Kas atsitinka, kai sprogsta didelio tikslumo HIMARS raketa GMLRS ir kodėl rusų okupantai negali nuo jos pasislėpti (Video)  ()

Ukrainos ginkluotosios pajėgos intensyviai naudoja HIMARS, o internete jau yra daugybė vaizdo įrašų, rodančių šių smūgių pasekmes – kas tiksliai vyksta GMLRS M31 raketų sprogimo epicentre.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotosios pajėgos itin intensyviai naudoja HIMARS raketų paleidimo įrenginius, kurie greitai keičiasi tarp veiklos krypčių ir atlieka itin tikslius smūgius į Rusijos užnugario taikinius. Šios sistemos dėka jau buvo susprogdintos įvairios bazės ir amunicijos sandėliai, komandų postai.

Be raketa GMLRS M31, kuri yra pagrindinė HIMARS ginkluotė, negabena šimtus kilogramų sprogmenų. Tiesą sakant, ši amunicija aprūpinta tik 90 kg labai sprogstamos medžiagos kovine galvute. Tačiau jos itin didelis tikslumas, padaugintas iš įdomių sprendimų, užtikrina maksimalų šios raketos efektyvumą.

M31 raketa turi tris detonacijos variantus: smūginį, uždelstą ir įdomiausią – ore. Pastarasis yra būtent skirtas sunaikinti priešą atviros erdvės pozicijose. Taip visos skeveldros ir sprogimo energija pataiko į taikinį, o ne iš dalies patenka į žemę.

Tuo pačiu metu M31 kovinė galvutė yra itin trapi, tai liudija ir bandymų rezultatai. Visų pirma, po smūgių į tokius tipiškus taikinius kaip oro gynybos sistemos ir „Grad“ raketų paleidimo įrenginiai, į įrangą atsitrenkusių skeveldrų skaičius siekė šimtus vienetų.

Akivaizdu, kad iš priešo pėstininkų taip pat nedaug kas lieka: pratybų metu manekenuose buvo rasta nuo 20 iki 40 skeveldrų. Taip pat oro detonacija kur kas efektyvesnė situacijose, kai įranga uždengta už įtvirtinimų, o gyvoji jėga – priedangoje.

 

Be to, didelis GMLRS tikslumas leidžia paeiliui įjungti kelias tikslines raketas. Praktiškai įrodytas nuokrypis nuo nukreipimo taško yra iki trijų metrų. Visų pirma tokiais smūgiais JAV kariuomenė sunaikino Talibano būstinę, kuri buvo įsikūrusi administraciniuose pastatuose.

Ukrainos kariuomenė teigia, kad HIMARS yra labai veiksmingi fronto linijoje:

 

„Sistema yra labai tiksli, iki tokio lygio, kad ji išmuša skylę pastate, o tada ten įskrenda kita raketa, tiesiai į skylę, padarytą per pirmąjį sprogimą“, – neseniai pasirodžiusiame vaizdo įraše sakė karys Oleksandras.

Be to, dėl uždelsto detonacijos režimo M31 gali būti gana efektyviai naudojamas prieš įtvirtintus objektus. Ši raketa, žinoma, nėra skirta prasibrauti per pilnaverčius bunkerius, tačiau ji susidoros su tam tikra lengvųjų įtvirtinimų kategorija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(108)
(3)
(105)

Komentarai ()