris sake jog MUSU TAUTOS NETURI LIKTI, iki siol vien jo idejomis vadovaujates, nors jis net ten nesugebejo nieko igyvendinti. Taigi vokietuk, dabar sentgene esame, keliau i savo ariju krasta, visiems bus tik ramiau
gabus 2009-08-29 12:57
Vienas daug rėkavo, kitas tylėjo ir darė. Valdant SSRS, pabaltijis taip pat buvo sėkmingai rusifikuojamas. Lietuvoj tas mažiau jaučiasi, nei Latvijoj, ar Estijoj. Taip sakant nuo meškos ant meškos.
meslinukas 2009-08-29 20:02
žiūrėjo iš rasologinės pusės. kaip su slavais nežinau, bet, jeigu neklystu, tai jis juos tiesiog įvardino kaip tam tikrose vietose (pvz.: Austrijoje) keliančius grėsmę vokiečiams. nors pats kažkur pripažino, kad slavai taip pat arijai. kreivai turbūt žiūrėjo į visus kitataučius, gyvenančius IIIReiche ir nenorinčius asimiliuotis (bet juk tai ir yra nacionalizmo pagrindas - asimiliuokis arba dink) arba pagal rasių teoriją netinkančius. be to dar buvo tokia rusų nacionalsocialistų partija IIIReiche priglausta ROA. na, dėl elgesio tai visokių teko mitų girdėti. patys praščiausi iš jų - grožinėje literatūroje. kiek teko skaityti dokumentikos, tai ar girdėti iš močiutės, tai labai normaliai tenai vokiečiai elgėsi (na, aišku, atimamas žydų turtas, varomi čigonai ir pan. taip jau buvo). dar lygtai mokesčiai buvo uždėti. bet juk karas.v be to - Rusijoje situacija tikrai buvo prastesnė iki kokių 1943m. ir kodėl sakai, kad barbarosa nevykusi? - juk kur kas mažesnis skaičius prasčiau ginkluotų vokiečių sutriuškino žymiai didesnį kiekį SSRS armijos.
Tas_pac 2009-08-29 22:07
gabus lyg ir išsakė mano nuomonę. Dar norėčiau pridurti kad Hitleris tiesiog nebuvo geras armijos vadovas ir to pripažinti nenorėjo. Niekada nelaido trauktis net tam kad išlygintų frontą. Jau nekalbu apie Stalingradą, buvo aišku kad oru aprūpinti tokios armijos šansų nėra, bet Hitleris vsitiek savo. Ir galėjo kapituliuoti daug ankščiau, tik bereikalo tiek žmonių pražudė. Beje jai su salvais taip gerai elgėsi tai kodėl Latvių SS divizijų buvo tiek kiek ir Ukrainiečių, nors ukrainiečiai buvo labiau nuskriausti Stalinizmo ir gyventojų turėjo daug daugiau negu Latvija.
gabus 2009-08-30 00:50
Triuškino pradžioj. Tai buvo dėl gero pasiruošimo ir netikėto smūgio nepasiruošusiai gintis armijai. Šiaip toliau viskas buvo suplanuota prastai. Pradedant kariuomenės neparuošimu žiemai (šiltos uniformos, šalčiui atsparus ginklų tepalas ir t.t.), požiūriu į užimtų kraštų gyventojus ir t.t. Juk vien iš tų pačių nuo stalinizmo prisikentėjusių ukrainiečių buvo galima surinkti milžinišką armiją. Apginkluoti buvo kuo, trofėjinių ginklų tikrai netrūko.
meslinukas 2009-08-30 09:42
niekas nesiruošė matai kariauti su TSRS iki pat 1940 (lygtais 1940m buvo įsakyta parengti planą). todėl ir pasiruošimo tam nebuvo jokio. taip pat rusiškos žiemos, tai visgi ne žiemos Vokietijoje. kaip ten su požiūriu į kitų šalių gyventojus, tai nieko neįprastai bloga negirdėjau iš dokumentikos. galiausiai juk sakau - karas buvo. su Vokiečiais, kai sąjungininkai ėjo per jų žemes buvo elgiamasi tikrai žymiai prasčiau negu vokiečiai elgėsi su kitais. šiaip paskaitykite tą straipsį delfio, ką nuorodą numečiau pirmiau. blevyzgų ten nemažai, bet kas dėl to pakto, tai tikrai parašyta, manau, labai gerai. beje, klystama jau vėl nuo temos
gabus 2009-08-31 12:39
RA Vokietijoje iš viso buvo sužvėrėjusi valkatų/plėšikų/prievartautojų gauja. Nerelkia čia lyginti su kitais. Reikalas tas, kad jei būtų gerai elgęsi su okupuotų kraštų gyventojais, būtų iš jų surinkęs nemenką kariuomenę. Iš pradžių laikytus išlaivintojais, vokiečius pradėjo laikyti okupantais. Nepasinaudojo proga. Patys kalti.
meslinukas 2009-08-31 17:38
kad vokiečiai negalėtų pulti toliau. vokiečiai teturėjo tik eksperimentinius plaukiojančius tankus, tuo tarpu rusai jų turėjo tikrai nemažai, todėl tiltų sprogdinimas būtų smarkiai sulėtinęs vokiečių progresą. vietoje to, kad gintis buvo paniškai traukiamasi. ROA - rusijos nacionalistai, kovoję vokiečių pusėje ir buvę priglausti Hitlerio. o RA tai ar tik ne raudonoji armija>?
gabus 2009-08-31 20:51
Tikrai ne egiptiečių dievą turėjau galvoje.