Sukurta šaldanti plastmasė  (1)

Pensilvanijos Valstybinio Universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė naują plastmasę, kuri gali ataušti paprasčiausiai patalpinus ją į elektrinį lauką. Medžiagoje panaudotas elktrokalorinis efektas, kurio metu persitvarko polimero atomų išsidėstymas, o nuo to atitinkamai priklauso laidumas šilumai. Mokslininkų teigimu, išradimas gali būti naudojamas kaip aušintuvas, kuris prie jo prijungus įtampos šaltinį ataušintų bet kokį prie jo pritvirtintą objektą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aušinimo metu medžiaga įkaistų dėl sugertos šilumos, tačiau šilumos perteklius būtų perduodamas papildomiems aušinimo radiatoriams arba išspinduliuojamas tiesiog į orą. Sumažinus elektrinio lauko stiprumą, pradinė polimero būsena atsistato, taigi jis gali būti naudojamas daugybę kartų. Kol kas procesui reikalinga per daug didelė įtampa (120V), ir dėl to praktiškai jis dar nepritaikomas. Tačiau ateityje tikimasi medžiagą patobulinti, ir tikėtina, jog maitinimo įtampai sumažėjus iki kelių voltų, mes elektronikos ir buitinės technikos rinkoje pamatysime naujos kartos aušintuvus. Jau dabar plastmasės savybės pasireiškia 55 °C temperatūroje, o tai patenka į tos temperatūros intervalą, kuriai esant dirba dauguma aušinimo reikalaujančių elektronikos komponentų.

Išradimu jau susidomėjo kompanija "Intel". Jos atstovas Rajiv Mongia teigia: "Tas faktas, kad jiems [mokslininkams] pavyko sukurti polimerinę medžiagą, kurią galima naudoti gaminant plonas plėveles, yra verta dėmesio [lyginant su ankstesniais analogišku principu veikusiais keraminiais aušinimo įtaisais]]. Be to, medžiagos darbinis temperatūros diapazonas yra būtent tas, kurio mums reikia".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: