Lietuviai kuria lazerį genų tyrimams  (6)

Lietuvos lazerių technologijų bendrovė „Šviesos konversija“ kuria naują genų tyrimams skirtą lazerį. Projekte kartu su lietuviais dalyvauja tyrėjai iš aštuonių Europos šalių. Planuojama, kad iki 2012 m. šis lazeris bus sukurtas ir pritaikytas tyrimams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Naujojo femtosekundinio lazerio kūrimas yra didelio mokslinio projekto ATLAS dalis. Mokslininkai siekia išplėsti epigenetinių tyrimų galimybes, todėl tam buvo nuspręsta pasitelkti naujausias lazerių technologijas“, – sakė „Šviesos konversijos“ mokslo direktorius dr. Romualdas Danielius.

„Šviesos konversijos“ lazeris bus naudojamas DNR ir baltymų sąveikai tirti. „Visos žmogaus ląstelės turi vienodą DNR, tačiau ląstelių vaidmuo organizme priklauso būtent nuo DNR aplinkoje esančių baltymų. Taigi naujoji technologija padės efektyviau tyrinėti, kaip veikia žmogaus genomas“, – teigė dr. R. Danielius.

Šių metų balandį pradėtas vykdyti ATLAS projektas yra remiamas iš Europos Sąjungos 7-osios bendrosios programos. Bendra projekto vertė siekia 13,3 mln. litų, iš jų 10 mln. litų sudaro ES parama. „Šviesos konversija“ atliks darbų, kurių vertė – 2,1 mln. litų.

„Lietuvos aukštųjų technologijų bendrovės vis aktyviau dalyvauja svarbiuose europiniuose moksliniuose projektuose. Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės parama padėjo mums sukaupti tam būtinų žinių“, – pabrėžė dr. R. Danielius.

Pasak dr. R. Danieliaus, kurti naujo lazerio „Šviesos konversija“ buvo pakviesta dėl turimos patirties. Vieno iš projekto partnerių laboratorijoje yra naudojamas anksčiau šios bendrovės gamintas lazeris, kuriuo ir buvo atlikti parengiamieji projekto tyrimai. Be to, „Šviesos konversijos“ gaminami parametriniai šviesos stiprintuvai „Topas“ yra plačiai naudojami biomedicinoje atliekant spektroskopinius tyrimus.

Projekte ATLAS kartu su lietuviais dalyvauja dar šešių mokslo institucijų ir trijų kompanijų tyrėjai. Projektą koordinuoja medicinos profesorė Lucia Altucii iš Antrojo Neapolio universiteto (Italija), tyrimus vykdo molekulinės biologijos specialistai, fizikai, chemikai, matematikai iš Nacionalinio Prancūzijos mokslinių tyrimų centro, Neapolio Frederiko II universiteto (Italija), Vigo universiteto (Ispanija), Radboudo Nijmegeno universiteto (Olandija) ir Nacionalinio tyrimų instituto Rumunijoje. Projekte taip pat dalyvauja biotechnologijų kompanijos iš Belgijos ir Švedijos bei Rumunijos informacinių technologijų kompanija.

Kuriant naują lazerį dalyvaus 25 „Šviesos konversijos“ specialistai. Bendrovėje iš viso dirba daugiau kaip 50 aukštos kvalifikacijos specialistų, iš jų 14 yra mokslų daktarai. Moksliniuose tyrimuose ir eksperimentinėje plėtroje dalyvauja apie trečdalis „Šviesos konversijoje“ dirbančių specialistų.

„Šviesos konversija“ yra pasaulinė daugiaspalvių femtosekundinių lazerių gamybos lyderė. Jos gaminami femtosekundiniai parametriniai šviesos stiprintuvai užima apie 80 proc. pasaulinės rinkos. Bendrovė eksportuoja 95 proc. gaminamų produktų, jie parduodami daugiau nei 35 šalyse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)