[Žinios trumpai] Rusija praranda likusius sąjungininkus: dar dvi itin lojalios šalys nusisuka nuo Maskvos  ()

Pamažu, bet užtikrintai Rusiją palieka vis daugiau sąjungininkų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija praranda likusius sąjungininkus: dar dvi šalys nusisuka nuo Maskvos – Rusija vis labiau patenka į tarptautinę izoliaciją, aktyviai bendradarbiauti atsisako buvusios partnerės, įskaitant Kiniją ir Serbiją.

Rusija pamažu, bet užtikrintai praranda likusius sąjungininkus: kaip paaiškėjo, Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo vizito atšaukimas Serbijos valdžiai jokiu būdu nepasirodė nerimą kelianti naujiena: Serbijos vicepremjerė Zorana Michailovič  teigė, kad pats pranešimas apie Lavrovo vizitą pasirodė Serbijai nesanti problema.

Michailovič pažymėjo, kad Serbija galvoja apie ateitį ir ketina stoti į ES, taip pat vicepremjerė suabejojo ​​nuostatos „Serbija yra geriausia Rusijos draugė“ perspektyvumu, sakydama, kad „jei jie yra mūsų draugai, jie neturėjo planuoti atvykti šiuo metu“. 

Rusijos diplomatija eilinį kartą „apsiskaičiavo“, pasirinkdama vizito laiką ir ignoruodama pasekmes, kurios turėtų įtakos sąjungininkų ekonomikos vystymosi tvarumui. Primename, kad Lavrovo vizitui sutrukdė ne pagrindiniai Europos sankcijų vykdytojai, o periferiniai žaidėjai, atstovaujami Bulgarijos, Juodkalnijos ir Šiaurės Makedonijos.

Be Serbijos, vis daugiau įgaunanti pasitikėjimo savimi Kinija taip pat juda pasitraukimo iš sąjungininkų kryptimi. Reikšmingas įvykis - Kinijos bankų atsisakymas atlikti išorinius Rusijos Federacijos „Sberbank“ pervedimus juaniais dėl antrinių sankcijų grėsmės. Be to, į pasitraukusių partnerių sąrašą buvo įtraukta Venesuela, kuri išreiškė norą tiekti angliavandenilius Europai, atsisakydama Rusijos energijos vežėjų paslaugų.

 

„Partnerystė yra partnerystė, bet verslas yra verslas, o tai apskritai patvirtino Karakaso norą užimti laisvą nišą po JAV sankcijų sušvelninimo Venesuelos naftai“, – rašo analitikai.

Anksčiau JAV sušvelnino sankcijų politiką Maduro režimui Venesueloje. Pirmą kartą nuo 2020 metų Vašingtonas davė sutikimą Venesuelos naftos tiekimui Europai. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(121)
(0)
(121)

Komentarai ()