Žemės centre – nesvarumas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

- 2011-03-20 16:30
Panašūs duomenys - tai nereiškia, jog tokie patys. Pateik sprendimą sferos atveju. Imk, užrašyk Niutono lygtį abiems kūnams, suskaičiuok jėgas, pateik atsakymą. Beje, aš , kad Niutono dėsnis kur nors pasikeičia. Jis nesikeičia. Aš tenoriu, kad išspręstum uždavinį su sfera ir rutuliu. Kartoju - kokia jėga trauks sfera rutulį? Kuria kryptimi judės rutulys, tos jėgos traukiamas? IMK IR UŽRAŠYK NIUTONO LYGTIS, IR IŠSPRĘSK. Tai yra viskas, ko iš tavęs aš noriu. Ir, Niutono lygtys yra viskas, ko tau reikia, kad tai padarytum.
- 2011-03-20 16:33
Gerai, sfera trauks į masių centrą. Kur judės rutulys? Ir kur bus masių centras?
Foye 2011-03-20 17:42
Ne - sprendimeli prasom kaip ir as pirma karta pateikiau, su paaiskinimais kas kiek kompensuosis ar ne O tada as tau pasakysiu atitinkamai kaip ir tu atsakaei: kolkas pagal eile: I centra. Centre.
- 2011-03-20 18:41
O dabar eik ir skaityk, ir skaityk tol, kol suprasi, kad kūnai traukia į save, o ne nuo savęs. Jei tu esi sferos viduje, tai sfera traukia link savęs - kiekvienas sferos taškas trauks tave link savęs. Pagal Niutono dėsnius. Priešingose sferos pusėse esančių taškų traukos jėga kompensuosis, ir tu nepajusi jėgų poveikio. Ergo, tu niekur nejudėsi, o liksi ten, kur buvai. Jei tu nesugebi suprasti F=G*(m*M)/R^2 formulės - tai tavo problemos.
Foye 2011-03-21 00:33
Nesupratimas cia tik is tavo puses Ir problemos - taip pat. Jei dar nori priestaraut, tai pirma parodyk kur tavo parasytoje formuleje yra nurodymas, kad kazkokios sferos viduj jis netaikomas Bent formules nebutum parases, o tai dabar pasimovei konkreciai Zadejai cia mane "subalamutinti", bet pats sau parasei nuosprendi, kur aiskiai parodyta, kad tavo sferos traukos "i save" ten nera.
- 2011-03-21 07:16
Kiek kartų tau galima sakyt- nori įrodyti savo nesąmonę - imk ir užrašyk mano piešiniui niutono traukos lygtį, ir ją išspręsk, bei pateik savo sprendimą čia. Lygtis paprasta - F=Gmm/r^2. Paimk, kad sferos masė - 1000 kg, rutuliuko - 1 kg, atstumas r(sferos spindulys) - 1 metras. pateik, kokia traukos jėga veiks rutuliuką, ir brėžinyje pavaizduok jos kryptį!.
_alvydas_ 2011-03-21 09:42
Gal padėtų kitoks Niutono dėsnio formulavimas http://en.wikipedia.org/wiki/Gauss%27s_law_for_gravity arba dėl vaizdumo kuri nors teorija apie gravitacijos priežastis http://en.wikipedia.org/wiki/Le_Sage%27 ... ravitation Mane irgi domina kaip kinta g einant žemyn, na bent kokius pirmus 10km. Gal kas žino kitokių variantų nei jau minėtam straipsnyje http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_of_Earth Man čia ne su gravitacija, bet su atominiu laikrodžiu gravitacijoje nėr akivaizdu ir norėtųsi eksperimentinių duomenų. Prieš kokia 20 metų žmonės iš Los Alamos Nacionalinės Laboratorijos siūlė panašų eksperimentą. http://www.sciencedirect.com/science?_o ... archtype=a Bet eksperimentas vis dar neatliktas.
- 2011-03-21 10:34
Tam troliui nepadės niekas, kol jis nepabandys išspręsti dviejų uždavinių. Abiejuose reikia taikyti Niutono traukos dėsnį, bet taikymas - skirtingas. nes objektai vienu atveju gali būti laikomi taškiniais, kitu - jau nebe.
rwc 2011-03-21 13:08
Taigi, masės centro prašyčiau. Aš atsakymą turiu, eksperimentiškai patvirtintą. Išvesk savaip, ir pasižiūrėsim, ar taviškis pasitvirtins. Uždavinys: rasti visus pusrutulio taškus, ant kurių pusrutulį pakabinus, jo briaunos plokštuma bus statmena Žemės paviršiui. Na? Gal atsiųsti nuotrauką su nubrėžta linija ant perpjauto obuolio, parodyt, kaip tiesiai jis kabo ties ja pasmeigus adata?
