[Žinios trumpai] Sensacinga žinia: Putinas prieš pat karą atmetė savo padėjėjo rekomenduotą Ukrainos taikos susitarimą  ()

Vyriausiasis Vladimiro Putino pasiuntinys Ukrainos klausimais prasidėjus karui Rusijos lyderiui pasakė, kad jis su Kijevu sudarė laikiną susitarimą, kuris patenkintų Rusijos reikalavimą Ukrainai likti nuošalyje, tačiau Putinas jį atmetė ir tęsė savo karinę kampaniją, teigia Rusijos vadovybei artimi žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak šių šaltinių, Ukrainoje gimęs pasiuntinys Dmitrijus Kozakas Putinui sakė manantis, kad jo sudarytas susitarimas pašalino poreikį Rusijai vykdyti plataus masto Ukrainos okupaciją. „Reuters“ pirmą kartą praneša apie Kozako rekomendaciją Putinui priimti šį susitarimą.

Putinas prieš karą ne kartą tvirtino, kad NATO ir jos karinė infrastruktūra artėja prie Rusijos sienų, priimdama naujas nares iš Rytų Europos, o dabar aljansas ruošiasi į savo orbitą įtraukti ir Ukrainą. Putinas viešai pareiškė, kad tai kelia egzistencinę grėsmę Rusijai ir privertė jį reaguoti.

Tačiau, nors ir anksčiau palaikė derybas, V. Putinas, kai jam buvo pristatytas Kozako susitarimas, aiškiai pasakė, kad nuolaidos, dėl kurių išsiderėjo jo padėjėjas, nebuvo pakankamai toli ir kad jis išplėtė savo tikslus įtraukdamas Ukrainos teritorijos aneksiją, sakė šaltiniai. Rezultatas: sandoris buvo nutrauktas.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, paklaustas apie „Reuters“ išvadas, sakė: „Tai visiškai nesusiję su realybe. Niekada tokio dalyko nebuvo. Tai visiškai neteisinga informacija“.

Kozakas neatsakė į per Kremlių išsiųstus prašymus pakomentuoti.

Ukrainos prezidento patarėjas Michailas Podoliakas sakė, kad Rusija naudojo derybas kaip dūmų uždangą ruošdamasi savo invazijai, tačiau jis neatsakė į klausimus apie derybų esmę ir nepatvirtino, kad buvo pasiektas preliminarus susitarimas. „Šiandien mes aiškiai suprantame, kad Rusijos pusė niekada nebuvo suinteresuota taikiu susitarimu“, – sakė M. Podoliakas.

 

Du iš trijų šaltinių teigė, kad pastangos užbaigti susitarimą įvyko iškart po Rusijos invazijos vasario 24 d. Per kelias dienas Kozakas patikėjo, kad turi Ukrainos sutikimą su pagrindinėmis sąlygomis, kurių siekė Rusija, ir rekomendavo Putinui pasirašyti susitarimą, sakė šaltiniai.

 

„Po vasario 24 d. Kozakui buvo suteiktas „carte blanche“ (veiksmų laisvė): jam buvo uždegta žalia šviesa; jis gavo sandorį. Bet  viskas buvo atšaukta. Putinas tiesiog pakeitė planą“, – sakė vienas iš Rusijos vadovybei artimų šaltinių.

Trečiasis šaltinis, kuriam apie įvykius papasakojo žmonės, informuoti apie Kozako ir Putino diskusijas, skyrėsi dėl laiko, sakydamas, kad Kozakas pasiūlė V. Putinui susitarimą ir jis buvo atmestas prieš pat invaziją. Visi šaltiniai prašė anonimiškumo, kad galėtų pasidalyti jautria vidine informacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()