Karo analitikai: reali padėtis Rusijoje blogesnė nei piešiama – ir yra katastrofiška  ()

Rusijos (o ir mūsų) žiniasklaida trimituoja, jog Rusijoje formuojami savanorių batalionai, kurie bus siunčiami į karą Ukrainoje. Teigiama, jog bus mobilizuota daugiau kaip 30 000 savanorių, kurie papildys išretintas Rusijos karių gretas. Tai esą bus apie ketvirtadalis trūkstamų pajėgų. „Savanoriams“ skirs užduotis – užimti Donbaso regioną. Kremlius nurodė visiems 85 Rusijos federaliniams subjektams verbuoti savanorius į kovos batalionus Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurie šaltiniai dėl šios „paslėptos mobilizacijos“ paniką skleidžia veltui. 30 000 naujokų kare – tai veikiau kliūtis, nei parama. Kiekvienas Lietuvos pilietis, rankoje laikęs ginklą, kariškis, šaulys, karys savanoris žino, kiek daug įgūdžių reikia norint išmokti naudotis įvairaus tipo ginklais, nekalbant apie jų panaudojimą realiose situacijose.

Taip, kad tie 30 000 veikiau bus panaudoti aptarnaujančioms grandims, skirtoms tiekimui ir minimaliai karinei paramai. Na ir atliekant „patrankų mėsos“ funkcijas.

Nemažai rusakalbių ekspertų (mes juos vertiname, kaip potencialiai pavojingus) teigia, kad Ukrainoje kariauja beveik vien kriminaliniai elementai, alkoholikai ir kitos padugnės, kurios, nei Putinui, nei kam nors Rusijoje nerūpi. Tai melas. Be abejo, tokių atmatų ordoje netrūksta, tačiau valdyti sudėtingas artilerijos, sistemas, tankus, šarvuočius, kovos lėktuvus, naudotis įvairia navigacine ir ryšio bei kita įranga asocialūs piliečiai tikrai negebėtų. Su technika dirba kariai profesionalai. Šie pezalai naudingi Kremliui užsitikrinant savo skurdžių visuomenės paramą ir gąsdinant naivų vakarietį, kad „mes karo dar nepradėjom“.

JK slaptosios žvalgybos tarnybos MI6 teigia, jog rusams vis sunkiau apsirūpinti karine technika, amunicija bei gyvąja jėga. Teigiama, kad Rusijos karinės pastangos Ukrainoje baigia išsekti.

Mes itin atsargiai ir netgi su tam tikru įtarumu žiūrime į teiginiančius, kad Rusijos kariuomenė išseko ar visai nusilpo. Kol raketos skrieja į miestus, griaudamos namus ir žudydamos taikius piliečius, ordos kolapso šaukliai neatrodo profesionaliai.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija išreiškė pasibaisėjimą pranešimais apie ukrainiečių karo belaisvių žudymą ir kankinimą laikinai okupuotos Olenivkos kolonijoje.

"Jei ši informacija pasitvirtins, nusikaltėliai ir visi atsakingi už tokius nusikaltimus, kuriais šiurkščiai pažeidžiama tarptautinė humanitarinė teisė, turės atsakyti už savo veiksmus", - sakoma ministerijos pareiškime.

Gali būti, kad akis prasikrapštė ir Prancūzijos politikai. Tikimės, kad pagaliau grius stotingo, išsipusčiusio rusų husaro mitas ir jį pakeis bedančio, sužvėrėjusio, rusiška vodka trenkiančio sadisto portretas.

Joe Bideno administracija paskelbė sankcijas, nukreiptas prieš Rusiją dėl jos kišimosi į rinkimus. Kremlius pakankamai ilgai kišosi į JAV rinkimų procesus, kiršindamas socialines grupes, skleisdamas melagingą informaciją ir vykdė kitą kenkėjišką veiklą.

 

Sankcijomis nubaustas Rusijos pilietis Aleksandras Viktorovičius Ijonovas ne vienus metus vykdė kenkėjišką veiklą, vadovavęs antiglobalistiniam judėjimui, gaudamas paramą iš Putino labdaros fondo.

Tokius ir panašaus plauko veikėjus seniai metas susodinti į laivus ir lėktuvus ir pasiųsti namo, neišskiriant Europos valstybių, juo labiau Lietuvos.

Rusijos "Gazprom" pranešė, kad nutraukė dujų tiekimą Latvijai, kaltindama Baltijos šalį "pažeidus dujų tiekimo sąlygas". Kas ir kokias sąlygas pažeidė – niekas nepaaiškino. Greičiausiai tai įvyko dėl to, kad "Latvijas Gaze" paskelbė, kad nepirks dujų iš "Gazprom", moka eurais, o anksčiau Latvijos parlamentas balsavo už rusiškų dujų tiekimo uždaudimą nuo 2023 m. sausio mėn.

2022 m. dolerio kursas kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu šoktelėjo daugiau kaip 10 % ir sustiprėjo iki lygio, kokio nebuvo nuo 2002 m. Karas Ukrainoje, įtampa tarp JAV ir Kinijos, įtampa dėl Taivano stiprina dolerio, kaip saugios valiutos, pozicijas.

