[Žinios trumpai] Ukraina atskleidė, ką slapta darė nuo 2019 metų: „jei nebūtume to padarę, šiandien rusų tankai būtų Varšuvoje, Prahoje, Taline ir Vilniuje“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

P69 2022-08-25 13:42
Čia akivaizdu Ukrainos propoganda...
P69 2022-08-25 13:45
Jeigu būtų ruošiasi tai būtų jau ir savo sunkiosios ginkluotes gamybos linijas kai kurias atidare kurios dabar nelabai juda, bet turėtų didelę įtaką kare dabar. Jie ruošėsi tiek kiek darbo įdėjo nuo 2014m. ,bet ne specifiškai tokio masto karui. Tiesiog Rusija pasirodė daug labiau skylėta korupcija nei visi įsivaizdavo, net patys amerikiečiai nesitikėjo. O ir pats valdymas kariuomenėse siaubingas.
Kyborg 2022-08-25 20:21
Ir kaip tu tai įsivaizduoji? Staiga 2-3 kartus padidint gynybos biudžetą? Jau pusmetis pagrindinė tema Ukraina, per tiek laiko bent kažkiek turėjai suprast ukrainiečius kaip tautą, susipažint su bent paskutinių poros dešimtečių jų istorija. O visa tai žinodamas turėtum suvokt kuo būtų pasibaigęs toks drąstiškas išlaidų gynybai padidinimas, o kitoms sritims nukarpymas.
P69 2022-08-26 19:33
Hrim-2/Sapsan is a Ukrainian prospective mobile short-range ballistic missile system being developed by Pivdenne Design Office and A.M. Makarov Southern Machine-Building Plant, planned to combine the features of tactical missile systems and multiple rocket launchers. The missile range for the export version is 280 kilometers, limited by the Missile Technology Control Regime limiting the proliferation of missiles and missile technology. Technically, the missile range is up to 500 km. Reportedly the missile system research and development has been covertly financed by Saudi Arabia. The first test launch of the new tactical missile was scheduled for the second half of 2019. Due to lack of funding from the central government the project was frozen in 2019 at the phase of testing. Financial funding was resumed in 2021 and the MOD of Ukraine hoped to be able to buy the first systems at the end of 2021. Niekas nekalba apie drastiška ten 3x padidinimą, kadangi šių balistinių raketų kūrimo etapas buvo galima sakyti paskutinis. Ir dabar greičiausiai panaudojo jas Kryme, kariniame oro uoste, tačiau jeigu būtų turėję ankščiau daugiau pasigamine, būtų galėję Krymo tiltą gerai apšaudyti. Tačiau čia panašiai kaip su Neptun raketomis. Karo metu jau gaminti pradėjo. Taip pat dar yra Korshun-2, Short range cruise missile, In development, with a range of between 50 and 350 km and a payload of half a ton (around 450 kg). The missile is in development since 2014.
Kyborg 2022-08-26 19:54
P69, joks vieno tipo ginklas kardinaliai situacijos nepakeis, skyrus didesnius resursus raketinei ginkluotei, tektų mažint finansavimą oro gynybai, šarvuočiams, tankams ir tt. Ukrainos armija iki 2014 buvo nustekenta, dauguma technikos nebetinkama naudoti. Tad kas geriau, ar jau turimą techniką atgaivint, kad ji būtų tinkama naudojimui, ar kurt naujus ginklus, o turimus ir toliau laikyt užkonservuotus? Matant dabartinį rezultatą, nemanau, kad ukrainiečiai padarė kažkokių strateginių klaidų vystydami savo karines pajėgas.
P69 2022-08-26 20:05
Mandatory evacuation from certain areas may be introduced in Kyiv, - Roman Tkachuk, Director of the Department of Municipal Security of the Kyiv City Administration. “Now we, if necessary, are starting the training of these evacuation commissions and we perfectly understand how we will carry out the evacuation of a particular area, or the entire city. We are considering options up to forced evacuation, the system must be ready for this.” Ar negalėjo prieš karą daryti pratybas tokias Ukrainoje??? Tik nereikia kiekvieną jų pasakymą imti kaip už gryną pinigą. Visada karuose vyksta propoganda iš abiejų pusių, manau, kad tai turėtų būti akivaizdu visiems. Ir šiuo metu Ukraina kariauja ir informacinį karą, žmonėms kyla klausimų kodėl vienaip ar kitaip nepadarė, aišku stengsis pateisinti kaip nors, kad iš to nepradėtų pūsti burbulo Rusijos propoganda. Aš gerai pamenu iki karo porą mėnesių, sekiau jas ir tikėjausi, kad Rusija užpuls, todėl gerai atsimenu kiekvieno pasisakymą. Gal kas nors žino ar Ukraina užminavo kelius prieš karą iš Rusijos pusės? Lietuvoje dieną prieš karą, nusiuntė apginkluotus šauktinius prie pat pasienio su Baltarusija. Dėl viso pikto.
