[Žinios trumpai] Pasiūlė revoliucinį sprendimą, kuo galima pakeisti rusiškas dujas: toks būdas tiktų ir Lietuvai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2022-06-07 20:33
na cia is esmes tvarus biologinis ciklas. bet resursas sakyciau labai ribotas. jei gerai sukonstruota - galima sakyt neutrali aplinkai technologija. tarsa su savaime suyranciom atliekom. plius technologiskai paprastesnis nei vandenilinis ciklas. bet pastoviosios sanaudos gana dideles... labai nesizaveciau. palyginimui - elektra tiesioginio vartojimo pvz geriau. cheminiai akumai - prasciau. automobilizmo visa pramonini sektoriu (furas ir traktorius, gal net lektuvus) pervest ant metano butu prasmes. kol neisras geru ekologijai akumu. o ten naudot pastatu sildymui ar stacionariems pramoniniams procesams - manau nera dideles presmes... cia reikia labai daug nuobodziai skaiciuot ir vertint...
radioaktyvas 2022-06-08 00:01
Aš galvoju, kad geras sprendimas pūditi pirminiui dumblui prie miesto valymo įrangos, o po efektyviausio ciklo pabaigimo išvešžti deginti, net sumaišius su biomase. Aišku ir seniau maišydavo nuotekas su biomase, bet be apdirbimo biometano reaktoriuose, o dar po apdirbimo išdžiovintų po ko taptų pilnaverčiu kuru.
immortallt 2022-06-08 08:02
Šiaip dabar kaupiamas nuotekų valymo dumblas, o ne deginamas. Kažkas kažko nesuderina. O šiaip biometanas bus svarbi energetikos dalis, padedanti išspręsti energijos (ne tik elektros) piko paklausos problemą santykinai mažiausiais kaštais. Tik nereikia galvoti, kad biometaną naudosi pastoviai gaminti elektrą, šilumą ar pilsi į kelių transportą. P.S. Biodujos ir dabar Lietuvoje gaminamos. Visas potencialas dar neišnaudojamas, bet jis nėra baisiai didelis, o pačios dujos įprastai buvo nekonkurencingos gamtinėms dujoms dėl didelių kapitalo investicijų. Bet jei atliekų tvarkymo standartus keli, tai tampa dalimi susitvarkymo po savimi, o ne ekonomikos. P.P.S. juokingiausia yra, kai kaimiečiai protestuoja prieš biodujų įrenginių statybas prie esamų fermų, rėkdami, kad daugiau smirdės, kai visas tikslas ir principas yra viską surinkti, kad kaip tik kvapų liktų kuo mažiau.