Lietuvos „Telia“ į Ukrainą išsiuntė tokią svarbią įrangą, kad Ukrainoje suteikta išskirtinė tvarka įrangos vežimui be jokių eilių ir tikrinimų  (3)

Lietuvos telekomunikacijų bendrovė „Telia“ į Ukrainą išsiuntė pirmąją siuntą naudotos tinklo įrangos, kuri bus pritaikyta atstatant karo metu pažeistus mobiliojo ryšio tinklus. Bendrovė ketina į Ukrainą per ateinančius metus išsiųsti tiek bazinių stočių įrangos, kiek užtektų padengti kelią nuo Vilniaus iki Klaipėdos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos pradėto karo Ukrainoje metu nukentėjo ne tik milijonai šalies gyventojų, buvo sugriauti ištisi miestai, bet stipriai nukentėjo ir gyvybiškai svarbi infrastruktūra, įskaitant ir mobiliojo ryšio tinklus.

Dėl to su pagalbos prašymu per Lietuvos susisiekimo ministeriją kreipėsi Ukrainos specialiųjų ryšių ir informacijos apsaugos tarnyba. Didžiausią mobiliojo tinklo atnaujinimą į 5G technologiją vykdanti „Telia“ iš karto sureagavo į ukrainiečių prašymą ir išsiuntė pirmąją siuntą naudotos tinklo įrangos.

„Karo metu Ukrainoje mobilusis ryšys yra gyvybiškai svarbus net tik gyventojams, bet ir jos gynėjams. Todėl sunaikintos arba pažeistos tinklo infrastruktūros atstatymas yra vienas svarbiausių prioritetų. Mūsų keičiama tinklo įranga Lietuvoje jau savo darbą atliko, tačiau Ukrainoje ji dar puikiai galės tarnauti ne vienerius metus. Todėl jos reikšmė atstatant ryšį karo metu yra dar didesnė“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Pagal su Ukrainos specialiųjų ryšių ir informacijos apsaugos tarnyba sudarytą metų trukmės paramos sutartį, „Telia“ planuoja į Ukrainą išsiųsti tokį kiekį tinklo įrangos, kurios pakaktų padengti kelią nuo Vilniaus iki Klaipėdos.

Didysis iššūkis – paramos logistika

Pirmąją naudotos „Telia“ tinklo įrangos dalį į Ukrainą pristačiusios organizacijos „Pagalbos sparnas“ narys Algirdas Stonys sako, kad teisinės kliūtys iš pradžių buvo didžiausia problema, su kuria buvo susidurta bandant pristatyti šią tinklo įrangą. Pagal galiojančią tvarką, šios įrangos tiesiog atvežti ir perduoti Ukrainoje veikiantiems operatoriams negalima, taip pat eismą stabdo didelės vilkikų eilės ties pasieniu. Bendromis Ukrainos muitininkų ir Ukrainos specialiųjų ryšių ir informacijos apsaugos tarnybos pastangomis, pavyko pasiekti, kad būtų suteikta išskirtinė tvarka įrangos vežimui.

 

„Pirmoji siunta su kritine infrastruktūra jau sėkmingai pasiekė Kyjivą, o iš ten keliaus į dar visai neseniai fronto linijoje buvusius miestus. Pasidžiaugti galima ir tuo, kad likusios siuntos ateityje Ukrainą pasieks daug sklandžiau“, –  teigia A. Stonys.

 

Elektrotechnikos bendrovė „Helso“ yra viena iš „Telia“ tinklo atnaujinimo ir įrangos sandėliavimo paslaugų tiekėjų. Kaip teigia bendrovės tiekimo vadovė Nora Genutienė kiekvienas iš įmonės darbuotojų asmeniškai prisideda prie paramos Ukrainai, tad sulaukus „Telia“ prašymo dvejonių nekilo ir įmonė iš karto prisidėjo savo darbais bei sandėliavimo pajėgumais prie pirmosios siuntos į Ukrainą paruošimo.

„Mes esame ne tik elektrotechnikos žinovai, bet ir tiekimo grandinės specialistai, tad išnaudojome šias stiprybes puoselėdami savo vertybes ir kurdami vertę padėdami karo niokojamai šaliai“, – pasakojo N. Genutienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(134)
(3)
(131)

Komentarai (3)