P69 2022-08-26 20:21
Ukraina nesitikėjo tokio mąsto karo. Tikėjosi, kad gal kokia intensyvesnė ataka iš Donecko įvyks, kad užimti likusias žemes.
Kyborg 2022-08-26 20:24
Pateik nors vieną pvz. kur pratybų metu realiai buvo evakuoti šimtai tūkstančių / milijonai gyventojų. Be to, tokios "pratybos" būtų žalia vėliava ruzijai pradėt puolimą, transporto jungtys užkištos, Ukrainos kariuomenė judėt beveik negali. Daug tiltų buvo užminuota ir prasidėjus puolimui susprogdinta. Tiesa, pietuose ne viskas susprogdinta, kas buvo planuota, dėl to atsakingi asmenys buvo suimti.
Kyborg 2022-08-26 20:28
Ukraina turėjo informaciją, kad bus puolimas ir iš Baltarusijos, tai jie patys yra patvirtinę. Bet uždengt visą frontą ~3k km., jie neturėjo resursų, todėl pagrindinės pajėgos buvo laikomos rytuose.
P69 2022-08-26 21:30
Juk galėjo porą mėnesių anksčiau ruošti žmones taip pat. Kaip elgtis jeigu būti karas, šviesti. Net tuos pačius Molotovo kokteilius pradžioje kai naudojo civiliai, galėjo prieš porą mėnesių mokinti.
Kyborg 2022-08-26 21:48
O kodėl manai, kad ukrainiečiai nebuvo tam ruošiami? Molotovo kokteiliai, kaip ir visiems dalinami automatai Kijive jau buvo desperacija. Ar matei nors vieną video kur molotovo kokteiliais būtų realiai sunaikinta kažkokia technika? Karas vyksta pusę metų, ar molotovo kokteilius kas nors naudoja? Nors dauguma ukrainiečių žino kaip juos paruošt ir kaip naudot. Lengva dabar ieškot sliekų ten kur nereiktų ieškot, kai žinai kaip įvykiai klostėsi. Bet turint omenyje, kad ukrainiečiai atsilaikė, priešingai nei prognozavo absoliuti dauguma žvalgybų, analitikų, t.y. jų strategija pasiteisino, gal vis tik nereiktų kapstytis ką jie blogai padarė? Visuomet viską "galėjai padaryt geriau" kai jau žinai kaip klostėsi situacija.
P69 2022-08-26 23:24
Nieko bendro čia neturi su "kai jau žinai kaip klostėsi situacija". Jeigu žinai, kad karas bus tai ruošiesi visiems įmanomiems atvėjams, visus variantus apsvarstai ir galimybes kaip galėtum įgyvendinti juos. O po to prie situacijos prisitaikai prie jos. O čia daugiau buvo, netikėtai, bet pradžioje atsilaikė, o po to jau mąsto kaip prisitaikyti prie situacijos, ką puikiai padarė, tačiau tai galėjo įvykti anksčiau. Daug mirčių buvo kur tiesiog žmonės nepalvojo ir ėjo gatve, nežinojo kaip elgtis karo metu. Taktikų. Karo metu dalino amerikietis kuris parašė mini vadovėlį kaip elgtis ginanti miestą. Tą dalinti pradėjo karo metu ir po mažiausiais poros mėnesių. Valdžia turėjo anksčiau pasiruošti ir apšviesti žmones. Internetas, televizorius, laikraščiai (pagyvenusiems). Manau tai turėtų ir Lietuvoje šviesti, ne kartą esu daug kur sakęs.
Kyborg 2022-08-27 00:52
Nu neįmanoma niekaip pasiruošt visiems galimiems scenarijams turint ribotus resursus prieš kelis kartus stipresnę armiją. Ir būtent tavo visi svarstymai paremti "kai jau žinai kaip klostėsi situacija". Ir ne, pradžioje nebuvo, kad jie netikėtai atsilaikė nieko nedarydami. Visi prognozavo, kad Ukraina kris, bet jie atsilaikė, vadinasi jie padarė viską teisingai, sutelkė pajėgas ten kur reikia. Man žiauriai keista, kad visi tikėjosi, kad Ukraina neatsilaikys,j jie visų nuostabai atsilaikė, bet ateini tu egzpertas ir pareiški, kad ukrainiečiai čia ir čia sufeilino...