Per pastaruosius kelis mėnesius smarkiai išaugo rusiškos naftos, gabenamos „iš vieno laivo į kitą“, kiekiai. Perkraunant naftą „iš laivo į laivą“, vienas laivas iškrauna krovinį į kitą laivą, išjungus sekimo signalą, neleidžiantį matyti, kur laivas yra. Toks perkrovimas vadinamas „tamsiu“ ir leidžia rusiškai naftai virsti bet kurios kitos Azijos šalies nafta.

 

Štai kokiomis banditiškomis kontrabandos kombinacijomis užsiima Kremlius, kad „prastumtų“ savo kruviną naftą juodojoje pasaulio rinkoje.

Jeilio vadovų lyderystės institutas išplatino tyrimą, jog reali padėtis Rusijoje blogesnė nei piešiama ir yra katastrofiška.

Nuo invazijos pradžios iš Rusijos pasitraukė daugiau nei 1 000 pasaulinių bendrovių. Esą Rusijos, kaip žaliavų eksportuotojos padėtis labai prasta, susiduriama su didelėmis eksporto problemomis, o importas praktiškai žlugo, “vidaus gamyba visiškai sustojo”. Dėl verslo pasitraukimo Rusija neteko įmonių, sudarančių apie 40 % šalies BVP.

Užsienio rezervai esą ištuštėjo net esant aukštoms energijos kainoms, o “Kremliaus finansų padėtis yra daug, daug sunkesnė, nei įprasta manyti”.

Jeilio tyrimo grupės mokslininkai atkreipia dėmesį, jog ekomoninėse apžvalgose dažnai dominuoja “gudriai įvyniota” Rusijos pateikta informacija. Ją reikia atsijoti.

Taip, Rusijoje nėra gerai. Rusijoje yra labai blogai. Bet Rusijos ir Rusijos rusų negalima vertinti pasitelkus vakarietišką mentalitetą. Vakarai turi suvokti, jog net ir alkani, nuplyšę maskolijos driskių pulkai laikysis savo “velikaja Rosija” idėjos ir eis mirti už ją numirti.

 

Rusijos terorizmo ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pasišaipė (pareiškimą išplatino Kremliaus žiniasklaida, kaip pagrindinį įvykį) iš Jungtinės Karalystės premjero Boriso Džonsono sakydama, esa jis galėtų „dalyvauti varžybose dėl NATO generalinio sekretoriaus posto“, jei prisistatytų moterimi.

"Niekas netrukdo Borisui Džonsonui staiga atrasti vidinę moterį. Madingas, drąsus, jo stilius", - kudakuoja Zacharova. Višta (teatleidžia šis paukštis) nori pasakyti, kad Vakarai tokie sumoteriškėję, kad politikos madoje moteriškas stilius, homoseksualūs politikai ir silpni vadovai. Barbarams niekada nesuvokt Vakarų, tuo labiau britų. Jei Kremlius diversifikuoja savo ekonomiką į Aziją, tai ir džiaukitės turkmenbaši pašomis ir radžomis bei dėvėkit tiubeteikas. Nebesilygiuokit, barbarai, į Vakarus.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Orda supratusi, kad nepavyks vienu metu apginti Chersono ir tuo pačiu pulti Slovjansko, Kramatorsko ir Bachmuto kryptimis, pradėjo dalinių pergrupavimą.

Tačiau tai iš esmės Rusijos armijai nieko neduos, nes pagrindiniai smogiamieji daliniai sudaužyti pirmosiomis itin Rusijai nesėkmingo karo dienomis.

Tęsiasi miestų griovimas, gyventojų bauginimas, chaoso kėlimas.

Taktinis lygmuo

 

Šiandien masine artilerijos ugnim buvo apšaudytas Mykolajivas. Nugriaudėjo apie 50 sprogimų. Teigiama, jog smogta ir kasetiniais sviediniais bei daugkartinių raketų paleidimo įrenginiais "Tornado-S". Sunaikinta nemažai objektų, apgadinti gyvenamieji namai. Vienas žmogus nužudytas, šeši sužeisti.

Vėl apšaudytas Charkivas.

Naktinio apšaudymo metu stipriai nukentėjo Nikopolis. Sužeistas 1 žmogus.

Donecko kryptimi driskiai mėgina vykdyti puolamąsias operacijas, remiamas karinės aviacijos. Rusai bando nustatyti ukrainiečių dalinių išsidėstymą ir gynybos sistemą.

Rusai nesėkmingai bandė panaudoti diversinę-žvalgybinę grupę netoli Dolynos, gavo į skudurus ir pasitraukė.

Siversko kryptimi rusai apšaudo ukrainiečių artileriją ties Slovjansku ir aplinkinėmis gyvenvietėmis.

Bachmuto kryptimi tęsiamas arilerijos apšaudymas, vykdoma žvalgyba naudojant bepiločius orlaivius.

Zaporižės kryptimi buvo sąlyginai tylu.

Rusijos Juodosios jūros laivyno štabas okupuotame Sevastopolyje buvo apšaudytas dronu. 5 sužeisti, mieste atšauktos visos Karinio jūrų laivyno dienos šventės. Taip ir toliau!

Prezidentas V. Zelenskis prašo iš Donecko regiono evakuoti civilius gyventojus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Aurimas Navys
(47)
(0)
(47)

Komentarai ()

Susijusios žymos: