Salvadoras net neįsivaizdavo, ką daro: „metai su bitkoinu buvo įspūdinga nesėkmė“  ()

Praėjo maždaug metai nuo tada, kai Salvadoro prezidentas Nayibas Bukele, „Crypto Bro“ ir save apibūdinęs „šauniausiu pasaulio diktatoriumi“ nusprendė įtraukti „Bitcoin“ kaip oficialią valstybės valiutą. Bet ne viskas gerai. Tiesą sakant, Kanberos universiteto ekonomisto Johno Hawkinso žodžiais tariant, didysis kriptovaliutų eksperimentas buvo ne kas kita, kaip „įspūdinga nesėkmė“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dabar, praėjus metams, yra daugiau nei pakankamai įrodymų, leidžiančių daryti išvadą, kad N. Bukele nesuvokė, ką daro“, – rašė J. Hawkinsas neseniai paskelbtoje „The Conversation“ skiltyje.

N. Bukele's „Bitcoin“ eksperimentas buvo sutelktas į idealizuotą „Bitcoin City“, finansuotą per įsivaizduojamą 1 milijardo dolerių vyriausybės obligacijų programą. Šalis pusę to milijardo turėjo investuoti į patį miestą, o kita pusė bus skirta „Bitcoin“ investicijoms. Pasak prezidento, tie bitkoinų supirkimai galiausiai paskatins ekonomikos augimą.

Deja, tas žadėtas ekonomikos pakilimas dar neatėjo.

Tiesą sakant, kaip aiškina J. Hawkinsas, ta obligacijų programa iš viso dar turi būti įgyvendinta. Tuo tarpu N. Bukele į „Bitcoin“ įnešė maždaug 100 mln. USD. Gaujų smurtas šalyje išaugo, o tauta pateko į ekonominę sumaištį.

Žinoma, nepaprastai katastrofiška „Bitcoin“ avarija nepadarė poveikio N. Bukele pastangoms žygiuoti pirmyn. Tačiau tuo pačiu metu N. Bukele taip pat nesugebėjo įkvėpti didelio tikėjimo savo ekonominiais sugebėjimais.

 

„N. Bukele neteisingas „Bitcoin“ supratimas – ir apskritai ekonomikos – buvo ne kartą įrodytas“, – tęsė J. Hawkinsas, primindamas atvejus, kai prezidentas nesugebėjo gerai suprasti, kaip veikia BVP, arba „Twitter“ pasidalijo per daug reklamuodamas mažai vertės turinčios kriptovaliutos evangelizacija.

J. Hawkinsas nėra vienintelis prezidento niekintojas. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) maldavo Salvadoro lyderio sušvelninti savo valiutos įstatymą, teigdamas, kad skaitmeninis turtas vis dar yra per daug nepastovus ir nesaugus nacionaliniam naudojimui (o N. Bukele socialiniame tinkle „Twitter“ paleido TVF mušančius memus).

 

Nėra jokių abejonių, kad „Cryptbro in Chief“ reputacijai buvo padaryta rimta žala. Bet ne tai čia svarbiausia: tai buvo eksperimentas, o tuo pačiu gana neatsargus, gyvai atliktas tikriems Salvadoro gyventojams. Jei skaitmeninė valiuta žlugtų, Salvadoro žmonės turės padengti tikrąją nesėkmės kainą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(7)
(6)

Komentarai ()