Alkoholis palengvina smegenų traumas?  (10)

Žodis „viskis“ yra kilęs iš senovės keltų kalbos žodžio „usquebaugh”, kuris reiškia „gyvybės vanduo“. Gali būti, jog šis pavadinimas įgaus ir tiesioginę prasmę - Los Andželo (JAV) Cedars-Sinai medicinos centro mokslininko Ali Salim‘o atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad tiek viskis, tiek kitų rūšių alkoholis gali būti tikras „gyvybės eliksyras“ žmonėms, patyrusiems vidutines arba sunkias smegenų traumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Salim‘as ir jo kolegos ištyrė daugiau nei 38 tūkstančių pacientų, patyrusių vidutines ar sunkias galvos traumas, ligų istorijas. Ligoninėse priimant pacientus buvo tikrinamas alkoholio kiekis kraujyje. 38% procentų (14419 žmonių) pacientų kraujotakoje buvo rasta etanolio (alkoholio). Pacientai, kurie smegenų traumas patyrė būdami apgirtę, intensyvios slaugos palatose praleisdavo mažiau laiko, be to, jų patirti sužalojimai statistiniu požiūriu buvo mažesni nei kitų asmenų. Statistiniu požiūriu alkoholį vartoję asmenys taip pat buvo jaunesni (atitinkamai 37,7 ir 44,1 metai). Vidutiškai dėl galvos traumų  mirė 9% visų pacientų, tačiau vartojusių alkoholį mirė tik 7,7%, lyginant su 9,7% alkoholio nevartojusių žmonių mirčių kiekiu.

Tyrėjai nesupranta, kodėl alkoholis palengvina smegenų traumas ir apsaugo pacientus nuo mirties. „Svarbu pažymėti, kad mes nagrinėjome tik mirštamumą ligoninėje ir tik jį pateikiame mirtingumo išvadose. Yra puikiai žinoma, kad alkoholis kaltas dėl beveik 40% autokatastrofų ir rizika žūti už vairo, kai vairuojama išgėrus, yra žymiai didesnė, nei pasveikimo tikimybės prieaugis. Tačiau nustačius faktą, jog alkoholis sumažina smegenų pažeidimų nulemtų mirčių skaičių, galima tikėtis, kad kitus pacientus „girdant“ alkoholiu, t.y. gydant specialiai alkoholio pagrindų sukurtais medikamentais, smegenų pažeidimai bus pagydomi greičiau arba bent jau bus pagerinta mirtingumo statistika", sako Salim'as. Žinoma, ar tokia metodika išties ras pritaikymą praktikoje, parodys laikas. Tyrimo rezultatai publikuoti medicininiame žurnale "Archives of Surgery".

(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: