Mokslininkas: alkoholis pavojingesnis už narkotikus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

tauttvisz 2009-11-05 17:43
Kazkaip geria nuo senoves ir nemirsta zmones, netikiu kad uz narkotikus pavojingiau
HiTech 2009-11-05 17:48
Nesupykciau jei alkoholis butu uzdraustas, tik valdzia niekada taip nepasielgs, nes tada prablaivejusi visuomene juos is postu, kaip sunis is kepyklos ismestu...
E[X]G8 2009-11-05 17:51
Tačiau keičiasi visa alkoholio vartojimo kultūra.. Vos ne kas antras 13-14 metų vaikas jau yra buvęs girtas. O ir geriama dažniau ir daugiau manau..
runce 2009-11-05 18:09
kai žmonės durni jokie draudimai nepadės, auklėt reikia, o ne draust. o ko neišauklėsi, tai bala nematė. beje, jei uždraut visokios atsipalaidavimo būdus potencialiai pavojingus sveikatai, žmogai nieko nebeturėtų ką veiktį savo malonumui, uždepresuotų, suzombėtų tam tikra prasme. tad klausimas, kaip geriau. žinau ką komentuosit ir nesakau, kad daryt tą ar aną, tai tik dar vienas pamąstymas.
ligonis 2009-11-05 18:33
"Kai sakau, kad alkoholis yra pavojingesnis už ekstazį, kanapes ir LSD" LSD sutinku, kad ten jau vien del haliucinacijus gali uzsiverst, extazi nlb zinau, bet kanapes nikotinas uz jas nuodingesnis. o draudimai tokie isvis cia debilizmas. uzdrausi alkoholi(ar pabranginsi) buve taikus pilieciai su tamtikrom ziniom pamatys puikia galimybe praturtet. pamate pinigus pasidarys agresyvus ir t.t. atsiminkim kas vyko amerikoi kai buvo uzdraustas alkoholis - kokios linksmybes, alkoholio vartojimas tik padidejo ir nusikalteliai dar viska, kad tik uzsidirbtu. db irgi jei paklaustumet kokio zmogaus pardavinejacio kanapes(tapati piktzole kuri tiesiog auga be pastangu) ar jis noretu kad kazkas legalizuotu kanapes, ir esu tikras, jog jis pasakys "NE!" juk ten milziniski pinigai uz nieka slepiasi, o uzdraude patys net nesuvokia kodel (rofl)
jooopt 2009-11-05 18:37
runce zmones ir "durni" nes geria, o geria nes "visi" geria (cia gal bandos instinktas veikia ar dar kas). Pati poziuri reikia keisti zmoniu i gerima ir toki "atsipalaidavimo" buda, kuris nera ne be pasekmiu sau ir aplinkiniams. O kai susigriebiama likus be kepenu ar su dar kokiomis panasiomis ligomis jau per veju buna.
efkava 2009-11-05 18:55
Lietuvoje žiuri kaip papiginti, nes neįplaukia tiek pinigu kiek turetų, ir belen kiek kartu padidėjo samagono gamyba, bei naudojimas.
Manvydas 2009-11-05 19:23
Puikus pavyzdys augančio alkoholiko - neigti, kad alkoholis kenkia, neigti, kad jis apskritai narkotikas, neigti, kad esi priklausomas ir t.t. ir pan.Jau kelis neigimus tu čia vienu sakiniu įvardijai. Alkoholis tavo žiniai yra toks pats narkotikas, kaip ir hera, kokainas ir pan.Toks pats, ir dar vienas toksiškiausių, kerta visam organizmui. Galėtų antraštę pakeist į tikslesnę, nes dabar iš antraštės susidaro, toks vaizdas, jog alkoholis nėra narkotikas. Būtų galima keist į: Alkoholis pavojingesnis už kitas narkotines medžiagas.
Margarita 2009-11-05 19:50
Na jo.. pasakyta tai nei siaip nei taip. Jei narkotikus vartotu tokiu pat mastu kaip ir alkoholi, tai apie tai , jog alkoholis sukelia kazkokias problemas butu pamirsta isvis. Beto rizikos lyginti negalima dar ir todel, kad vartojant narkotikus yra plintanciu ligu rizika( visu linksniuojamoji AIDS). Aisku ir apie alkoholi kalbant galima mineti hepatitus ar kitas ligas, bet esme tame, kad jos pasireiskia tik po tam tikro nuolatinio vartojimo periodo.
Nightbringer 2009-11-05 19:52
Uždraudimas reikštu biznį kitiems. Grįšim į praiti, kai pas kekviena bajora ar pasiturinti žmogu buvo alaus darykla. O ir daug nukentėtu kurie sugeba atsispirti alhoholiui ir nekelia pavojaus kitiems...
