[Žinios trumpai] Galas Rusijos šantažui, Putinas ir vėl pralaimėjo! Europa rado alternatyvą rusiškoms dujoms

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2022-07-19 16:15
Kaip gerai, kad turime "per didelį" terminalą. Tai iš viso turime dujas, ir dar uždirbsime neblogai iš to, ir strategiškai svarbu, ir nesame kažkokie pastumdėliai. Jei būtume turėję perpus mažesnį, tai žiemos metu per šalčius trūktų dujų. Į Latviją atidėjus pasaugoti dujas galėtum jų nebeatgauti. Ir čia su sąlyga, kad iš viso bunkeriavimo paslaugų pavyktų įsigyti.
HardAxe 2022-07-19 17:06
o mes neperkam bunkeriavimo? Kaip tai neatgauti, latviai gal nesielgia taip rusiškai?
Kyborg 2022-07-19 19:27
Na tiesiogiai turbūt taip nepasielgtų, tačiau nemanau, kad Lietuva pati tiesiog stebėtų, kaip latviai šala. Greičiausiai būtų visiškai stabdoma pramonė abejose šalyse ir dalinamasi ribotu dujų kiekiu, kad bent gyventojai nešaltų.
immortallt 2022-07-20 08:14
Mes parduodame dujas bunkeriavimui, t.y. dujiniams laivams užsipildyti kuro, ar į mažesnius terminalus, pvz. Suomijoje. Pas mus atplaukia didieji SGD laivai. Na rusai kai tiekdavo, tai jie realiai bunkeriavimo laivais gabendavo dujas. Jei latviams būtų šikna ir dujų grąžinimas reikštų šalančius namus Latvijoje, dvejoju, ar pasielgtų teisingai, nes gyventojai nuneštų valdžią. Galbūt susitartų ar dar kažkas, bet omeny rizika didžiulė, tampi visiškai priklausomu. Latvijoje nėra pramonės, kuri naudoja dujas kaip žaliavą. Čia vieną Achema sustabdžius, dabar užtektų dujų Lietuvos ir Latvijos bei turbūt dar ir Estijos gyventojams.
SaMaras 2022-07-20 10:20
Na latviams negrąžinimas iš bunkerio gali apsimokėti tik trumpalaikėje perspektyvoje.. žiemą pratempei ir kas tada? Iš kur užpildyti? Taigi tektų kažkaip ieškoti kompromiso.. žiemą abiem taupyti, kad vasarą sukauptų bendras atsargas..
immortallt 2022-07-20 11:00
SaMaras, panaši sitaucija su imbrasu buvo Vilniuje, kai šildymo kaštai išaugo, o jis netvirtino kainos didėjimo. Teismas priteisė iš vartotojų ne tik nepriemoką, bet dar ir palūkanas. Čia ir panašiai, kai subinė dega, tu gesini subinę, negalvoji apie tai, ką darysi po to. Jei protaujantys, tai priimi skaudžias pasekmes ir sprendi sunkiai, bet gerai ilgu laikotarpiu. Jei esi populistas ar šiaip su ne per daugiausia analitinių gebėjimų, sprendi lengviausiu keliu. EK irgi išsprendė problemą lengviausiu keliu - pakišo Lietuvą po traukiniu. Vokietija irgi kol kas +- lengviausiu keliu bando eiti - bando laviruoti ir nenukerta bambagyslės iš ruskyno.
HardAxe 2022-07-20 12:02
šiuo atveju nesvarbu ar dujos guli Latvijoj, ar laive. Bendras dujų ir subinių kiekis nesikeičia. O kaip Lenkijos dujotiekis? Atidarytas ir veikia?
immortallt 2022-07-20 12:57
Lenkijos atidarys ir veikia. Lenkai šįmet dar dujotiekį į Skandinaviją atidaro. Jiems labai pasisekė, kad šįmet tiek visko atsidaro. Laive dujų telpa nedaug. Išdujinimo galimybės irgi ribotos. Sezono įkarštyje dujų gauti gali tapti kėblu.
Kyborg 2022-07-20 18:13
Veikia, bet jis šiuo metu naudojamas pačių lenkų aprūpinimui dujomis https://www.ambergrid.lt/gas Lenkų turimi SGD pajegumai kol kas nepakankami, kad patys save pilnai aprūpintų, tad lenkai užsakinėja dujovežius į Klaipėdos terminalą, pirmas krovinys skirtas jiems gegužę buvo.