P69 2022-08-27 12:38
Aš kaip ir sakiau, laikausi nuomonės, kad vis dėl to nesitikėjo tokio puolimo ir tikrai nesiruošė tokiam mastui. O šiaip ne tik prognozavo, kad kris Ukraina Amerika, bet ir, kad Rusijos kariuomenė stipri ir jau bent normaliau modernizuota. Tačiau, net JAV apsigavo su Rusijos propoganda kai pamatėm realia jų techine būkle. Taip, kad čia ne viskas eina tik į pusę, kad Ukraina pasiruoše. Rusija nepasiruošė tam. Net tie kurie turėjo papirkti Ukrainoje svarbius žmones ir skleisti propoganda, jie patys pavogė pinigus ir toliau nenukeliavo. Tiesiog siaubinga korupcija visose kariuomenės lygmenyse Rusijoje. Nekordinuota kariuomenė visai, o Ukraina nuo 2014m. mokino JAV, UK ir kitos šalys kaip kariauti vakarietiškai (tam senai pastatyti mokymo bazės vakarų Ukrainoje, į kurias prr karą Rusija buvo paleidusi raketas). Ir prieš karą amerikiečiai suteikė daugybę Javelinu ir kitokių prieštankinių raketų. Nebūtų turėjusi, tikrai nebūtų pakakę resursų atsilaikyti prieš tankus vien dėl sklaitlingumo. Propoganda karo metu visada vyko iš abiejų pusių. JAV Irako karo metu skrajutes mėtydavo civiliams, kad mes atėjome jūsų gelbėti ir t.t. Propoganda taip pat skleidžiama per Holivudą siekiant pritraukti žmonių prisijungti prie kariuomenės. Irako karo metu kitas pavyzdys "Collateral Murder". Sakė JAV kariuomenė, kad civiliai nenukentėjo per ataką, čia būtent apie tą įvykį kalbėta (čia dar prieš tai kai video nebuvo paleakintas). Vėliau kaip pasirodė video, pasirodo, kad vis dėl to nužudė civilius ir žurnalistą, ir po to teisintis pradėjo. Kas kariams nutiko? O gi nieko:) Taip, vaikas buvo sužeistas taip pat. Perdavė į vietinę ligonine amerikiečiai, į JAV kariuomenės ligonine nevežė. Irakas vėliau taip ir neatskleidė kas nutiko su tuo vaiku. Ar išgyveno. Vis dėl to sąjungininkas kuris padėjo. Niekas nėra taip švaru ir gražu kaip atrodo tau. Taip pat kai JAV būdavo tose šalyse pagelbėti jų tos šalies kariuomenei, net pro akis žvelgdavo į jų karo nusikaltimus, viskas nuslėpta ir įslaptinta. Tačiau galiausiai viskas buvo paleakinta. Esmė ką noriu pasakyti, kad taip. Juoda ir balta žiūrint iš karo pusės, Rusija užpuolė Ukraina kuri nieko nepadarė. Tai akivaizdu. Bet aiškinti, kad Ukraina absoliučiai viską tinkamai padarė tai skamba kvailai. Žiūrint tikrai neatrodo, kad pasiruošė ir buvo galimybių pasiruošti tam. Tie patys Ukrainos kariai iš mokyklų šaudo ar jose slepiasi. Patys dar įkelia tuos video, foto. (Tačiau nepalaikau Amnesty International dėl ne vieno jų pareiškimo. Akivaizdu, kad korumpuota organizacija ir manau, kad Putino pinigėlių gavo. Kaltina auka, kad netinkamai ginasi. Kaip sakant turi padėti žudikui žudyti žmones. Prievartautojui prievartauti). Taip pat yra video kaip rusų karius nukankina gyvus (aišku palyginus gan greita mirtis būna). Suvaro peilį ar nupjauna galva. Bet tai nėra taip plačiai daroma kaip iš Rusijos pusės ir vis dėl to tie kariai daug pykčio turi dėl žudomų civilių, kankinamų, prievartaujamų ir prie to pačio gi juos užpuolė, o ne atvirkščiai. Šito aišku netransliuos Ukrainos "naujienos", nes tai būtų netinkama jų informaciniame kare prieš Rusija. Įsivaizduojat, kad žmogiškasis faktorius įtakos nedaro didelios? Tie patys JAV kariai ne kartą civilius tiek Irako kare ir kitur nušovė, net ir neginkluotus (tiesiog patys kariai bijodami, nežinodami kas jie gali būti, sušaudė, kadangi sukilėliai nuo civilių išvaizda nieko nesiskiria). Vakarų kariuomenės kariai taip pat yra padariusi nusikaltimų, aišku nėra taip plačiai paplite, mastas labai mažas. Tie patys JAV kariai istorijų papasakos kokių buvo. Įsivaizduojat, kad karas labai gražus. Realybėj siaubingas dalykas. Ir sugrįžtant atgal, pats žinodamas Ukrainos korupcijos bėda praeityje, manai, kad tikrai ruošėsi tinkamai? Ne tas galvoje būtų buvę, net jeigu būtų žinoje, kad gali taip nutikti.
P69 2022-08-27 12:46
Tačiau dabar Ukraina transformuojasi kaip valstybė, tiek ir iš korupcijos pusės. Labai didele pažanga daro. Oligarchai praranda įtaką. Iki karo didžiąją dalį Ukrainos žiniasklaidos ir televizijos valdė vienas Oligarchas. O kur kitos sritys ir kiti oligarchai. Tas pats Zelenskis iki karo nebuvo toks švarus jau. Tačiau jis kiaušus turėjo ir vertybes, todėl viena iš priežasčių kodėl nekrito Ukraina. Suvienijo žmones. Būtų išvykęs, ką žin ar būtų istorija tokia kokia dabar yra. Istorija rašo nugalėtojai ir tai ne šiaip sau kartojama.