Ukraina gaus karinę pagalbą iš „prorusiškos“ šalies: štai ką gali pasiūlyti valstybė, turinti vieną iš mažiausių Europos armijų  ()

Šalis, turinti 60 milijonų dolerių karinį biudžetą, pasiruošusi padėti Ukrainos kariuomenei kare prieš Rusiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remdamasi Gynybos ministerijos siūlymu, Juodkalnijos vyriausybė nusprendė suteikti Ukrainai papildomą karinę pagalbą, teigiama parlamento pranešime. Kas tiksliai planuojama pristatyti, dar bus aptarta su Ukraina.

„Defense Express“ pažymi, kad Juodkalnija tradiciškai buvo laikoma „prorusiška“ šalimi arba bent viena Kremliaus įtakos sferoje. Tai, kad didžiausia šalies įmonė – metalurgijos gamykla sostinėje Podgoricoje – priklausė Rusijos korporacijai „Rusal“, buvo vienas iš rodiklių.

Tačiau nuo 2017 metų Juodkalnija pasuko provakarietišku keliu ir įstojo NATO, ypač po Rusijos bandymo šioje Balkanų šalyje surengti prorusišką perversmą. Ir toks „provakarietiškas“ posūkis paradoksaliai išsivystė tuo, kad Juodkalnija dabar yra pasirengusi teikti karinę pagalbą Rusijos priešininkei Ukrainai.

Jei pažvelgsime į 2021 m. išleistą „Military Balance“ žinyną, pamatysime, kad Juodkalnijos gynybos biudžetas yra 60 mln. USD per metus, o ginkluotąsias pajėgas sudaro tik 2 350 karių.

Juodkalnijos sausumos pajėgos negali pasigirti dideliu technikos kiekiu – tik 20 JLTV taktinių mašinų, 8 Jugoslavijoje pagamintais šarvuočiais BOV-VP M-86 ir devyniomis savaeigėmis prieštankinėmis raketų sistemos BOV-1.

Tačiau vietoj to Juodkalnijos kariuomenė turi keletą sovietmečio prieštankinių sistemų, gerai žinomų Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms – 9K111 „Fagot“ ir 9M113 „Konkurs“.

 

Viskas atrodo daug margiau, atsižvelgiant į Juodkalnijos armijos artilerijos kiekį. Jame yra 73 vnt. 82 mm kalibro minosvaidžiai, 32 minosvaidžiai 120 mm, 18 Jugoslavijoje pagamintų M-94 „Plamen“ (128 mm) daugkartinių raketų paleidimo įrenginių, o svarbiausia – 12 sovietų gamybos haubicų D-30.

Jei Juodkalnija perduos ginklus Ukrainai, yra didelė tikimybė, kad šios D-30 haubicos bus įtrauktos į sąrašą. Nors Ukraina taip pat bus dėkinga už „tarpinį“ variantą, pavyzdžiui, minosvaidžių ar prieštankinių raketų perdavimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(139)
(3)
(136)

Komentarai ()