- 2011-03-21 14:07
Tai čia tu jam per sudėtingai. Geriau „paprastesnį“ uždavinį, su mano nupieštomis sferomis. Tegul parodo, kaip taiko lygtį, skirtą taškiniams kūnams. Ir ką gauna.
rwc 2011-03-21 14:51
Arba dar vienas paprastutis klausimėlis: kodėl ant Žemės paviršiaus esantys objektai nepakyla iki Žemės-Mėnulio sistemos masės centro? Kodėl objektai, pakabinti tokiame centre, po menkiausio krestelėjimo nukristų arba į Žemę, arba į Mėnulį, bet ne į masės centrą?
Laiqualasse 2011-03-21 20:27
- šiaip Žemės-Mėnulio sistemos masės centras yra po Žemės paviršiumi: http://www.astronomycafe.net/qadir/q665.html Aišku analogiško klausimo galima paklausti apie Žemės-Saulės masės centrą O šiaip, truputį paskaitinėjus šią diskusiją, "Foye" man primena tokį garsų Lietuvos naujienų portalų mokslo skilčių trolį, paprastai besivadinantį "Snukis". Kai šis straipsnis pasirodė Delfyje, jis ten irgi kažką panašaus bandė įrodyti. Bene vienintelis pastebimas skirtumas (neskaitant slapyvardžio) - Foye lyg ir nepadarė prielaidos, kad visi jam prieštaraujantys rašo iš psichinės ligoninės palatos.
- 2011-03-21 20:47
Agi rimtai :d ten irgi kadras būdavo - jog viską visur suprasdavo tik jis vienas
Myslius 2011-03-21 22:28
Na ir pridiskutavot kiek, dėl sferos ir rutulio viduje... mano manymu Foye teisus ir teisingai issprende ir si uzdavini Traukia ne prie sferos o i mases centra. Net jei rutulys ir nebutu sferos centre, visviena jis artetu i mases centra, ir aplink ji orbitintu arba stabilizuotusi centre. Taip kad visi cia kurie sake priesingai buvot neteisus. Visai tampa idomu cia. Gal norit jam duot dar viena uzdavini? Tik sunkesni si kart.
Myslius 2011-03-21 22:44
net jei rutulys ir butu prie pat sferos, sfera nedarytu jokio gravitacinio poveikio trauktu tik centras taip lyg visa sferos mase butu koncentruota centre.
Myslius 2011-03-21 22:54
dar idomesnis faktas, visa tai ir sako shell teorema kuria taip bande paneigti Foye bet taip gyne kiti, taip ir nesupratau kas uz kuria puse buvot 1) A spherically symmetric body affects external objects gravitationally as though all of its mass were concentrated at a point at its centre. 2) If the body is a spherically symmetric shell (i.e. a hollow ball), no gravitational force is exerted by the shell on any object inside, regardless of the object's location within the shell. 3) Inside a solid sphere of constant density the gravitational force varies linearly with distance from the centre, becoming zero at the centre of mass.
Laiqualasse 2011-03-21 23:09
Mysliau, jei tiriamasis rutulys yra sferos viduje, jis nejus jokios gravitacinės traukos. Jei rutulys yra sferos išorėje, jis jus tokią trauką, lyg visa sferos masė būtų sukoncentruota jos centriniame taške. Taigi antru atveju galima sakyti, kad "traukia masės centras", tačiau pirmu - tikrai ne. Tiriamasis rutulys bus stabilus ir sferos centre, ir ne centre, tol, kol liks jos viduje.
Myslius 2011-03-21 23:11
Taip tu teisus norejau pasitaisyti ir as pats (neatidziai perskaiciau antraji teigini) taigi, nei viena puse nebuvo teisi
rwc 2011-03-22 00:25
santykis daugmaž 1/6 - kas akivaizdžiai toli nuo teisybės, nes tiek skiriasi g paviršiuje, o Mėnulio skersmuo mažesnis). Taigi, performuluoju: kodėl objektai nuo Mėnulio nesukrenta į Žemę, jei masės centras jos viduje?
Foye 2011-03-22 04:38
centra, nes bendras sferos ir rutuliuko masiu centras bus pasislinkes rutuliuko pusen. Bet del to, kad sferos mase daug didesne, tai tas poslinkis labai staigiai mazes artejant rutuliukui prie centro. Mysliau - as nesusimoviau, o - "Minusas" ir panasus kai jiems atsiranda kazkokios "antigravitacijos" vos tik i tuscia sfera inesama kazkokios mases kunas. Taip kad