Rusijos ginklų pardavimas nukrito net 6 kartus, jų nebeperka net trečiosios šalys – visam pasauliui paaiškėjo žiauri tiesa  (3)

Vakarų ekspertai įsitikinę, kad karas prieš Ukrainą žiauriai pajuokė Rusijos karinį-pramoninį kompleksą: visi įsitikino, kiek Rusijos ginklai nusileidžia vakarietiškiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maskvos srityje baigėsi forumas „Army-2022“, kurio metu „Rosoboronexport“ su užsienio klientais pasirašė dvi daugiau nei 390 mln. USD vertės sutartis, praneša Rusijos propagandistai, remdamiesi Rusijos gynybos ministerija.

Jie pabrėžia, kad forumo rėmuose įvyko 340 renginių, tai pusantro karto daugiau nei 2021 m., juose apsilankė 23 % daugiau žiūrovų nei metais anksčiau: 1,4 mln. Tačiau apie tai, kad rusiškos ginkluotės pardavimas sumažėjo šešis kartus, propagandistai nutylėjo.

Forumo metu Rusija sugebėjo sudaryti tik dvi sutartis.

2021 metais „Rosoboronexport“ generalinis direktorius Aleksandras Mikhejevas pareiškė, kad po forumo buvo sudaryta 20 sutarčių, kurių vertė didesnė nei 2 mlrd. dolerių.

Kodėl jie nenori pirkti rusiškų ginklų?

Buvęs JAV ambasadorius ir dabartinis Wilsono centro prezidentas Markas Greenas „Newsweek“ komentavo, kad tokie Rusijos forumo rezultatai yra gana natūralūs. Karas su Ukraina padarė blogą reklamą Rusijos ginkluotei ir padarė didžiulę žalą Rusijos karinio-pramoninio komplekso reputacijai. Forume Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad rusiška ginkluotė yra daug pranašesnė už vakarietišką, tačiau iš tikrųjų visi mato, kaip vos kelių modernių MLRS gavimas iš JAV ir Didžiosios Britanijos pakeitė situaciją Ukrainos frontuose.

 

Rusų armijai pavyko išsiveržti į priekį kai kuriuose fronto sektoriuose, tačiau tik panaudojus didžiulę artilerijos ugnį, pabrėžia M. Greenas.

„Netikiu, kad kuri nors trečioji šalis, žiūrėdama į Rusijos bukas bombas, sprogdinančias pastatus, pažvelgs į tai ir pasakys: „o taip, mes to norime“, – pridūrė Markas Greenas.

Taip pat turi įtakos ir sankcijos, dėl kurių karinis-pramoninis kompleksas jaučia komponentų trūkumą ir dabar ne taip atidžiai stebi gaminių kokybę. Kaip pavyzdį M. Greenas nurodė gamyklą, gaminančią raketas „Kalibr“. Anot jo, gamykla iš tikrųjų sustabdė kokybės kontrolę, nes buvo atmesta per daug jos gaminių.

Kas perka ginklus iš Rusijos?

 

Rusija nusileidžia tik JAV pagal ginklų pardavimą, kuris sudaro apie 15 milijardų dolerių per metus, tai yra beveik penktadalis pasaulio eksporto rinkos. Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto duomenimis, nuo 2017 iki 2021 m. 73 % šių pardavimų buvo tik keturioms šalims – Indijai, Kinijai, Egiptui ir Alžyrui.

Tačiau, anot instituto, dar prieš vasario mėnesio invaziją du didžiausi pirkėjai – Kinija ir Indija – pradėjo riboti bendradarbiavimą su Rusijos Federacija. Pastaraisiais dešimtmečiais abi šalys investavo milžiniškas sumas į savo karinės pramonės plėtrą, atsisakydamos priklausomybės nuo užsienio valstybių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(63)
(2)
(61)

Komentarai (3)