Panašu, kad Putinas to neįvertino: po kiekvieno didelio karinio konflikto iš esmės keisdavosi pasaulio struktūra - kas vyks po Ukrainos karo?  ()

Po kiekvieno didelio karinio konflikto iš esmės keisdavosi pasaulio struktūra – o kas laukia po Ukrainos karo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis pasaulinis karas paskatino perėjimą nuo anglies prie naftos, antrasis įvedė branduolinę energiją, o konfliktas Ukrainoje galėjo padėti pagrindus žaliajai energijai.

Savo komentare „The New York Times“ amerikiečių politikos apžvalgininkas Thomas L. Friedmanas perspėja: „Ukrainos karas vis dar turi netikėtumų. Didžiausias gali būti Putinui“.    

„Tuo metu, kai amerikiečiai negali susitarti beveik dėl nieko, didžioji dauguma pasisakė už dosnią ekonominę ir karinę pagalbą Ukrainai kovojant su Vladimiro Putino pastangomis nušluoti ją iš žemėlapio. Dvigubai stebina, kai pagalvoji, kad vos prieš kelis mėnesius dauguma amerikiečių žemėlapyje negalėjo rasti Ukrainos – šalies, su kuria niekada neturėjau ypatingų santykių“.  

„Tačiau šios paramos palaikymas bus dvigubai svarbesnis, nes karas Ukrainoje virsta savotišku „sumo“ susirėmimu – du didžiuliai kovotojai, kiekvienas bando išmesti kitą iš ringo, tačiau nė vienas nelinkęs pasiduoti“, – tvirtina Friedmanas.

Dideli karai gali baigtis visiškai nenuspėjamai: „Tikiuosi, žmonės supranta, kiek šis karas kelia pasaulines energijos ir maisto kainas, ir taip pat tikiuosi, kad dauguma amerikiečių išlaikys savo paramą tol, kol Ukraina atgaus suverenitetą arba pasieks padorų taikos susitarimą su Putinu. Po daugiau nei 100 dienų trukusių kovų niekas negali pasakyti, kuo šis konfliktas baigsis“.  

„Tai prasidėjo Putino galvoje ir tikriausiai baigsis tik tada, kai Putinas pasakys, kad nori, kad viskas baigtųsi. Kremliaus vadovas tikriausiai jaučia, kad laikas yra jo pusėje, nes jis gali patirti daugiau skausmo nei Vakarų demokratijos. Tačiau dideli karai yra keisti dalykai. Kad ir kas tai prasidėtų, gali baigtis visiškai nenuspėjamai “, – rašo Friedmanas ir nurodo Churchillio mintį, kad „karai gali pakeisti istorijos eigą, o dideli mūšiai dažnai lemia karus“. 

Per visą JAV istoriją Amerikos tauta svyravo tarp dviejų plačių požiūrių į užsienio politiką, sako Michaelas Mandelbaumas, Johnso Hopkinso aukštųjų tarptautinių studijų mokyklos užsienio politikos profesorius emeritas. Pirmoji siejama su Theodore'u Rooseveltu. Kita akcentuoja Amerikos vertybių propagavimą ir tapatinasi su Woodrowu Wilsonu. 

 

Nors šios dvi pasaulėžiūros dažnai konkuruodavo, iškilus užsienio politikos iššūkiui, kuris atitiko ir JAV interesus, ir vertybes, buvo galima sulaukti plataus, gilaus ir ilgalaikio visuomenės palaikymo.  

„Tai atsitiko Antrojo pasaulinio karo ir Šaltojo karo metu, – sakė Mandelbaumas, – ir panašu, kad tai kartojasi su Ukraina“.  

Tačiau itin svarbus klausimas yra: kiek laiko? Niekas nežino, nes karai vyksta nuspėjamais keliais.

Europos Sąjungos sprendimai

Rusijos ir Ukrainos mūšis dėl rytinės zonos, žinomos kaip Donbasas, kontrolės gali tapti tokia lemiama konfrontacija.  

„Pavyzdžiui, 27 Europos Sąjungos valstybės jau ėmėsi tvirtų žingsnių mažindamos prekybą ir investicijas Rusijoje. Visa tai vyksta tuo metu, kai atsinaujinančios energijos, pavyzdžiui, saulės ar vėjo, kaina tapo konkurencinga iškastinio kuro kainos atžvilgiu ir kai automobilių pramonė gerokai padidina naujų elektromobilių ir akumuliatorių gamybą. Trumpuoju laikotarpiu nė vienas iš jų negali kompensuoti Rusijos tiekimo sumažėjimo“.

 

„Bet jei metus ar dvejus turėsime astronomines benzino kainas, pamatysite didžiulį investicinių fondų ir elektromobilių investicijų, tinklo atnaujinimų, perdavimo linijų ir saugyklų pokytį, kuris gali atimti visą rinką iš vidaus degimo (VDV) automobilių ir panaikinti priklausomybę nuo iškastinio kuro“.

„Pirmasis pasaulinis karas paskatino perėjimą nuo anglies prie naftos. Antrasis pasaulinis karas įvedė branduolinę energiją kaip pagrindinį energijos šaltinį. Karas Ukrainoje neapsprendžia pačios energetikos inovacijos, o išaiškina jų poreikį“.    

„Pagalvokite apie tai: jei šis karas netyčia nesusprogdins planetos, jis gali padėti ją pakeisti. Ir laikui bėgant tai sumažins pagrindinį Putino pinigų ir galios šaltinį“, – „The New York Times“ sakė Thomas L. Friedmanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(2)
(24)

Komentarai ()