[Žinios trumpai] ES pagaliau pabudo! Borrellas paskelbė revoliucinį pareiškimą  (1)

ES užsienio reikalų ministras Josepas Borrellas kalbėjo ES ambasadorių susitikime, kuriame išsakė naujas realijas pasaulyje, kurios išryškėjo per pastaruosius porą mėnesių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis teigė, kad net iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą netikėjo tokiu įvykių scenarijumi, taip pat pripažino, kad kai kurie ES politikai daro klaidų. Tačiau ir iš viso to reikia daryti išvadas ir judėti toliau. Pasak jo, ES turi prisitaikyti prie naujos realybės ir pasaulio, kuriame viešpatauja „radikalus netikrumas", informuoja leidinys „Europos tiesa".

J. Borrellas anksčiau negalėjo patikėti tuo, kas dabar vyksta pasaulyje. Vyksta dalykai, kurie iš esmės neturėjo įvykti. Europiečiai pastaruoju metu buvo pradėję daugiau galvoti apie savo gerovę, visiškai pamiršdami apie saugumą. ES visada galvojo tik apie pigią energiją, taip pat galimybę patekti į pigią Kinijos rinką, tai yra, ES klestėjimas tiesiogiai priklausė nuo Rusijos Federacijos ir Kinijos.

Tačiau po vasario 24 dienos Europos Sąjunga turi ieškoti naujų kelių ir naujų partnerių. Geriausia energija – ne užsienyje, o „namuose".

J. Borrellas prisiminė ES užsienio reikalų ministerijos vadovą ir J. Bideną, sakydamas, kad neįsivaizduoja, kokia būtų JAV ir ES reakcija, jei Donaldas Trumpas būtų šalies prezidentu. Kartu J. Borrellas pabrėžė, kad ES turėtų prisiimti dar didesnę atsakomybę už tai, kas vyksta šiandien. Jis prisipažino netikėjęs, jog Kyjivas sugebės taip ilgai priešintis.

J. Borrellas teigė, jog Ukrainos gynėjai labai gerai gynėsi net neturėdami ginklų, kuriuos vėliau pradėjo tiekti Vakarai. Jis taip pat prisiminė N. Pelosi kelionę į Taivaną. „Gali būti, kad tokiu būdu jos vizitas gali išprovokuoti kitą karą. Karo fone kainos tikrai kils ir nuo to nepabėgsi", – sakė ES URM vadovas.

 

Karas dabar vyksta ne tik Ukrainoje, bet ir Afrikoje. Visų konfliktų paaštrėjimas jaučiamas nuo Centrinės Afrikos Respublikos iki Malio ir net iki Burkina Faso. Savo kalboje J. Borrellas ragino ES politikus ir diplomatus išmokti gyventi savarankiškai ir nebūti priklausomiems nuo kitų šalių, ypač nuo JAV. Nes nežinia, kaip elgsis Vašingtonas, kai valdžią perims kitas prezidentas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(73)
(0)
(73)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: