Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas  (14)

Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų maistinė kokybė yra aukštesnė nei įprastinės gamybos maisto produktų.

Tokia atlikto tyrimo išvada prieštarauja ankščiau paskelbtam Anglijos maisto standartų agentūros atliktam tyrimui, remiantis kuriuo, buvo padaryta išvada, jog pagal maistinę vertę ar įtaką sveikatai nėra didelio skirtumo tarp ekologinės ir įprastinės gamybos maisto produktų.

Pastarąjį tyrimą atlikto Londono higienos ir tropinės medicinos mokykla (LSHTM), kuriuo metu buvo peržvelgta keletas plataus masto mokslinių tyrimų projektų, atliktų per pastaruosius 50 metų. Remiantis ataskaitos duomenimis, tarp ekologinės ir įprastinės gamybos maisto produktų nerasta daugelio maistinių medžiagų, tame tarpe ir vitamino C, kalcio ir geležies kiekio skirtumų. Dr. Alano Dangoro nuomone, maistinių medžiagų kiekio skirtumas tarp tradiciškai ir ekologiškai auginamų augalinių kultūrų ir gyvulinių produktų yra labai mažas ir neturi didelės įtakos sveikatai.

Atliktas tyrimas sukėlė dviprasmes visuomenės nuomones. Tačiau šią ataskaitą smarkiai sukritikavo „Soil Association“: Peteris Melčetas teigia, kad atliktas tyrimas atmetė beveik visus esamus ekologinės ir įprastinės gamybos produktų maistingumo palyginimus, be to, tyrimo metu nebuvo atsižvelgiama į pesticidų naudojimą ir skirtingų ūkininkavimo praktikų taikymo poveikį aplinkai.

Remiantis AFSSA ataskaitos duomenimis nustatyta, jog ekologinės gamybos maistas yra geresnis ir jame yra mažiau pesticidų ir nitratų, kurie gali įtakoti daugelį sveikatos problemų, įskaitant diabetą ir Alzhaimerio ligą. S. Beton (Shane Beaton), biologinės Australijos ūkininkų asociacijos dietologė teigia, kad tyrimas nuodugniai nagrinėja ekologiškų maisto produktų maistinę kokybę, ir nustato, jog ekologiški maisto produktai turi didesnį mineralų, antioksidantų ir kitų medžiagų kiekį.

Atlikto tyrimo metu buvo lyginama ne tik maistinės medžiagos, bet sausųjų medžiagų kiekis, antioksidantai, pesticidų koncentracija ir nitratų kiekiai. Visais aspektais ekologinės gamybos maisto produktai tyrimo metu pasirodė geriau nei įprastinės gamybos maisto produktai.

AFSSA atliko tyrimo rezultatai ir išvados:

  • 1. Ekologiškų augalų produktų sudėtyje yra daugiau sausųjų medžiagų (maistingumas didesnis);
  • 2. Ekologiškų augalų produktai turi didesnį mineralinių medžiagų kiekį;
  • 3. Ekologiškų augalų produktų sudėtyje yra daugiau antioksidantų, pavyzdžiui, fenolio ir salicilo rūgšties (apsaugo nuo vėžio, širdies ligų ir kitų sveikatos problemų);
  • 4. Angliavandenių, baltymų ir vitaminų koncentracija yra nepakankamai dokumentuota;
  • 5. 94-100 proc. ekologiškų maisto produktų sudėtyje nėra jokių pesticidų likučių;
  • 6. Ekologiškų daržovių sudėtyje yra gerokai mažiau nitratų (maždaug 50 proc. mažiau) (padidėjusi nitratų koncentracija yra susijusi su sveikatos problemomis, įskaitant diabetą ir Alzhaimerio ligą);
  • 7. Ekologinės gamybos grūduose esantis mikotoksinų lygis yra panašus kaip ir įprastinės gamybos grūdų;
  • 8. Ekologiškai auginami galvijai turi daugiau liesos mėsos ir daugiau polinesočiųjų riebalų rūgščių, nei įprastai auginami galvijai;
  • 9. Ekologiški vištienos filė yra 2 - 3 kartus mažiau riebalų ir yra gerokai daugiau n-3 riebalų rūgšties.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Valstiečių laikraštis
Valstiečių laikraštis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)