[Žinios trumpai] Štai ir pasekmės: Hagos baudžiamasis teismas tirs Rusijos raketų ataką (Video)  ()

Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) prokuroro Karimo Khano pareiškimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) prokuroras Karimas Khanas interviu CNN pareiškė, kad teismas tirs spalio 10 d. Rusijos kariuomenės įvykdytą didžiulę raketų ataką Ukrainos miestuose:

„Tarptautinė teisė užtikrins kaltųjų ir visų tų, kurie ginklų ir raketų pagalba nori išgąsdinti pažeidžiamiausius, bausmę“.

Jis teigia, kad iš pirmų lūpų žino, kas įvyko Ukrainoje spalio 10 dieną: jo biuro Ukrainoje darbuotojai kartu su kitais civiliais buvo priversti slėptis priedangose:

„Mano biuro darbuotojai tą naktį buvo bunkeriuose kartu su daugeliu kitų civilių: Ukrainos vaikais, moterimis, vyrais. Tai yra klausimas, susijęs su morale, teisėmis, empatija ir žmogiškumu“.

„Turime būti ten, kad nustatytume tiesą“, – padarė išvadą Tarptautinio baudžiamojo teismo prokuroras.

Kas yra Tarptautinis baudžiamasis teismas?

TBT, kurio būstinė yra Hagoje, nagrinėja bylas, susijusias su karo nusikaltimais, genocidu ir nusikaltimais žmoniškumui. Jis veikia pagal Romos statutą, kurį ratifikavo 123 valstybės. 2016 m., Krymą pripažinus Rusijos Federacijos okupuota teritorija, ši šalis išstojo iš TBT.

 

Teismas nusikaltimus pradeda tirti tik tais atvejais, kai jų nenori vykdyti valstybės, kurių teritorijoje jie buvo padaryti arba kurių piliečiai yra nusikaltėliai.

Visų pirma, TBT gali patraukti atsakomybėn valstybių vadovus. 2008 m. jis išdavė Sudano prezidento Omaro al-Bashiro arešto orderį dėl kaltinimų genocidu. 2011 metais teismas nurodė suimti Libijos diktatorių Muammarą Gaddafi, kaltinamą nusikaltimais žmoniškumui.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(42)
(0)
(42)

Komentarai ()