Heroix 2009-11-05 20:04
Kokia prasmė didint amžiaus cenzą? Kas iš to 14-iolikmečiams ar nuo 18 ar nuo 21 parduoda alkoholį? O štai pakėlus tik paverstume įstatymų laužydojais didesnį kiekį žmonių, juolab pakankamai suaugusių, kad suprastų alkoholio žalą.
galvotas 2009-11-05 20:13
esmė ne tame kad tai kenkia kepenims ar kitiems organas svarbiausia tai ,kad tai griauna gyvenimus! ir šeip pažiūrėję į statistika pamatysit jog šalyse kur mažiau geriama bvp gyvenimo lygis ir visa kita yra daug didesniam lygije... žmoniu kurie daug geria yra sugadintas mastymas nes jie nebeisivaizduoja dienos be butelio viskio ,šampano ar alaus kitaip sakant jie turi priklausomybe.jei nebegali nudirbti jokio naudingo darbo nes visa iš darbo gauta nauda būna nuskandinama alkoholyje ir taip bendruomenė nebeauga, nesivysto, nebeturi ištekliu, nebeiš maitina savęs štai puikus pavyzdys: " Čia yra Šiaurės Amerika. Amerikoje kadaise gyveno indėnai. Kai į Ameriką atplaukė amerikonai, indėnai tapo nugirdyti „gyvybės vandeniu“ ir nuvaryti į rezervatus, kur jie kultūringai nyksta. Tuo tarpu amerikonai dauginasi. Jie turi dangoraižius ir beisbolą, respublikonus ir demokratus, Atlanto Chartą ir atominę bombą, kramtomąją gumą ir gausų siuvėjų lokalą Brooklyne" http://www.bib.lt/knygos/Paskaita-apie-pasaul%C4%AF galbūt šis pavyzdys ir iš nelabai patikimo šaltinio, bet jei labai norit gali pasiskaityti apie alkoholio panaudojama kare galbūt nelietuviškai ir ne angliškai bet manau rusiškai tikrai kai ka rasite o ir išsiversti nera taip sunku. "kai kurie dalykai mums gyvenime duoti tam kad suprastume jog jų mums nereikia." superinis paskymas superine mintis. alkoholis neišimtis jis vienas iš tų dalyku kurie reikalingi kaip pamoka kuria mes turime išmokti. jei šita dalyką suprasite gyventi bus geriau ir tas pats alkoholis taps nereikalingas ,nes jūs pažiūrėkite tikrai protingi ir nušvite žmones negeria. o amžiaus ribojimas čia nepadės ,nes vaikai nuo mažų dienų mato kaip jų tėvai geriai ir dar blogiau jiems nuperka to "netikro šampano" tada jau mažam mažam vaikui įsisąmonina, kad tai gerai nuo to visiem linksma ir veliau jau nereikia būti ekstracensu kad nuspėti jog jis gers ir kuo ankščiau ,tiksliau pasitaikius pirmai progai, o dar jeigu geria ir visi aplinkiniai tai jau aišku kokia bus šalies ateitis... liūdna
kiesza 2009-11-05 20:18
manau geriau jau kartais nezmoniskai nusigerti nei pastoviai ryti ekstazes ir rukyt zole
Razer guy 2009-11-05 20:20
Margarita 2009-11-05 20:25
sutinku, kad alkoholis griauna gyvenimus, bet juos kuo puikiausiais griauna ir narkotikai bei dar daug kas, isties musu salyje alkoholizmo problema ne paciame alkoholyje prasideda, bet zmoniu auklejime,ugdyme ir infantiliskume, per kuri jie niekaip negali suprast ko gyvenime nori...
HiTech 2009-11-05 20:27
Geriau isvis nei gert, nei kanors vartot. O uz tuos pinigus, kur butum koki suda nusipirkes, geriau su panele nueit i kavinuke, ar dar kurnors smagiai laika praleist. Deja kaikurie jau nebeisivaizduoja linksmybiu be alkoholio. Kazin ar kuris mokinys isivaizduoja rugsejo pirma, kaip diena per kuria nereiketu gert. Na, rugsejo pirma, tegul, bet lai nors kiekviena penktadieni negeria... Nesakau, kad visi abstinentais turi patapt, taciau mazint girtuoklyste tikrai reikia.
galvotas 2009-11-05 20:29
didžiausia bėda tame kad neauklėjama žmonių valia nuo pat mažens tada nekiltu tokiu problemų (dėl narkotiku ar alkoholio) ir nebūtu tokiu kaip "Razer guy" komentarų.
Ir 2009-11-05 20:39
Jei pardavinetu narkotikus parduotuvese, tai pasimatytu kas labiau pavojingas. Kaltas auklejimas, visuomene, o ne kaina. Jei pabrangins, tai susiras kitu alternatyvu kam reikes.
