Nufotografuotas anglies atomo elektronų debesis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Tir4elis 2009-09-17 15:33
Šaunuoliai Ukrainiečiai .
sz520qm 2009-09-17 21:31
Na kaip jau ir anxčiau rašiau, tai NĖRA pirmas kartas. Kažkuriok temoj jau daviau nuorodas, kad buvo vizualizuotos Cu2O orbitalės. O čia, reikia nepamiršti, kad ne izoliuotas C atomas buvo (neįsivaizduoju, kaip pilnai būtų net galima izoliuoti), o sudarantis ryšį su kitais vienuolika (arba bent vienu iš jų) atomų. Tad bus tikrai nors viena kovalentinė jungtis (ar bent jau poliariškumas). Tad ir orbitalės TIKRAI nėra tokios, kokios būtų anglies atome. O štai Jums nufilmuotas elektronas (jei reik dar ir mažesnio objekto)... http://discovermagazine.com/2009/jan/070 Bet abejais atvejais, kiek tai galima vadinti "nufilmuota/nufotografuota", kiek tai realybė, kurią mes suvokiame, galima ginčytis vien dėl kvantinės mechanikos taisyklių.
kikilis 2009-09-17 22:21
Va tas elektrono stroboskopinis vaizdas tikrai ziauriai idomus, tik beda kad as nesuvokiu ka matau kas cia? Elektrono debeselis? Kodel jis banguotas? Koks laiko tarpas tarp kadru? Kodel jis svyruoja? Gal kas paaiskins
bahuriux 2009-09-18 08:00
cia turbut magnetiniam lauke, nes vaizdas panasu kad 2D. O kodel elektronams negalioja giroskopo efektas, juk jie turi mase? Kodel manoma, kad pvz. vandenilio elektronu orbita yra debesies formos, o ne plokscio disko.
sz520qm 2009-09-18 23:30
Nes kvantinė mechanika veikia visiškai kitaip nei klasikinė. Elektronų orbitalės ("debesėliai") ezistuoja todėl, kad kvantinėje mechanikoje šių objektų pozicija nėra konkrečiai apibrėžta. Tokiame dydyje, kiekvienas objektas yra ir banga (o kurioj vietoj yra banga juk sunku pasakyti?). Tai vadinama dalelės-bangos dualumu. Net kiekvienas makroskopinis objektas yra tuo pačiu ir banga (pvz. žmogui, kaip ir elektronui ar šviesai būdinga difrakcija, interferencija ir kitos savybės). Tačiau makroskopinių kūnų bangos vibracijos dažnis yra tox didelis (~10^40Hz), kad banginės savybės praktiškai nepasireiškia. Tai tik vienas iš kvantinės mechanikos pavyzdių. Dėl jo, aš ir pats esu kiek skeptiškas, kaip moxlininkai sugebėjo nufotografuoti elektroną, kaip visišką dalelę, burbulo pavidalo. Kvantinėje mechanikoje, praktiškai neįmanoma pasakyti kur yra objektas. Yra tik tikimybės. Elektronų orbitalės simbolizuoja kurioje vietoje yra didesnė tikimybė aptikti elektroną. Kuo tankesnis debesėlis - tuo didesnė tikimybė aptikti elektroną. Nepamiršk, kad elektronas ir banga.. Tad negalima jo suvokti jo vien tik kai ptokio nupavexiluoto burbuliuko... Elektronų orbitalės atomuose (ne tik vandenilio atome) yra įvairių formų (jas aprašo kvantinės mechanikos lygtys, (banginės funkcijos, operatorių panaudojimas joms ir rezultatų gavimas iš operatorių panaudojimų "ant" banginių funkcijų). Kikili, kas ten tixliai pavaizduota, kolkas nežinau. Reiktų perskaityti pilną moxlinį straipsnį, ko dar nepadariau, bet ruošiuosi. Kai žinosiu daugiau, pranešiu.