Šviesa iš tuštumos: nauji fizikų pasiekimai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2011-12-08 14:55
Megstu sitokius straipsnius. Cia kazkas naujo, kas lauzo nusistovejusi pasaulio vaizda, arba kitaip sakant prapleciamos suvokimo ribos. Mano manymu nera svarbesnes zmonijai krypties moksle, kaip tyrimai sita linkme. Siaip sita Kasimiro jega nera maza, kaip bando parasyti sitam straipsnyje, sita jega yra milziniska turint raumeny, kad ta daro fotonai, maza to virtualus http://en.wikipedia.org/wiki/Casimir_effect Citata: "In fact, at separations of 10 nm—about 100 times the typical size of an atom—the Casimir effect produces the equivalent of 1 atmosphere of pressure (101.325 kPa), the precise value depending on surface geometry and other factors." Kiap jum tokio galingumo sviesios slegis kaip 1kg/cm Kas mokat paskaiciuokit kiek kartu virsijamas mums iprastas saules sviesos slegis ant zemes pavirsiaus. Kaip manot jei butu sukurtas energijos saltinis, ar variklis, ar generatorius, kuris veikia isnaudodamas Kasimiro efekta, ar tai butu "amzinasis variklis"
Verslininkas 2011-12-08 15:17
Gal dar ne amzinasis, bet manau kad tokie generatoriai visiskai pakeistu musu pasauli praktiskai neissiamiami energijos klodai
_alvydas_ 2011-12-08 15:51
Na gerai esi po vandeniu kur didelis slėgis. Slėgio daug, bet kaip iš jo energijos pasigaminti?
bahuriux 2011-12-08 16:24
Visas sito efekto grozis tame, kad slegis veikia ne visomis kryptimis, bet tik plokstuma i plokstuma kryptimi is sonu nera jokio slegio. Praktiskai tai atrodo taip, dvi ploksteles viena virs kitos, abi traukia viena kita, bet jei jas prakeisti viena kitos atzvilgiu, tai jega mazeja ir nera atstojamosios jegos, del kurios turetu tos ploksteles stengtis priarteti viena prie kitos. Nezinau ar aiskiai papasakojau. Vienu zodziu sukam pjezokristalini nano generatoriu ir nera jokios jegos panasios i Lorenco jega, kai apkrautas generatorius stabdo rotoriu. Cia mechaninio nano, ar mikronu dydziu generatoriaus atveju, butu zymiai idomiau jei toks prietaisas, kaip fotovoltine saules panele isnaudotu tuos virtualius fotonus, kaip tikrus, nes ju kiekis virsija saules sviesa turbut milijardus (skaicius is lubu) kartu.
Hmz 2011-12-08 17:31
Atsidarau "technologijas" ir bac - matau sensaciją: "šių metų fizikų eksperimentas tiesiog patvirtina 41-erių metų senumo teoriją, kaip Ar kas nors čia mato "energijos gavimą iš tuščios erdvės"?
p4satas 2011-12-08 17:50
tai reiskia kad tamsioji energija, tik energija virtualiu daleliu kuri atsiranda is nieko objektui judant arti sviesos greicio, hmmm kas tada pas mus visatoj juda tokiu greiciu ? ))))
Alfredukas 2011-12-08 18:50
Galiu idomumo delei pasiulyti (gal kitiems priminti), idomu eksperimenta, primenanti Casimir efekta, tik ne nano, o realiuose matmenyse. Jei i inda su vandeniu idesime pora lygegreciu degtuku (keliu mm. atstumu), o tarp ju esanti vandens pavirsiu paliesime pvz. su skutimosi peiliuku, pries tai perbrauktu per riebalus, tai tie degtukai "saus" vos ne iki indo pakrasciu. Tik siuo atveju, ne trauka o atsistumimas. Manau tai kazkokia analogija.
Arta 2011-12-08 23:28
cia, manau, tik vandens pavirsiaus itampos jegu efektas . Panasiai elgiasi ant vandens muilo plevele, kai ja palieti kokiu muilo gabaliuku
bahuriux 2011-12-09 08:33
Zinoma ne! Tie virtualus fotonai atsiranda ir pradingsta visoj visatoj nesveikai dideliais kiekiais ir visiskai nepriklausomai nuo to ar kunas juda greitai ar letai. Visai galimas daiktas, kad netik tamsioji energija, bet ir gravitacija ir inercija yra tu virtualiu fotonu padarinys, gal netgi ir mase materijai suteikia jie. Del straipsnyje aprasyto eksperimento su vienu veidrodziu ir 25 % sviesos greicio. Manau kad cia pasireiske pagreitis labiau nei greitis. Dar vienas klausimas iskilo, o jei skrenda du erdvelaiviai salia vienas kito, pro nejudanti stebetoja, beveik sviesos greiciu. Tai stebetojas matys, kad jie skleidzia elektromagnetines bangas, (kad ir koks tai butu daznis) o astronautams tuose erdvelaiviuose viskas tvarkoj, jie nematys/neuzfiksuos jokiu fotonu, ziuredami is vieno i kita erdvelaivi? OK tada reiskia nejudantis stebetojas skleis fotonus erdvelaiviu atzvilgiu, ar ne? Kaip cia taip gaunasi, kai fotonai ir skleidziami ir ne tuo paciu metu?
0x69 2011-12-13 10:15