Manvydas 2009-11-05 21:45
Čia tiems kurie, labai dedasi ekonomistais. Alkoholio padaroma žala yra dažniausiai 10 kart didesnė, nei iš akcizų ir pan. uždirba valstybė. Pavyzdys: Rusijoje iš alkoholio valstybė uždirba apie kažkur 55,4 mlrd. rublių, bet alkoholio padaroma žala yra 500mlrd. rublių. Skaičiuokit. "Dar daugiau: pasaulinė ir Rusijos patirtis rodo, kad būtent visuomenės blaivėjimo periodu kova su nelegalia alkoholio gamyba ir prekyba tampa ir labiau nuosekli, ir labiau sėkminga. Apie tai byloja, pavyzdžiui, Rusijos praėjusio šimtmečio trečiojo dešimtmečio pirmosios pusės patirtis. Griežti to periodo antialkoholiniai įstatymai leido iškart po pilietinio karo išplėtoti veiksmingą puolimą prieš naminės degtinės gamybą (paplitusią pilietinio karo metų valdžios nebuvimo laikotarpiu). Iki 1924 m. naminės degtinės gamybos problema buvo praktiškai išspręsta, minimali. Ir tik visiškas blaivinimo politikos atsisakymas1925 m. ryškiai pablogino situaciją ir sudarė sąlygas naminės degtinės gamybos atnaujinimui (aštuonis kartus ją padidinant). Didžiojo tėvynės karo metais, kai alkoholio suvartojimas sumažėjo 6 kartus, nėra jokio preteksto tvirtinti, kad surogatai kompensavo alkoholio sumažėjimą. Tačiau ypač įdomūs 1985-1987 m. antialkoholinės kampanijos laikotarpio rodikliai. Alkoholio gamybos, prekybos sumažinimas 2-3 kartus anaiptol nepaskatino surogatų „kompensacijos“, mirčių dėl surogatų vartojimo šalyje sumažėjo nuo 16 tūkst. 1984 m. iki 11 tūkst. – 1986 m.Naujas alkoholizacijos pakilimas, prasidėjęs nuo 1988 metų, pastebimai padidino nusinuodijusių surogatais skaičių: 1992 m. – iki 36 tūkst. mirčių, o juk tuo metu jokio alkoholio deficito nebuvo, alkoholiu buvo prekiaujama visur dieną naktį be jokių apribojimų. Visa tai leidžia daryti išvadą – Rusijoje surogatų vartojimas ne atvirkščiai, o tiesiogiai priklauso nuo legalaus alkoholio pardavimo. Nereikia pamiršti: kai pasunkėja legalaus alkoholio įsigijimo galimybė, surogatus ima vartoti anaiptol ne visi, o tik dalis gyventojų, labiausiai alkoholio paveikti, o tai reiškia – alkoholį vartojančiųjų sumažėja." Ir apie žalą: Tačiau visi šie „argumentai“ griūva, kai pradedama skaičiuoti to paties biudžeto nuostolius, patiriamus dėl alkoholio vartojimo. Iš ko susideda tie nuostoliai? Pirmiausia – tai darbo našumo sumažėjimas, ypač ryškiai pastebimas pirmadieniais ir po švenčių. Logiška būtų tikėtis, kad pailsėjus darbo našumas turėtų, atvirkščiai, padidėti, tačiau taip nėra. Ypač pastebimai darbo našumas krinta po švenčių, juo labiau, jeigu pasitaiko kelios šventės viena po kitos. Rusijoje toks kritimas ilgai buvo pastebimas pirmojoje sausio pusėje. Ekonominės sistemos sutrikimas tuo metu būdavo toks didelis, kad Valstybės Dūmos deputatai prieš kelerius metus nusprendė tomis dienomis visiems „padovanoti“ privalomas atostogas. Sovietų sąjungoje 1970-aisiais – 1980-aisiais, alkoholinio genocido metais, darbo laiko nuostoliai dėl alkoholio vartojimo buvo skaičiuojami milijonais žmogaus darbo dienų per metus, o tai – daugiamilijoniniai nuostoliai. Alkoholis arba pagirios tiesiogiai susiję su traumomis įmonėse, ir tai taip pat milijardiniai nuostoliai. Dėl sunkių traumų žmogus tampa invalidu, pensininku dėl invalidumo. Ir tai taip pat milžiniškos netektys šalies mastu. Alkoholis stimuliuoja daugybės somatinių ir kitokių susirgimų atsiradimą. Pavyzdžiui, kepenų cirozė, pankreatitas, širdies ir kraujagyslių ligos, visa tai didina valstybės išlaidas ligonių gydymui, ligoninių ir poliklinikų išlaikymui, jų personalo darbo apmokėjimui. Papildomi milijardai