[Žinios trumpai] Kas negerai su Ukrainos oro gynyba? Ždanovas paaiškino, kodėl oro gynyba nenumuša raketų virš Kyjivo  (1)

Ekspertas paaiškina, ar Ukraina gaus oro gynybą iš Vakarų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam tikras dėsningumas jau matomas Rusijos raketų smūgiuose: kai tik Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pasiseka fronte, o Rusijos Federacijai – didelių nesėkmių etapas (pavyzdžiui, ji nepaėmė Severodonecko toje pačioje Luhansko srityje), iš karto pradedami smūgiai Kyjivui arba Kyjivo regionui.

Tokią nuomonę išsakė karo ekspertas Olegas Ždanovas interviu Vladimirui Polujevui, komentuodamas naujausias Rusijos raketų atakas Kyjive.

„Atminkite, kai nuskendo kreiseris „Maskva“, buvo tas pats: dvi dienas iš eilės vyko raketų atakos prieš Kyjivą ir jo regioną. Tai atrodo kaip sistemingas Rusijos Federacijos „atsakymas“. Visų pirma, Kyjivas yra centras: tai geležinkelio mazgas, tai didelė kelių sankryža. Štai kodėl jie atakuoja“, – sako O. Ždanovas.

Ekspertas priminė, kad Ukraina neturi priešraketinės gynybos sistemos.

„Mes turime priešlėktuvinės gynybos sistemą. Ir ji ne visada susidoroja su raketomis, tai nėra jos tiesioginė užduotis. Ji gali numušti raketas, bet šiandien egzistuojančiose sistemose priešraketinės gynybos efektyvumas yra labai žemas, dauguma jų pasiekia savo taikinius, tik mažesnė dalis raketų gali būti numušta“, – aiškino O. Ždanovas.

Pasak jo, vakarų ir centrinėje Ukrainoje – ypač Zaporižios ir Dnipro srityse – ukrainiečiams pavyko jas numušti. Ten reljefas buvo lygus ir radarai šias raketas matydavo iš didesnio atstumo, kad spėtų į jas sureaguoti.

 

„Neužtenka pamatyti ją (raketą), reikia, kad paleidimo priemonė turėtų laiko paleisti priešraketinį ginklą ir ją perimti. Todėl su oro gynyba neturime tokios situacijos, kokios norėtume“, – sako ekspertas.

Anot jo, prieš dvi savaites prasidėjus ginklų pristatymui iš partnerių, buvo itin aktyviai kalbama apie oro gynybos sistemų, ypač netgi komplekso „Patriot“, perdavimą Ukrainai.

„Vokietija mums žada oro gynybos įrangą IRIS-T SLM. Bet, pirma, ši yra trumpojo nuotolio sistema – iki 40 km, kaip analogas sovietiniam „Tor-2“. Ir antra, Vokietija  žadėjo, bet sakė, kad atiduos ne tuos kompleksus, kuriuos turi Bundesvere ar easančius sandėliuose ir paruoštus naudojimui, o tuos, kuriuos gamykla išleis. O gamykla iki metų pabaigos gali surinkti net du kompleksus! Kol negausime šių dviejų kompleksų, karštojoje karo fazėje, kai kurių analitikų nuomone, mums gali blogai baigtis“, – pastebi O. Ždanovas.

 

Anksčiau 95-osios brigados karininkas sakė padedantis Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms apsaugoti dangų. Pasak kareivio, dabar rusai su savo lėktuvais tiesiogine prasme susispietę kur nors dideliame aukštyje, nes mūsų oro gynyba jiems yra tiesiog „košmaras“: „jų lėktuvai krenta kaip negyvos musės“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: