[Žinios trumpai] Lenkijos ministras pirmininkas: „Europa ant žlugimo ribos, yra tik vienas būdas išgyventi“  (5)

Jei nebus ryžtingiau įsikišta į Ukrainos karą, pasekmės JAV ir Europai gali būti pražūtingos, pareiškė Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai jau nebėra vietinis konfliktas“, – „Politico“ leidinyje rašė Lenkijos premjeras. „Rusijos veiksmai jau dabar turi pasaulinių pasekmių Putino flirto pavidalu. O tolesnius padarinius sunku net įvertinti“, – pridūrė jis.

„Nors Ukraina pranoko lūkesčius taip ilgai atremdama Rusiją, jei JAV ir Europa nesikiš ryžtingiau, užsitęsęs karas gali reikšti ne tik Ukrainos žlugimą, bet ir – ilgalaikėje perspektyvoje – naujos pasaulinės hegemonijos iškilimą, kuri galės marginalizuoti Vakarų pasaulį“, – perspėjo M. Morawieckis.

„Ar transatlantinis laisvasis pasaulis vis dar nori užimti lyderio poziciją?“ – klausė M. Morawieckis. „Ar vis dar tikime tokių vertybių, kaip laisvė ir tautų apsisprendimo teisė, universalumu. Ar esame pasiryžę jas ginti?“ – tęsė jis. „Jei ne, mes jau praradome savo ateitį.“

„Tačiau, jei liepsna, kuri šimtmečiais gaivino mūsų civilizaciją, vis dar rusena, pats laikas ją vėl įžiebti ir padaryti viską, kas įmanoma, kad išgelbėtume Ukrainą“, – sakė M. Morawieckis.

Pasak Lenkijos premjero, Rusijos invazija „neabejotinai paskelbė iliuzijų eros pabaigą. Vėlesni nusikalstami Rusijos kariuomenės veiksmai – civilių gyventojų žudynės Bučoje, Borodiankoje, Mariupolyje ir Irpinėje – įrodė, kad posovietinė Rusija nėra tokia šalis, kokią įsivaizdavo Vakarai“, – rašė jis.

 

„Senamadiško nacionalizmo, imperializmo ir kolonializmo sandūra, papildyta hipermoderniomis propagandos priemonėmis: Tai XXI a. totalitarinės valstybės įvaizdis. Tai tikrasis Vladimiro Putino Rusijos veidas, ir reikia būti ciniku, kad jo neatpažintum“, – pridūrė M. Morawieckis. „Mums nepakanka atsisakyti iliuzijų dėl Rusijos, turime atsisakyti ir iliuzijų dėl savęs pačių.“

„Jei Ukraina žlugs, žlugs ir pamatai, ant kurių kūrėme savo ateities planus“, – teigė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(112)
(3)
(109)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: