JAV žvalgyba: apie Rusiją žinome kur kas daugiau, nei apie Ukrainą - čia slaptumo lygis beprotiškas. Kodėl Ukraina viską slepia?  ()

Ukrainos karinės operacijos pažymėtos ženklu „slaptai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV žvalgybos agentūros turi mažai informacijos apie Ukrainos karines operacijas, nežiūrint į tai, kad JAV tiekia ginklų, kurių vertė skaičiuojama milijardais dolerių.

Apie tai pranešė amerikiečių laikraštis „The New York Times“, remdamasis buvusių ir esamų JAV pareigūnų parodymais.

Pareigūnai teigia, kad saugumo tarnybos turi daugiau informacijos apie Rusijos kariuomenę, jos planuojamas operacijas, sėkmes ir nesėkmes, nei apie situaciją Ukrainoje.

Nacionalinės žvalgybos direktorė Avril D. Haynes praėjusį mėnesį Senate per posėdį sakė, kad „labai sunku pasakyti“, kiek papildomos pagalbos Ukraina galėtų priimti.

„Tiesą sakant, mes turime daugiau informacijos iš Rusijos pusės, nei iš Ukrainos“, – sakė ji.

JAV pareigūnai sakė, kad Ukrainos vyriausybė jiems suteikia per mažai išsamios informacijos apie savo veiklos planus.

Pareigūnai taip pat teigia, kad net aukšto lygio pokalbiuose su Jungtinio štabo vadų pirmininku generolu Marku Milley ar gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu, Ukrainos pareigūnai dalijasi tik savo strateginiais tikslais, o ne detaliais veiklos planais.

„Kiek mes iš tikrųjų žinome, kaip viskas yra Ukrainoje? Ar įmanoma rasti ką nors, kas galėtų pasakyti, kiek Ukraina prarado karių, kiek Ukraina prarado įrangos?", - sakė Beth Sanner, buvusi aukšto rango žvalgybos pareigūnė.

Pasak JAV pareigūnų, Ukrainos slaptumas privertė JAV kariuomenę ir žvalgybos pareigūnus gauti informacijos iš kitų šalių, pratybų su ukrainiečiais ir prezidento Volodymyro Zelenskio viešų komentarų.

Buvę pareigūnai taip pat teigia, kad JAV žvalgyba renka informaciją beveik apie kiekvieną šalį, tačiau dažniausiai susitelkiama į priešų vyriausybes, tokias kaip Rusijos Federacija. Kalbant apie ukrainiečius, JAV stengėsi čia ne šnipinėti vyriausybę, bet įkurti savo žvalgybos tarnybą. Pasak buvusių pareigūnų, čia labai daug spragų.

 

Gynybos žvalgybos agentūra dėl informacijos stokos mano, kad žuvusių Ukrainos karių skaičius yra panašus į Rusijos karių skaičių, tačiau vertinimai gali būti netikslūs.

Buvę žvalgybos pareigūnai prognozuoja, kad žvalgyba gali būti apkaltinta tuo, kad nesugebėjo perteikti politikams viso Ukrainos karo perspektyvos vaizdo.

Pati Ukraina, pareigūnų teigimu, nori sukurti stiprios valstybės įvaizdį tiek visuomenei, tiek savo artimiems partneriams. Valdžia nesidalina informacija, kuri galėtų sudaryti įspūdį, kad šalis galėtų nelaimėti. Iš esmės, čia kalbama apie informaciją, kuri galėtų paskatinti JAV ir kitus Vakarų partnerius sulėtinti ginklų tiekimą.

Net ir visiškai nesuprasdama karinės strategijos ir padėties Ukrainoje, Bideno administracija skatina naujų pajėgumų, tokių kaip raketinės artilerijos sistemos, pristatymus. Tačiau žurnalistai pastebi, kad trūkstant informacijos, Joe Bideno administracijai gali būti sunku nuspręsti, kaip ir kur nukreipti milijardus dolerių, teikiant karinę pagalbą.

 

Pasak Kolumbijos universiteto tarptautinių santykių profesoriaus Stepheno Biddle'o, Ukraina turi rimtų priežasčių atvirai nekalbėti apie savo pajėgas ar karinę strategiją.

„Nesu tikras, kad Amerikos ar Ukrainos visuomenė yra suinteresuota, kad ukrainiečiai atvirai praneštų apie savo nuostolius, juk dėl to gali sustiprėti Rusijos kariniai veiksmai. Tačiau tai reiškia, kad mes iš tikrųjų nežinome abiejų istorijos pusių“, - sakė Biddlas.

Tuo pat metu Ukraina pastarosiomis dienomis pateikė daugiau informacijos. Fronto linijoje apsilankęs Zelenskis mūšius Severodonecke pavadino „itin sunkiais“ ir pripažino, kad kasdien žūsta iki 100 Ukrainos karių.

 

Analitikai mano, kad atviresni vieši vyriausybės pareiškimai gali išprovokuoti pokalbį su gyventojais apie strateginius sprendimus, kuriuos reikėtų priimti Donbase: išvesti savo karius ar rizikuoti būti apsuptiems Rusijos karių.

„Tikriausiai vyksta diskusijos, ar pašalinti visas apsaugos priemones, kurios gali būti įstrigusios, jei Donbasas bus apsuptas. Bet jei bus atitraukiama kariuomenė, Zelenskis turės tai kažkaip paaiškinti... Jis turės pasakyti ukrainiečiams, kodėl tai daroma“, - sakė Kolumbijos universiteto tarptautinių santykių profesorius Stephenas Biddle'as.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(1)
(28)

Komentarai ()