[Žinios trumpai] NATO generolas: „rusus gelbėja tik vienas dalykas, kur jo nėra, ukrainiečiai laimi šimtą kartų iš šimto“  ()

JAV atsargos generolas leitenantas Benas Hodgesas sako, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per daug išsklaidė savo pajėgas Ukrainoje ir kad invazija gali baigtis kitais metais, jei Vakarų valstybės ir toliau rems Kijevą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hodgesas, anksčiau ėjęs JAV pajėgų Europoje vado pareigas, tai pasakė interviu „Insider“, paskelbtame ketvirtadienį. Jo santykinai optimistiškas vertinimas siūlomas esant JAV paramos Ukrainai silpnėjimo ženklų.

„Rusai išsekę“, – naujienų kanalui sakė Hodgesas, – „Šiuo metu jie nelabai ką gali padaryti“. Nuo tada, kai vasarį pradėjo invaziją į Ukrainą, Rusija susidūrė su nesėkmėmis – nepavyko užimti sostinės Kyjivo ir įvykdyti greitą Kremliaus pažadėtą ​​kampaniją. Tada Rusijos pajėgos suaktyvėjo Ukrainos pietuose ir rytiniame Donbaso regione, perimdamos maždaug 20 procentų šalies kontrolę.

Tačiau Hodgesas leidiniui „Insider“ sakė, kad Ukrainos kariai turi pranašumą prieš rusus, kuriuos jis apibūdino kaip įstrigusius bei išsekusius. Jis taip pat sakė, kad „visas Vakarų karinės paramos svoris“ Ukrainoje pasijuto tik neseniai - tolimojo nuotolio salvinės raketų sistemos pradėjo dirbti prieš kelias dienas.

Ukrainos vyriausybė anksčiau  paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuotas sėkmingas raketų smūgis į Rusijos sandėlį okupuotame Chersono regione. Tolimiems smūgiams ukrainiečiai naudojo amerikiečių gamybos tolimojo nuotolio raketų sistemas HIMARS.

 

„Kaip praeitą savaitę matė visas pasaulis, galime padaryti didžiulę žalą savo raketinėmis sistemoms - amunicijos saugyklos kenčia ir giliai už priešo linijų“, – neseniai „Newsweek“ sakė Luhansko gubernatorius Serhijus Haidajus.

Haidajus, prižiūrintis vietovę, kurioje vyksta intensyvios kovos, gyrėsi, kad tolimojo nuotolio sunkioji artilerija pastūmė rusų užpuolikus į „panikos režimą“. Jis pridūrė: „Kai turėsime pakankamai tokios ginkluotės, galėsime vykdyti kontratakas“.

Hodgesas „Insider“ sakė, kad kai rusai neturi „didžiulio ugnies pranašumo“, Ukrainos laimi 100 kartų iš 100. Ukrainos pajėgų apginklavimas, leidžiančiais smogti Rusijos artilerijai, amunicijos saugykloms ir vadavietėms, sukelia milžiniškų sunkumų rusams. Ukraina visiškai pasikliauja Vakarų karine pagalba prieš didesnę ir gausiau ginkluotą Rusijos kariuomenę. Pentagono duomenimis, nuo prezidento Joe Bideno prezidentavimo pradžios vien JAV Ukrainai suteikė maždaug 8 milijardus dolerių saugumo pagalbos.

 

„Jei Vakarai laikysis kartu šiais metais, manau, kad viskas bus baigta“, – sakė Hodgesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(72)
(3)
(69)

Komentarai ()