Milijardas milijardų dolerių. Pati brangiausia medžiaga nėra tai, apie ką manote  ()

Brangakmeniai ir asteroidų dulkės yra labai brangūs, tačiau tai nėra pačios brangiausios mokslui žinomos medžiagos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pati brangiausia medžiaga nėra tai, apie ką manote.

Rugsėjo pabaigoje erdvėlaivis „OSIRIS-REx“ iš kosmoso į Žemę atgabeno ilgai lauktą „siuntinuką“. Mokslininkai pagaliau gavo uolienų pavyzdžius iš Bennu asteroido. Šio asteroido svoris yra maždaug 77 milijardai kg, o NASA aparatas, kaip spėjama, paėmė tik apie 250 gramų (tikslus kiekis bus žinomas vėliau) asteroido regolito.

Šios misijos biudžetas buvo 800 milijonų dolerių, o tai reiškia, kad asteroido dulkių kaina bus maždaug 1 milijardas 160 milijonų dolerių. Tačiau tai nėra pati brangiausia žinoma medžiaga, rašo „ScienceAlert“.

Brangakmeniai iš Marso ir Mėnulio

Pirmoji į Žemę atgabenta nežemiška medžiaga buvo Mėnulio regolitas, kurį pargabeno „Apollo“ astronautai. 1969–1972 metais jie atgabeno 382 kg Mėnulio uolienų. Atsižvelgiant į šios programos kainą, pakoreguotą pagal infliaciją, ši suma yra 257 milijardai dolerių. Taigi, mėnulio dulkės kainuoja 674 tūkstančius dolerių už gramą.

Kito dešimtmečio pradžioje NASA aparatas į Žemę pristatys marsaeigio „Perseverance“ surinktų Marso uolienų pavyzdžius. Šios misijos kaina gali siekti 11 milijardų dolerių, o į Žemę atkeliaus tik 450 gramų Marso mėginių. Taigi, gramo kaina bus 24 milijonai dolerių.

Kasdien į Žemę nukrenta apie 50 tonų meteoritų, kurių didžioji dalis sudega atmosferoje, tačiau dalis pasiekia paviršių. Meteoritai, priklausomai nuo jų sudėties, gali turėti skirtingas vertes. Dauguma meteoritų yra akmeniniai, juos galima nusipirkti už pusę dolerio internetu. Geležies meteoritai jau kainuoja nuo 1,7 dolerio už 1 gramą, o akmeniniai geležies meteoritai – nuo ​​35 dolerių už gramą.

 

Jei meteoritas į Žemę atkeliavo iš Mėnulio, jo vertė gali siekti daugiau nei 160 USD už gramą, o jei iš Marso – daugiau nei 380 USD už gramą.

Brangiausi cheminiai elementai

Kai kurie cheminiai elementai yra pigūs, nes jų yra daug, o kiti brangūs, nes yra reti. Pavyzdžiui, 100 gramų anglies kainuoja šiek tiek daugiau nei 2 USD. Geležis ir aliuminis taip pat pigūs. Tačiau už 1 gramą sidabro teks mokėti pusę dolerio, o už 1 gramą aukso – 67 dolerius.

Yra 7 radioaktyvūs cheminiai elementai, kurie gamtoje yra itin reti ir sunkiai sukuriami laboratorijoje. Brangiausias iš jų – polonis, kurio vienas gramas kainuoja 49 milijardus dolerių.

 

Žinoma, brangakmeniai taip pat yra brangūs. Pavyzdžiui, smaragdai yra 10 kartų brangesni už auksą, o baltieji deimantai – 100 kartų brangesni. O mėlynieji deimantai dar brangesni – 19 milijonų dolerių už 1 gramą.

Brangiausia sintetinė medžiaga – fulerenai, iš kurių galima sukurti itin tikslų atominį laikrodį. Tokios medžiagos gramas kainuoja daugiau nei 140 milijonų dolerių.

Brangiausia medžiaga pasaulyje

Antimedžiaga randama gamtoje, tačiau labai retai, nes antidalelės sunaikinamos, kai susiduria su paprastomis dalelėmis. CERN dalelių greitintuvas gali pagaminti 10 milijonų antiprotonų per minutę. Tai daug, bet tokiu greičiu kelių dešimčių gramų antimedžiagos gamyba užtruks milijardus metų ir kainuos milijardą milijardų dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(7)
(6)

Komentarai ()