Šiurpi tikra istorija, kaip JAV kariuomenė „pasitelkė“ vampyrus ir sutriuškino komunistų sukilėlius (Video)  ()

JAV kariuomenė savo egzistavimo metu padarė keistų dalykų. Vienas iš jų, kai buvo suklastoti daugybė vampyrų išpuolių, kaip kovos su sukilėlių strategijos dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po Antrojo pasaulinio karo JAV ir jos sąjungininkės tapo „pirmuoju pasauliu“, Sovietų Sąjungos sfera buvo „antrasis pasaulis“, o likusios šalys buvo „trečiasis pasaulis“, pokolonijinės valstybės. Tarp didžiųjų galių vyko tarpusavio netiesioginė kova.

Neseniai nepriklausomuose tapusiuose Filipinuose taip pat buvo viena iš tų kovų. Komunistai reformavo Antrojo pasaulinio karo antijaponišką sukilėlių grupuotę Hukbalahap, dar vadinamą Huksais, kad kovotų su centrine Filipinų valdžia.

Jungtinės Valstijos nebuvo suinteresuotos leisti huksų sukilimui įsigalėti, nors jie buvo toje pačioje pusėje per Antrąjį pasaulinį karą. Ir čia įsitraukė tuo metu palyginti nauja Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA).

Edward G. Lansdale buvo oro pajėgų karininkas, kuris Antrojo pasaulinio karo metu dirbo CŽA pirmtake Strateginių tarnybų biure. Jis tarnavo Filipinuose ir intensyvėjant huksų sukilimui, buvo pakviestas padėti kovoti su jais. Jis ir CŽA pradėjo kurti planą, kaip ne tik kovoti su huksais, bet ir atgrasyti filipiniečius prie jų prisijungti.

Lansdale'o sprendimas buvo vampyrai. Na, techniškai aswang. Filipinuose aswang yra tam tikras terminas, apibūdinantis įvairius folkloro monstrus, tokius kaip vilkolakiai ir vampyrai. Tačiau Lansdeilo planas buvo aiškiai vampyriškas požiūris į aswangą.

 

Buvo pasitelktas psichologinio karo būrys. Būrys važinėjo po kaimus, skleisdamas gandus, esą aswangas yra kaime – iš tikrųjų ten, kur buvo įsikūrę huksai. Tada būrys pradėjo medžioti huksus. Būrys pagrobė huksų patrulį. Amerikiečiai jį nužudė, pradūrė ir pakabino lavoną aukštyn kojomis ir leido nutekėti kraujui. Huksai grįždavo į stovyklą, rasdavo lavoną ir manydavo, kad aswangas medžioja jų bendražygius. Taip pat ir kaimo gyventojai, kaip manė CŽA.

 

Buvo pasitelkti ir kiti bandymai į karą įnešti antgamtinį siaubą. Lansdeilas su savo būriu naktį nupiešė „dievo akį“ ant pastatų, kuriuose gyveno žmones, kurie, kaip manoma, buvo susiję su huksais arba padėjo jiems.

Ir kažkaip, nepaisant visų šansų, planas suklastoti vampyrų išpuolį panaudojant pagrobtų filipiniečių sukilėlių lavonus tarsi pavyko. Per kelis mėnesius nuo 1952 m. iki 1954 m. huksai prarado pozicijas ir jų maištas buvo numalšintas. Tuo tarpu Lansdale'as ten tęsė savo darbą, kol CŽA direktorius Alanas Dullesas 1954 m. liepė jam vykti į Vietnamą su savo antikomunistinės kovos su sukilėlius planais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()