[Žinios trumpai] Europa ruošiasi dar neregėtai situacijai: žiemą gali dingti elektra, jau rengia du scenarijus  ()

Europos Sąjungos narės ruošiasi situacijai, kad šią žiemą gali pritrūkti elektros energijos dėl besitęsiančio tiekimo nepakankamumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai rašoma pranešimuose, juose cituojamas aukštas Briuselio pareigūnas, kuris teigė, kad blokas rengia du scenarijus, susijusius su elektros energijos tiekimo nutraukimu, rašo „Reuters".

Pirmasis scenarijus rodo ribotą elektros energijos tiekimo nutraukimą nedaugelyje ES narių, o likusi bloko dalis imasi joms padėti.

Pagal kitą scenarijų, kuris yra daug niūresnis, sutrikimas plinta daugelyje ES narių, todėl jos negali padėti viena kitai. Šiuo atveju krizių valdymo komisaras Janezas Lenarčičius sakė, kad Komisija panaudos savo strateginį rezervą, kad padėtų nuo elektros energijos tiekimo nutraukimo nukentėjusioms valstybėms narėms.

Komisijos narys nenurodė, kokiu strateginiu rezervu Komisija naudosis elektros energijos tiekimo nutraukimo atveju.

Įspėjimas apie galimą elektros energijos trūkumą buvo paskelbtas praėjus vos kelioms dienoms po kito pranešimo, kuriame buvo minima grėsmė belaidžiam ryšiui, jei žiemą nepakaks elektros energijos.

Rusijos dujų importas gerokai mažesnis nei įprastai, o kai kurie branduoliniai reaktoriai Prancūzijoje neveikia dėl avarinės priežiūros, dauguma Europos šalių susiduria su energijos normavimo ar nutraukimo rizika, o tai gali pakenkti mobiliajam ryšiui, praėjusią savaitę pranešė „Reuters".

Pavojus kyla dėl atsarginių elektros energijos tiekimo sistemų, kurios nėra taip plačiai paplitusios, kaip turėtų būti, jei pritrūktų energijos arba ji būtų normuojama. Remiantis ataskaita, visoje Europos Sąjungoje yra pusė milijono telekomunikacijų antenų, tačiau daugumos jų atsarginių baterijų talpa yra tik pusvalandis. Anot neįvardytų šaltinių, kalbėjusių su „Reuters", galimi elektros energijos tiekimo sutrikimai gali trukti iki dviejų valandų.

 

Tarptautinė energetikos agentūra pirmadienį pareiškė, kad Europa susiduria su „precedento neturinčia rizika" dėl sumažėjusio Rusijos dujų importo, ir pridūrė, kad Europa šią žiemą konkuruos su Azija dėl riboto dujų tiekimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(15)
(-1)

Komentarai ()