[Žinios trumpai] Kelio atgal nėra: reikia psichologiškai paruošti Europą tam, kas neišvengiamai įvyks Ukrainos kare  ()

Jei Europa kartu su Ukraina tinkamai nepabaigs karo – ukrainiečių valstybės pergale – Rusijos išprovokuotos problemos ir krizės taps dar didesnės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip sakė prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas, duodamas interviu Ispanijos internetiniam laikraščiui „elDiario", praneša Prezidento kanceliarija.

„Jei Europa nori atsikratyti visokio Rusijos šantažo ir spaudimo – ir tai ne tik karas Ukrainoje, tai ir migracijos krizė, energetikos, ekonominės, finansinės ir politinės krizės – privalome teisingu keliu užbaigti šį karą. Mes neturime leisti, kad Rusija galėtų tęsti šias krizes. Jei šiandien Europa kartu su Ukraina tinkamai nepabaigs karo, tai ir toliau turėsim tas pačias problemas, bet jau didesniu mastu, nes Rusija manys, jog ji nugalėjo Europą", – sakė M. Podoliakas.

„Man atrodo, kad Europos lyderių, ypač J. Borrellio, pozicija yra teisinga. Jie supranta visas neteisingos karo pabaigos pasekmes. Ir pripažįsta, kad kelio atgal nėra", – pridūrė jis.

Prezidentūros vadovo patarėjas pabrėžė, kad, skirtingai nei jaunos demokratijos, tokios kaip Vengrija, Europos nusistovėjusios demokratinės šalys supranta, kad karas turi baigtis tinkamai – Ukraina turi laimėti.

M. Podoliakas pabrėžė, kad, nepaisant retorikos, Rusija tikrai nesiekia derybų. Norint pradėti realų derybų procesą, Rusijos Federacijai būtina grįžti prie tarptautinės teisės normų įgyvendinimo ir palikti Ukrainos teritorijas.

 

„Rusija kelia ultimatumą: mes įžengėme į jūsų teritoriją, žudome jūsų žmones ir norime, kad jūs atiduotumėte mums dalį savo teritorijos, dalį suvereniteto. Neįmanoma derėtis, kai mūsų teritorijoje yra kitos šalies kariuomenė. Nes tai būtų laikinas sprendimas. Tada Rusija toliau darytų savo klaidas ir kovotų su Ukraina. Mūsų šaliai tai antras karo etapas po 2014 metų. Jei yra pripažintos šalies sienos, niekas negali ten įeiti ir nieko užsiimti. Dėl šios priežasties derybos gali prasidėti, kai visi grįšime prie normalių tarptautinės teisės normų. Yra sienos, rusai palieka mūsų teritoriją ir sėda prie derybų stalo. Kitaip neįmanoma", – sakė M. Podoliakas.

 

Jo nuomone, karo pabaiga priklauso nuo dviejų veiksnių: Ukrainos aprūpinimo reikiama ginkluote ir Europos šalių vadovų pasirengimo nugalėti Rusiją.

„Matematiškai patikrinti būtini tam tikrų rūšių ginklų kiekiai, įskaitant ginklų sistemas, šarvuočius ir MLRS. Tai nedideli skaičiai, bet būtent tai, ko mums reikia. Ir dar vienas dalykas, kurio Europa vis dar nesupranta: Europos šalių politinis elitas ir visuomenė privalo tikėti vienu paprastu dalyku, jog Rusija gali pralaimėti. Reikia psichologiškai paruošti Europos šalis tam, kad Rusija pralaimės", – reziumavo M. Podoliakas.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(105)
(3)
(102)

Komentarai ()

Susijusios žymos: