Nenuslūgstanti monitorių rinkos banga - ką naudotojams žada nauja namų/biuro monitorių karta?  ()

Pandemija stipriai išaugino visos kompiuterinės įrangos pardavimus. Tai paaiškinti nesunku - žmonės daugiau laiko praleido namuose, kur žaidė žaidimus ir dirbo. Galbūt jau galima kalbėti apie pandemijos pabaigą, bet monitorių pardavimai į priešpandeminį lygį greičiausiai nenukris. Ko galima tikėtis iš naujos monitorių bangos, kuri tuoj nusiris per namus ir biurus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Platus pasirinkimas

Pandemija sukėlė didžiulį pardavimų šuolį monitorių ir kitos kompiuterinės įrangos rinkoje. Tai nestebina, nes daugybė žmonių turėjo pasiruošti darbui iš namų. Be to, pramogas mieste teko keisti pramogomis virtualioje erdvėje. Dabar padėtis normalizuojasi ir gamintojai 2020-ųjų skaičių nebesitiki, tačiau stebi natūralų daugiametį pardavimų augimą, kuris iš dalies bus susijęs su tuo, kad darbuotojams grįžtant į biurus įmonės atnaujina turimą įrangą.

Ką tai reiškia? Na, gamintojai ruošiasi siūlyti platesnį monitorių pasirinkimą. AOC prekės ženklas yra ypač gerai žinomas žaidėjams, bet dabar ruošia didesnį asortimentą tiek namų, tiek įmonių biurams. Tuo tarpu „Philips“ plėsis į kitą pusę - į žaidimų įrangos rinką. Taip  tiek AOC, tiek „Philips“ turės pasiūlymų tiek žaidimų kompiuteriams, tiek biurams.

Naujienų bus nemažai. Pavyzdžiui, 27 colių „Philips V8“ ar AOC B3 su nauju VA QHD ekranu bus tai, ko pakaks daugeliui žmonių. Tai - namams skirti 1440p 75 Hz monitoriai, pasižymintys solidžiu moderniu dizainu ir paprastu stovu. Norintys geresnio stovo su reguliuojamu aukščiu rinksis šiek tiek brangesnius „Philips E5000“ ar AOC V5 serijos monitorius. Rinkoje jau yra ir nauji 34 colių monitoriai - AOC V5 ir „Philips E2“ pasiūlys daugiau erdvės produktyvumui ir 100 Hz sklandžiam vaizdui. Nuo analogiškų biurui skirtų monitorių jie skirsis dizainui ir sertifikatais - kai kurie yra reikalingi įmonėms, bet ne namams.

 

Beje, 60 Hz monitoriai, regis, mus po truputį palieka - tokie skaičiai naujų monitorių specifikacijose dabar yra labai reti.

Jungiamumas

Monitorius gali būti ne tik vaizdinės informacijos išvesties įrenginys, bet ir centrinė jungtis. Kam? Viskam!

Daugybė žmonių šiais laikais net neturi įprasto stacionaraus kompiuterio ir vietoje jo naudoja nešiojamą. Mobilus įrenginys, žinoma, yra labai funkcionalus, bet dideli monitoriai, atskira klaviatūra ir pelė sukuria daug patogesnę darbo vietą. Modernūs monitoriai su USB-C ar net „Thunderbolt 4“ jungtimis sukuria labai lanksčią modulinę darbo vietą. AOC/„Philips“ artimiausiu laiku atnaujins ir išplės savo USB-C monitorių pasiūlą. „Thunderbolt 4“ yra pakankamai jaunas (ir brangus) protokolas ir jam reikės daugiau laiko paplisti, tačiau ir tai neabejotinai yra tolesnė produktų vystymo kryptis.

 

„Philips“ tai vadina „Pro-docking“ - monitorius tampa USB-C stotele. Periferiniai įrenginiai - klaviatūra, pelė, audio įranga - jungiami į monitorių. Tai, aišku, padeda išvengti laidų raizgalynės, bet ypatingai patinka nešiojamų kompiuterių savininkams. Grįžęs į savo didžiąją darbo vietą naudotojas gali prisijungti vienu laidu, per kurį kompiuteris ne tik bendraus su monitoriumi ir prie jo prijungtais periferiniais įrenginiais, bet ir gaus energijos baterijai įkrauti.

Nauja AOC P3 linija, skirta biurams, pasižymės didele lizdų įvairove. Monitorius turi ne tik integruotą USB-C stotelę, bet ir RJ45 jungtį tinklui. Šios linijos monitoriai kompiuteriui galės pasiūlyti ir 65 kW energijos baterijai įkrauti

„Thunderbolt 4“ protokolas pakels USB-C galimybes į dar aukštesnį lygį. Tai - 2020 metais pristatytas standartas, kuris po truputį ateina į monitorius. „Thunderbolt 4“ siūlo daugybę privalumų, susijusių su greičiu, saugumu ir stabilumu. Be to, „Thunderbolt 4“ leidžia į vieną sistemą sujungti du 4K raiškos monitorius. Tai reiškia, kad monitoriai bus sujungti tarpusavyje ir su kompiuteriu juos sies tik vienas laidas. Tai naudinga ne tik nešiojamiems kompiuteriams.

 

„Thunderbolt 4“ standartas dar yra pakankamai naujas, bet tokias jungtis palaiko nauji „Mac Studio“ ir „MacBook Pro“  kompiuteriai. Žinoma, kol kas tai - brangi inovacija, bet profesionalūs naudotojai į tai tikrai žiūri. Daugybė (jei ne absoliuti dauguma) grafikos dizainerių naudoja „Apple“ kompiuterius, kurie šiuo metu tikriausiai geriausiai išnaudoja „Thunderbolt 4“ galimybes.

Jau visai greitai naujos kartos „Mac Studio“ bus galima poruoti su nauju 27 colių „Philips Brilliance 7000“ monitoriumi per „Thunderbolt 4“ jungtį. Pats monitorius turės du HDMI lizdus, RJ45 lizdą tinklui, keturis USB A ir porą „Thunderbolt 4“. Tai - aukštos klasės profesionalus monitorius su „MiniLED“ technologija, kuri garantuoja geresnį kontrastą ir ryškumą.

Platūs monitoriai darbui

 

Labai platūs („Ultrawide“ ar „SuperWide“) monitoriai dažniau įsivaizduojami kaip žaidimų įranga, tačiau namų ar kompanijos biure jie iš tikrųjų yra labai naudingi. Didesnis naudingas monitoriaus ekrano plotas gali stipriai pagerinti produktyvumą. Vienas labai platus monitorius gali pakeisti du - taip gaunama daugiau lankstumo, energinio efektyvumo ir vietos ant stalo (nes du stovus keičia vienas).

Jau kitais metais „Philips“ kompanijoms pasiūlys porą lenktų monitorių - 40 colių monitorius turi 21:9 ekraną, o 44,5 colių įrenginys pasižymės 32:9 kraštinių santykiu. Tiesa, nenorintys lenkti plataus ekrano galės rinktis plokščią  40 colių modelį.

Vaizdo konferencijos

Galiausiai, verta paminėti ir tai, kad COVID-19 pandemija išmokė pasaulį, kad daug susitikimų, pamokų ir konferencijų galima perkelti į virtualią erdvę. Net jei pandemija oficialiai baigsis, ši tvarka nebus pamiršta, nes virtualūs susitikimai padeda taupyti laiką ir sujungia žmones, kurie dirba namuose ar net skirtinguose pasaulio galuose.

Kaip šios mados palies monitorių rinką? Integruotos interneto kameros nėra naujiena, bet gamintojai šiai sričiai skirs daugiau. AOC bei „Philips“ gamoje yra ir 2 MP ir 5 MP kameras turinčių monitorių.

 

Reikėtų pabrėžti, kad kalbame apie įrenginius darbui. Šios kameros nepasižymi ypatingai gera vaizdo kokybe, bet pokalbiams tinka. Tai, beje, yra ir priežastis, kodėl žaidimų monitoriai beveik niekada neturi integruotų kamerų.

Nauja „Philips E“ monitorių linija turi 5 MP kamerą su veido atpažinimo sistema „Windows Hello“ sklandžiam prisijungimui prie sistemos. Be to, šalia kameros yra ir pora mikrofonų su triukšmo slopinimo sistema. Žinoma, dabar dauguma monitorių turi ir 3-5 W garsiakalbius. Tai reiškia, kad monitorius tampa vaizdo pokalbių centru be jokių papildomų įrenginių. Privatumui užtikrinti diegiami fiziniai kamerų jungtukai ir uždangos - juos turės visi monitoriai, kurie turės kameras, nes to prašo ir įmonės, ir buitiniai pirkėjai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()