[Žinios trumpai] Rusija visiškoje skylėje: pasimatė žvėriškas technologinis atsilikimas – be Vakarų negali eksportuoti dujų ir naftos, niekas nežino, ką daryti  (7)

Staigus Rusijos dujų, transportuojamų „Nord Stream“ dujotiekiu, kiekio sumažėjimas dėl „Siemens“ dujų kompresorių gedimo yra nerimą keliantis visiško Rusijos technologinio atsilikimo ženklas. Be to, panašios problemos, kurių tempas vis didėja, netrukus apims didelę Rusijos ekonomikos ir pramonės dalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai savo „Telegram“ kanale rašo žinomas Rusijos ekonomikos analitikas Anatolijus Nesmianas.

„Tai ta pati „Siemens“, kuri nutraukė bendradarbiavimą su Rusija ir Rusijos įmonėmis. Todėl nežinoma, ar ji grąžins įrenginius į vietą. Ką daryti dabar – nelengvas klausimas. Nuo pergalingos „specialiosios operacijos“ praėjo tik 4 mėnesiai, o sudėtingos sistemos, priklausančios nuo importuojamų aukštųjų technologijų atsargų ir techninės priežiūros, pradeda byrėti.

Dar po trijų ar šešių mėnesių ar net metų kažką pavyks padaryti. Įprastai tokiais atvejais yra paprasta išmontuoti vieną įrenginį, kad kitas liktų veikiantis. Žinoma, sumažėjus atliekamų darbų kiekiui, o tada ir šis išteklius baigsis“, – pažymėjo ekspertas.

Nesmianas pabrėžė, kad Europa neturi skelbti dujų embargo Rusijai, nes dujų tiekimas nutrūks arba bent jau gerokai sumažės būtent dėl šios priežasties – visiškos Rusijos priklausomybės nuo aukštųjų technologijų produktų importo.

„Kai kurie dalykai gali būti pakeisti, tačiau vargu ar visa sistema bus pertvarkyta į kai kuriuos kitus vienetus ir padalinius. Įdomu, ką apie tai sako tinklalapis „Сделаноунас“, kuris visada taip mėgstamas minėti aprašant galingą mūsų vagių kapitalizmo žygį į ateitį?

 

Infrastruktūros sektoriai yra visiškai susieti ir priklausomi nuo importuojamų prekių. Energetika, transportas, ryšiai, statyba ir beveik visko gamyba. Visai neseniai susidūrėme su popieriaus krize, kurią sukėlė natrio perchlorato trūkumas. Iš pažiūros kalio analogas banaliai bertoletijai. Bet štai ir tai pasirodė esanti problema. Dabartinė „Nord Stream“ problema dabar ims klonuotis visuose kituose sektoriuose. Stebuklų nebūna. Caro linksmybės ir noras kurti istoriją turi savo kainą. Ypač jei visi sprendimai priimami be monarcho galvos“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(169)
(1)
(168)

Komentarai (7)