[Žinios trumpai] Rusijos diktatūrą galima pamiršti: Saudo Arabijos nafta rekordiniais kiekiais užtvindė Europą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

manciukaz 2022-07-25 20:43
Pamirsot pasakyt kad saudo arabijos naftos pirkimas is rusijos taip pat soko i aukstumas
immortallt 2022-07-26 08:04
Kai nuo nuolio augimas yra, tai aišku aukštumos. Kai pasižiūri kiekius palyginus su kiekiais kurie ėjo į Europą, tai net nesimato. ruskynas neturi techninių pajėgumų ekspotuoti bent pusę tiek naftos laivais, kiek eksportuodavo vamzdžiais. Vakarų laivai į jų uostus neplaukia. Uostuose neturi kaip ir kuo perpilti tiek naftos. Geležinkeliai tiek pervežti neturi kaip. Naftotiekiai mažos galios arba jų iš viso nėra į uostus, kurie galėtų krauti.
skimas969 2022-07-26 10:57
Manciukaz tu tikras daunas. Saudo arabija turi daugiau naftos nei reikia - jei visiskai neapsimoka pirkti is rusijos. Rusijos eksportas iki 10mln bareliu, o saudo arabija jau pakele 2mln bareliu, per menesi pakels iki 3mln. Tai sudaro 30 proc rusijos eksporto pagal 2021metus, pagal dabartinius skaicius net nezinia (rusijos eksportas sumazejo 10-30 proc).... Kam arabams pirkti is rusijos ir sudaryti sau konkurencija??? Arabai isgauna nafta apie 25eur uz bareli, kam ji pirks uz 70 is rusijos????
immortallt 2022-07-26 11:28
Trumpu laikotarpiu Saudo Arabija iš tikrųjų per naftą iš rusų už 70 dolerių, ir savo parduoda už ~100. Nes pakelti gavybos taip greitai negali, o pelnas lygioje vietoje jiems. Bet tai tik labai laikinai.
HardAxe 2022-07-26 13:33
užtvindė tai užtvindė. bet nafta ne druska, neužsipirksi 5 metam į priekį...
immortallt 2022-07-26 14:23
Tai kad po 5 metų pradės reikšmingai trauktis naftos paklausa pasaulyje. Jau šių metų pirmą pusmetį įkraunami automobiliai ES sudarė apie 40% visų naujų automobilių. Tai po 5 metų vien ES naftos paklausa kasmet trauskis po kažkur 4%. Čia jei darai prielaidą, kad vidutinis automobilio amžius 25 metai, bet realybė tokia, kad naujus automobilius daugiau perka tie, kurie važinėja daugiau, nei vidutinis.
Benediktas 2022-07-26 14:35
Įdomu, kada naftos produktai ES bus naudojami tik chemijai, bet ne elektros gamybai ir šildymui.
iPienius 2022-07-26 14:50
kai bus vel statomos atomines elektrines. tokie idiotai kaip vokieciai vis tiek nori uzdaryt jas uzdaryt ir nesvarbu kad sia ziema sals. kazkokie ten nenormalus krastutinumai pas juos
HardAxe 2022-07-26 14:53
Yra visa afrika, kuri mielai paimtų atpigusias naftos technologijas. Afrikoje vis dar nebuvo civilizacijos persilaužymo taško, kai žmonės pradeda gerai gyvent, igyja išsilavinimą ir nustoja daugintis kaip triušiai. Bent jau ne visoj afrikoj.
Benediktas 2022-07-26 15:19
Rusijai duok visas geriausias pasaulio technologijas - jie vis tiek skurs, nes visus pinigus pasiims valdžia ir oligarchai. Žmonėms kauliukų numes. Manau tas pats ir daugumoje šalių Afrikoje. Gal klystu dėl Afrikos, bet Rusija, tai tikrai visas galimybes turėjo.
