[Nuomonė] Atėjo laikas karo tribunolui! Laikas spręsti Rusijos problemą - JT ir Raudonasis Kryžius visiškai bejėgiai  ()

„Mes kalbame apie būtinybę sukurti specialų tribunolą, kuris tirtų Rusijos Federacijos karo nusikaltimus“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aleksandro Pavličenko, Ukrainos Helsinkio žmogaus teisių sąjungos vykdomojo direktoriaus nuomonė.

Rusų karo nusikaltimas Olenivkoje yra dar vienas įrodymas, kad Rusija - valstybė, nesilaikanti jokių taisyklių.

Sakykime taip: informacija apie galimus ukrainiečių karo belaisvių kankinimus ir net tikėtinus ikiteisminio egzekucijos atvejus buvo žinoma. Visiškai akivaizdu, kad sprogimų kolonijoje tikslas – paslėpti nusikaltimų įkalčius.

Šiandien JT ir Tarptautinei Raudonojo Kryžiaus organizacijai, kurios veikė kaip Ukrainos karo belaisvių gyvybės ir sveikatos garantai, kyla daug klausimų. Dabar šios organizacijos turi du kelius. Pirma, pripažinti, kad jos yra nereikšmingos ir nieko negali garantuoti. Antra, jos turi paaiškinti, ką galvoja apie savo garantijų įgyvendinimą: kur jos yra, kur buvo jų atstovai ir kur tiksliai jie kontroliuoja situaciją.

Visiškai aišku, kad jie neturi prieigos prie karo belaisvių, negali pasakyti, kur jie yra, ar jie gyvi, ar kankinami. Tai yra, JT ir Tarptautiniame Raudonojo Kryžiaus komitete informacijos nėra. Todėl logiška net kelti klausimą dėl tolesnio jų egzistavimo prasmės. Tikriausiai būtų geriau, jei šie ukrainiečių didvyriai kovotų iki galo, nei mirtų šitaip – ​​kankinami.

Be to, karo nusikaltimas Olenivkoje yra psichologinis žingsnis. Tai tokia tyčinė kampanija, kuria siekiama padidinti konfrontacijos laipsnį. Juk rusams reikia manipuliuoti: „Žiūrėk, kare visi vienodi“. Bet ne, mes nesame vienodi. Svarbu parodyti, kad Ukraina negali daryti tokių nusikaltimų.

Taip, karas nėra „baltų pirštinių operacija“. Kovos metu galimos įvairios situacijos. Tačiau organizacijų, „Human Rights Watch“ ir „Amnesty International“, pateiktose ataskaitose, atspindinčių, kaip kiekviena šalis būdama ginkluoto konflikto dalyve, pažeidžia karybos taisykles, ne visada atsižvelgiama į visas aplinkybes. Ir čia svarbu sugriauti poziciją, kuri nėra teisinga Ukrainos pusės atžvilgiu. Juk kai iš skliaustų išimama nemažai aplinkybių, paaiškėja, kad informacija pateikiama neteisingai. Nuo to kenčia šios tarptautinės organizacijos.

 

Svarbu pabrėžti, kad, pirma, mes nepuolėme rusų ir kovojame savo teritorijoje. Antra, mes ginamės, gerbdami tarptautinę teisę ir laikydamiesi karo taisyklių.

Vaizdo įraše užfiksuotas atskiro karo belaisvio kankinimas yra vienas iš epizodų, kuris bus įtrauktas į Tarptautinio baudžiamojo teismo tyrimą.

Atitinkamai byla bus pradėta nacionaliniu lygmeniu. Turėtų būti baudžiami ir nusikaltimo vykdytojai, ir aukščiausi Rusijos Federacijos kariuomenės pareigūnai.

 

Tačiau šių priemonių neužtenka. Štai kodėl mes kalbame apie būtinybę sukurti specialų tribunolą, kuris tirtų Rusijos Federacijos karo nusikaltimus. Kaip atrodys šis tribunolas ir kas jame dalyvaus iš kitų šalių ir tarptautinių organizacijų, priklausys nuo karo pabaigos sąlygų. Užsienio reikalų ministerija ir nemažai mūsų tarptautinių partnerių šiuo klausimu jau dirba.

Svarbu pabrėžti, kad karo nusikaltimas Olenivkoje yra teroristinis žingsnis, kuriuo Rusijos Federacija bandė pademonstruoti, kad turi kalinių, ir todėl jų sąlygos turi būti įvykdytos. Šis karo taisyklių pažeidimas buvo aiškus signalas pasauliui, kad toks blogis turi būti greitai sustabdytas, kad neplistų toliau.

Kol kas įstatymo jėga faktiškai neveikia, tačiau veikia jėgos dėsnis. Todėl Ukraina turėtų gauti sunkiosios  ginkluotės pastiprinimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(0)
(32)

Komentarai ()