„Atėjo laikas sustabdyti šią beprotybę“: Austrija pasiūlė ES, kaip kovoti su Putinu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2022-09-02 12:12
Nu va vienos valstybės vadovas jau atsipeikėjo, ar bus daugiau? Manau fiziškai tą galima įgyvendinti peržiūrėjus biržų veikimo principus. O jei tai nepadėtu, netgi laikinai palei kokį tai dekretą perėmus valstybėms šiluminių elektrinių varomų dujomis valdymą į savo rankas. Tol kol šitas bardakas baigsis. Ir šiaip ne prie dujų reikia rišti elektrą, o prie mazuto ir anglių (laikinai žinoma). Ai tiesa asmeniškai man geriau jei elektra kainuotu po 2+€/kWh, tada nukristu EV kainos. Kadangi viskas vyksta palei mano planą ir visada, manau panašiai ir bus, prie to prisidės ir Kinijos recesija, galimai ir viso pasaulio. Bet realiai norėčiau, kad elektra kainuotu vėl kokia 15-20ct/kwh ne daugiau, tam kad neįvyktu krizė.
HardAxe 2022-09-02 12:15
bėda, kad su tokiom kainom visos kitos kainos taip šaus į viršų... Kad dabartinius laikus primins tik alga
bahuriux 2022-09-02 12:26
Šiaip jau per recesijas buna defliacija kiek tik galiu prisiminti. Šovus kainom į viršų žemyn šaus vartojimas, iš paskos ir kainos, iš paskos ir energijos kainos, po to viskas lėtai per kelis metus atsigaus. Tuo metu aš ir žadu išlaviruoti. Tiesa NT kainos irgi kris. Praktiškai viskas priklauso nuo ES ir NATO valdžios sprendimų ant kiek stipriai padėti Ukrainai ginklais, o jei reiks ir tiesogine karine pagalba. Žinoma sutvarkant pirmiausiia elektros biržas, kad nežlugdytu ekonomikos.
keine_lust 2022-09-02 15:41
Austrai su tokiais sprendimais tamsoje sėdės.
immortallt 2022-09-02 16:07
Oi viskas daug sudėtingiau. Elektros kainos rišamos prie paskutinės gaminamos kWh. Jei gaminti iš mazuto pigiau, tai normalus operatorius paleis mazuto įrenginius. Dujiniai, anglių ir mazuto įrenginiai ir šiaip dažniausiai yra valstybės ar valstybės įmonių rankose. Apribos elektros kainą? Gera mintis. Jei dujos kainuos 200€/MWh, o pagaminti 1 MWh iš dujų gausis tik dujų savikaina kažkur 333€, o uždėsi lubas ties 300€/MWh - bus black out'as. Staigiai lubos dings. Jei uždėtų lubas dujų kainoms dujiniuose pajėgumuose, pvz. ties 100€/MWh, tai max dujų kaina būtų kažkur 180€/MWh ir nereikėtų atskirai riboti elektros kainos. Tik lubas dujų kainoms reikia parinkti atsargiai įvertinant kito kuro kainų lubas, kad nepradėtų dirbtinai stumti lauk kitų pigesnių šaltinių. Tik šitai padaryti, reikia vieningo Nordpool veikimo, t.y. visoms šalims turi būti taikoma vienodai ir pinigai skirstomi centralizuotai, arba per kelias dienas, arba avansu. Kitaip neveiks. Būtent apie tai panašu prasidėjo derybos ir planavimas. Bet dar gali viso šito ir neprireikti, nes jei rezervus užpildys greitai, o žiema nebus ypatingai šalta, tuoj dujų rinkoje bus daugiau nei pakankamai ir kainos koreguosis. Į žiemos pabaigą gali vėl šoktelti.
Siguas 2022-09-03 06:23
Jei dotuos elektros, dujų kainą iš biudžeto greitai bankrutuos šalis. Jei użšaldys kainas - sėdės tamsoje. Vienas kelias yra - mažinti vartojimą ir pereiti prie skysto kuro, anglių, durpių, medienos atliekų. Kuo greičiau ir daugiau pirkti dujų ir įrengti infastruktūrą importui ne iš blogio imperijos.
bahuriux 2022-09-03 13:49
Bet mažai kas iš jūsu supranta kad tokios kainos yra dėl biržos veikimo principo, o ne dėl dujų kainos tiesiogiai. Nes gauna visi gamintojai ne tiek kiek prašė ne vidurkį kainos bet maksimumą kiek tik tuo metu buvo maksimumas. Immortallt supranta kaip netaisingai veikia pati biržos formulė bet jam su tuo viskas ok. Palei jį tokia formulė mažina el kainą ilguoju laikotarpiu, bet atsitikus net menkiausiam pirstelėjimui kaina šauna į debesis ir žlugdo ES konkurencingumą. Gal geriau tada mokėti taip kaip tikram turguje, tada gal nebūtu tokių kainos pikų iš lempos kaip yra dabar, o jei kaina nekris iki 30€/MWh ilguoju laikotarpiu, o laikysis apie 50-100 tai tik į naudą atsinaujinančios energetikos vystymui. Beto reikia kažkokiu būdu sutvarkyti tuos valdžiagyvius - reguliuotojus, kurie nenori išduoti leidimų vėjo jėgainėms statyti, nelabai stengiasi palengvinti biurokratines pinkles SE įrengimui ir nelabai rūpinasi kiap sutvarkyti dabartinį bardaką su el. kainom, o sutvarkyti yra priemonių.