immortallt 2022-07-26 16:35
Benediktas, naftos produktai šiaip nelabai naudojami elektros ar šilumos ūkyje, ir ribotai chemijos pramonėje. Daugiausia naudojamos gamtinės dujos tam. Taip iPienius, iš atominės elektros tieksi šilumą į individualius namus, tieksi vandenilio atomus ar CO chemijos ar metalų pramonei... Jei kalba apie elektros ūkį, tai tikrai, reikia statyti atomines, kurie LCOE yra apie 120€/MWh (o šiaip ir daugiau, nes 50-60 metų neatidirba be problemų atominės, ką ir rodo Prancūzija, kur utilization rate krito iki 50%, nes įranga nudrožta ir saugiai nebepalaiko darbo be santykinai dažno stabdymo), bet ne kitas technologijas, kurie LCOE yra apie 40-50€/MWh. Šiaip atominių uždarymas Vokietijoje buvo atidėtas, nebent kažkas pasikeitė. Ir jas uždaryti sprendimas buvo priimtas, nes jos nepadengdavo net savo kintamų kaštų. Dėl baimių/ekologinių priežasčių jas uždaryti penkmečiu vėliau turėjo. HardAxe, o kam Afrikai naftos technologijos, kai jiems iškart pigiau vėjo ir saulės diegti? Naftos technologijoms reikia daug CAPEX į visą infrastruktūrą, kuri po to taptų nebereikalinga. Čia tas pats, kas Lietuvai būtų buvę investuoti ne į šviesolaidį, o pirma į varinius telefoninius laidus, nes jie tada atpigo (kadangi niekam nebereikėjo). Afrikai tik saulės ir vėjo energetika. Didelė dalis Afrikos populiacijos kur gyvena, saulė ten kaip laikrodukas, tai subalansuoti elektros tinklus dar pigiau. Ir elektros poreikis su insoliacija puikiai koreliuoja. Ir kaina energijos šiaip mažesnė, nei iš iškastinio kuro. Benediktas, ir taip, ir ne. Afrikoje yra visko, ir kaip žemynas, Afrika labai sparčiai kyla.
Benediktas 2022-07-26 16:48
Turėjau omenyje ir dujas. Kažkaip mintyse dujas priskyriau naftos produktams, bet taip dujos iš naftos nesigamina. Turėjau omenyje kada ES nenaudos dujų elektros gamybai ir šildymui?
AAA000 2022-07-26 19:04
ir ko tau blogai jas naudot? kad uzsireike nenaudot. nenaudot reikia tik jei per brangu su alternatyvom. bet infrastruktura vertra palikt. turet du budus visada geriau. nei vien tik elektra. monopolis yra blogai - nes gali katastrofiskai sugest. kaip nutiko pvz Kanadoje - kai 2-3 menesiams uzsalo viskas ir aukstavoltes linijos nuvirto net... baldus sudegino net kad susilt - daug nusinuodijo ir susalo mirtinai nes neturejo alternatyvu... del tokiu "klausinetoju" kaip tu... kur praplautom smegenim - kad cia kazkoks blogis tos dujos... atomines yra blogis. o dujos yra tiesiog brangu. bet dujos, kaip paprastas vartojime - beveik visiskai saugus ir ekologiskas energijos saltinis - cia faktas. akumuliatoriu minusai ekologiskai didesni uz duju (siam momentui). benzas ir dyzelis kazkur panasiai su akumais tarsa. tik skirtingi tarsos tipai. labiausia tersia sunkiosios frakcijos ir gryna anglis. bet net si zala lengvai atstatoma. cia greiciausia lenkia ir akumuliatorine tarsa (pagal monentine). o pats tarsiausias energijos tipas siam momentui - atomine.
Benediktas 2022-07-26 19:18
Blogai, nes sparčiai kyla temperatūra, atmosfera darosi labiau turbolentiška, didesni vėjai, potvyniai, sausros, kyla vandens lygis. Ir kad šeriami diktatoriai, o dėl to kyla rimti karai tiek pačių diktatorių iniciatyva, tiek dėl tos pačios naftos, dujų resurso. Jei energetinis resursas - dėka saulės ir vėjo paiskirstys po pasaulį maždaug vienodai - atitinkamai sumažės priežasčių ir galimybių kariniams konfliktams. Mums gyvenant šalia Rusijos, tai labai aktualu. Nafta ir dujos - „chaliavas resursas", jo dėka kyla paskui daug durnų minčių pas diktatorius. Naudingas resursas jis tik šalims kurios jį traukia iš savo teritorijos, o toms, kur perka, joks jis ne naudingas resursas, mums geriau investuoti į savo atsinaujinančią energetiką ir nemokėti pinigų į išorę.
immortallt 2022-07-27 07:33
Vat atsisakyti dujų pilnai - labai sudėtinga. Elementariai vakarų Europoje, ypač Vokietija, neturi kuo pakeisti dujų. Biomasės (tame tarpe ir malkos) - neturi jų pakankamai. Šilumos siurbliais - namai pernelyg neefektyvūs ir neištemptų elektros tinklai. Iš esmės jei darytų centralizuotus šilumos tinklus, galbūt poruojant su kokiais šilumos akumuliatoriais, šilumos siurbliais, vėjo jėgainėmis ir būtų įmanoma. Mums čia paprasta atsisakyti dujų visur išskyrus Achemoje. Nors ir Achema, realiai didžiausias galvos skausmas kaip pasistatyti pakankamai atsinaujinančios energijos ir ją atvesti iki Achemos. Net pats energijos kiekis nėra kažkokia didelė problema, Lietuvoje laisvai išsitenka, bet reikia naujo , dedikuoto Achemai, perdavimo tinklo. Elektromobilizacija iš vis problemų nekelia, čia tik hater'iai įsivaizduoja, kad sudėtinga. Palyginus su pramonės transformacija, tai apšilimas.