išlaidų. Dėl alkoholio poveikio šimtai tūkstančių piliečių kasmet įvykdo įvairių nusikaltimų, kurių jie blaivūs niekada nebūtų padarę. Žmonės atsiduria kalėjimuose, nedirba, liaujasi gausinę visuomeninį turtą, atvirkščiai, tampa valstybės išlaikytiniais. Kalinių darbas tų išlaidų nekompensuoja. Remiantis oficialia statistika, iki trečdalio visų nusikaltimų Rusijoje padaroma alkoholinės intoksikacijos būsenoje, tačiau ši statistika aiškiai sumažinta, nes dažnai nusikaltėlis sulaikomas ne iškart po nusikaltimo, neįmanoma nustatyti jo būklės nusikaltimo momentu. Ne trečdalis, o, galimas daiktas, pusė, kai kurių analitikų manymu, net du trečdaliai nusikaltimų padaromi alkoholio poveikyje. Įdomu tai, kad dėl dalinio „alkoholio prekystalio sumažėjimo“ 1985-1987 metais ketvirtadaliu sumažėjo bendras nusikalstamumas, o sunkių nusikaltimų – trečdaliu. Be to, daug nusikaltimų padaroma siekiant įsigyti alkoholio, nors nusikaltimo momentu nusikaltėlis buvo tarsi ir blaivus. Narkotinė priklausomybė nuo alkoholio kai kuriuos žmones skatina įsigyti pinigų nusikalstamu būdu, o tai ir atveda juos į kalėjimus. Kalėjimų ir lagerių sistema iš valstybės pareikalauja daug išlaidų. Jeigu tarsime, kad pusė kalinių į ten pateko dėl tiesioginio arba šalutinio alkoholio poveikio, pusę visų išlaidų teisėsaugos organams ir kalėjimų sistemai valstybė gali drąsiai priskirti nuostoliams dėl alkoholio industrijos. O tai – milijardai rublių. Daug autoavarijų sukelia girti, išgėrę žmonės, ir šią išlaidų dalį taip pat galima laikyti kaip duoklę alkoholiui; čia priskirtini materialiniai nuostoliai, kuriuos patiria ir gyventojai, ir valstybė (jeigu sugadintos transporto priemonės buvo valstybinės), čia „telpa“ darbingumo netekimo nuostoliai, nuostoliai dėl į avariją patekusių žmonių mirčių. Tai vėl milžiniški pinigai iš valstybės biudžeto. Dėl neadekvataus girtų žmonių elgesio sukeliama daug gaisrų, ir vėl milijardiniai nuostoliai. Suluošinami, miršta žmonės – nauji nuostoliai. Išlaikyti priešgaisrines tarnybas, gydyti gaisruose nukentėjusius žmones – papildomos išlaidos. Dažna gaisrų priežastis: girtas žmogus užmigo rūkydamas cigaretę. Vien tik Krasnojarske užregistruojama daugiau kaip 200 tokių nelaimių per metus. Žūsta gaisro kaltininkas, padaroma daug žalos visam namui, nukenčia kiti žmonės, neretai – vaikai. Visa tai – ir tragedijos, ir daugiamilijoniniai biudžeto nuostoliai. Valstybės nuostolio esmė dar ir ta, kad šimtai tūkstančių darbingų žmonių dirba ne naudingą darbą, o savo jėgas eikvoja alkoholio gamybos ir prekybos įstaigose (alinėse, vyninėse, degtinės gamyklose). O kur dar žemdirbiai, žaliavos alkoholio industrijai gamintojai, restoranų, kitų gėrimo įstaigų darbuotojai, prekybininkai! Jie nedalyvauja visuomenei tikrai reikalingų prekių gamyboje, jie nušalinti nuo naudingos ir reikalingos veiklos, jų potencialas nukreiptas tik griovimui, geriausiu atveju naudojamas tuščiai, o iš esmės – sveikatos ardymui ir savo tautos naikinimui. Jų vaidmuo – parazitinis, pavyzdžiui, kaip šuns blusos. Čia paminėti anaiptol ne visi nuostoliai, kuriuos patiria šalies biudžetas dėl alkoholio vartojimo. Yra nuostolių, kuriuos labai sunku arba tiesiog neįmanoma įvertinti. Įsivaizduokime tipišką situaciją – šeimos vyras parėjo namo neblaivus ir, švelniai tariant, sugadino žmonai nuotaiką. Ji neišsimiegojo, kitą dieną į darbą atėjo prislėgta – ir kaip tai atsilieps jos darbui? Nesunkiai galima įsivaizduoti. Produkcijos ji pagamins mažiau, ir tuo pačiu šalies biudžetas negaus dalies pajamų. Kam įdomu paskaitykit.
zugalia 2009-11-05 21:49