[Išsami tema] Kaip veikia „Geležinis kupolas“, kurio taip nori Ukraina: sunaikina 9 iš 10 priešo raketų (Video)  ()

„Geležinis kupolas“ - ar reikia jo Ukrainai?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-12 [Išsami tema] Kaip veikia „Geležinis kupolas“, kurio taip nori Ukraina: sunaikina 9 iš 10 priešo raketų (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina nori iš Izraelio pirkti priešraketinės gynybos sistemą „Iron Dome“. Tai pradėta svarstyti dar gerokai prieš vasario 24 d. Rusijos invaziją. Pirmą kartą apie ketinimą įsigyti priešraketinės gynybos sistemą buvęs gynybos ministras Andrejus Taranas išsakė daugiau nei prieš metus, 2021-ųjų gegužę.

„Jau pernai pradėjome tam tikrus veiksmus, kad sukurtume priešraketinę gynybą Ukrainoje. Svarstome galimybę įsigyti kažką panašaus į „Geležinį kupolą“, - sakė pareigūnas, lankydamasis vienoje iš Ukrainos gynybos įmonių.

2021 metų rugsėjį pasirodė informacija apie tariamus JAV planus pasirūpinti „Geležinio kupolo“ komplekso perdavimu Ukrainai, kurį Pentagonas įsigijo sau, gindamas savo bazes konflikto zonoje. Tačiau turimų kompleksų skaičius Amerikos kariuomenėje yra labai ribotas - tik dvi baterijos. Baterijos sudėtis: trys paleidimo įrenginiai po 10-20 raketų, radaro stotis ir komandų postas.

2022 metų vasario pradžioje dabartinis Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pareiškė, kad „Geležinis kupolas“ negali visiškai apsaugoti strateginių objektų, tokių kaip atominė elektrinė, oro uostas ar gynybos įmonė. „Geležinio kupolo“ paskirtis – apsisaugoti „nuo raketų, kurios lėtai skrenda nedideliu atstumu ir gaminamos garažuose kaimyninių šalių teritorijose“.

Geležinio kupolo ypatybės

Ir iš tikrųjų Aleksejus Reznikovas yra visiškai teisus, nes šis kompleksas yra tik vienas žemiausių Izraelio priešraketinės gynybos lygių. O jo tikslas – perimti nevaldomas raketas, visų pirma Qassam tipo raketas, kurios surenkamos požeminėse dirbtuvėse Palestinoje.

Tokios nevaldomos raketos turi tik apytikslį tikslumą ir patikimumą. Tačiau tokios amunicijos kaina yra daug mažesnė nei „Iron Dome“ priešraketinė „Tamir“, kuri, remiantis įvairiais šaltiniais, kainuoja nuo 20 iki 40 tūkstančių dolerių. Tačiau „Geležinio kupolo“ efektyvumas prieš tokius sviedinius yra gana didelis ir vertinamas - sistema sugeba perimti 9 iš 10 nevaldomų priešo raketų.

 

Taip yra dėl „Iron Dome“ radaro galimybių aptikti tokius mažus taikinius, per sekundės dalį nustatyti jų trajektoriją ir automatiškai duoti komandą paleisti raketą, kuri, nepaisant mažo dydžio ir apie 90 kg svorio, turi savo radaro nukreipimo galvutę ir itin aukštą manevringumą. Deklaruojama, kad viena baterija užtikrina raketinę gynybą iki 150 kvadratinių km. plote. Kyjivo plotas be priemiesčių yra 847 kv. km., Charkivo - 350 kv. km.

„Geležinis kupolas“ taip pat gali sunaikinti įprastus oro taikinius, tokius kaip lėktuvai. Taikinių perėmimas deklaruojamas atstumu iki 70 km ir aukštyje iki 7 km. Tačiau buvo tik vienas tikras kovinis panaudojimas prieš orlaivius, kai dėl klaidos buvo apšaudytas Izraelio oro pajėgų F-15. Buvo pranešta, kad raketą iš anksto susprogdino operatorius, tačiau vis tiek orlaivis buvo šiek tiek apgadintas ir grįžo į bazę.

„Geležinio kupolo“ savybės

 

Kaip ir bet kuris kitas ginklas, „Geležinis kupolas“ neturėtų būti laikomas atskiru vienetu, nes visa karinė technika ir ginklai veikia vienoje sistemoje. Visų pirma, „Geležinis kupolas“ yra tik vienas iš Izraelio priešraketinės gynybos sluoksnių.

Aukščiausiu lygiu, siekiant perimti vidutinio nuotolio balistines raketas, yra dislokuota „Arrow“ sistema. Vidutiniame lygyje veikia „David's Sling“, skirtas perimti operatyvinių-taktinių kompleksų, tokiųkaip „Iskander“ ar „Tochka-U“, balistines raketas.

 

Žemiau yra „Geležinis kupolas“, kuris imasi kovos su nevaldomomis raketomis, o kovai su artilerijos sviediniais ir minomis yra dislokuotas „Iron Beam“ lazerių kompleksas, užtikrinantis aprėptį iki 7 km atstumu.

Tuo pačiu metu Izraelyje buvo dislokuotas galingas radiolokacinių stočių tinklas, kuris nuolat stebi grėsmes ir valdo automatizuotą visos oro gynybos ir priešraketinės gynybos valdymo sistemą.

Kitas svarbus aspektas – „Geležinio kupolo“ kaina. Mat tai toli gražu nėra pigi sistema ir, įvairių šaltinių duomenimis, viena baterija kainuoja nuo 50 iki 170 milijonų dolerių. Tokį didelį duomenų neatitikimą lemia ir Izraelio karinio-pramoninio komplekso uždarumas, ir skaičiavimo metodika.

„Geležinio kupolo“ savybės

Vienos baterijos dengimo plotas: iki 150 kv. km.

Priešraketų skaičius viename paleidimo įrenginyje: 10-20

Taikinio sunaikinimo nuotolis: 70 km

Maksimalus taikinio sunaikinimo aukštis: 7 km.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()