Lietuvoje startavo didžiausias vėjo elektrinių parkas Baltijos šalyse: generuos net 230 GWh elektros energijos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2022-10-14 22:12
Beje, Kruonis šiaip pagrinde pakeičia dujines jėgaines, tai gal dujinės tegul susimoka už tai, kad Kruonis veikia pigiau, nei pastarosios? Tavo paveikslėlis ir komentaras prie jo puikiai apibendrina, kiek tavo gebėjimas mąstyti tempia į priekį. Pasižiūri į gamybos grafiką vienos nedidelės saulės elektrinės vienoje vietoje ir įsivaizduoji, kad tai atspindi saulės elektrinių gamybos grafiką visoje šalyje. Nepaliksiu pačiam susiprasti ką noriu pasakyti - nesugebi mąstyti net pusę žingsnio į priekį ir galvoji, kad kažką čia supranti
donatasv 2022-10-14 22:27
Energetika ne mano sritis. Nesipūsk. As tik bandau suprast. Tas grafikas parodo debesuotumą ir energijos atidavimo kiekį į tinklą. Ir kokie yra realūs svyravimai. Iš tavo mandro pasakymo ir šūdo malimo galima sakyt tu mano elektriniai sudarysi ryt dienos gamybos grafiką kiekvienai valandai 5% tikslumu? Bus 3GW galios se ir košė su tiekėjais. Čia ne dujinė elektrinė kur gali pasakyt kiek ryt atiduos nuo 12:00 iki 13:00. Ta 15 min birža jau suprantu ir suderinama. Bet ne paros.
immortallt 2022-10-15 14:27
Temos nesuprasti viskas yra ok, bet kaltinimais, sąmokslo teorijomis ir purvais drabstytis nereikėtų, jei nori, kad tave gerbtų. Tavo vieno mažos elektrinės gamybos grafikas yra nusišvilpti tinklui. Svarbu ne vienos elektrinės, o VISŲ saulės elektrinių. Ir jei pas tave užėjo debesiukas, pas kitą už kilometro debesiukas bus nuėjęs. Tad taip, prognozė yra pakankamai tiksli. Beje 6% rašiau konkrečiai apie vėją. Nesusidūriau su saulės prognozuojamumu Lietuvoje, todėl tikslaus procento neturiu, bet jis panašus turėtų būti. Ir, dujinė pasakys tiksliai kiek elektros pagamins, o vartojimas bus kitoks ir neatitiks planuoto vis tiek. Esmė ta, kad ne biržoje įvyksta paskutinio atitikimo užtikrinimas tarp paklausos ir pasiūlos. Atsiradus akumuliatoriui, būtent jis tą funkciją daugiausia perims. Ir tai niekada nevyko gamyboje, bet galbūt su išmaniais skaitikliais galės pradėti vykti vartojime ir gamyboje kartu. Ir šiaip atominės šiuo atveju yra dar blogiau tinklui, ir jų subalansavimas kainuoja dar brangiau, nei vėjo ar saulės.
gytis13 2022-10-15 19:42
Ir būtinai reikia immortal pasakyti nesąmonę kaip sunku subalansuoti atomines...
donatasv 2022-10-15 22:25
Sąmokslo teorijomis aš tavęs nekaltinu. Priešingai matau kad šioje srityje susidūręs daugiau tai pateikiu savo argumentus ir jei kažką ne taip suprantu dažniausiai laukiu paaiškinimo, ar kitos nuomonės. Vėjo jėgainės viskas suprantama jos įrengtos optimaliaisiai kiek tai įmanoma, žinant vėjo greitį gali prognozuoti gana tiksliai, priešingai nei saulės elektrinės ant stogų, plius kamuoliniai debesys. Kur iš kelių grafikų jau pamatai 10/20/30 proc skirtumą. Čia jau daug sunkiau išskaičiuoti būtų. Nebent elektrikai gauna daug daugiau info iš orų būrėjų nei mes Čia tik mano kaip programuotojo nuomonė, kada pabandai susidėlioti algoritmą kuris prognazuotų vėją ir saulę. Tai saulės teoriškai turi būti kartais sudėtingiau, nes kintamųjų daug daugiau kurie daro įtaką. Vėją +/- teoriškai gali prognazuoti pagal kaimyno algoritmą, saulės jei bus kas trečias namas su elektrine jau sudetingiau, nes tarkim latvių 1GW nebus lygus lietuvių 1GW. Čia jau turi surinkt savo tinklo statistiką ir gan daug, tada jau gali adaptuoti. Šeip įdomumo dėlei, o kokios yra leistinos paklaidos normos perkant elektrą nordpole?
immortallt 2022-10-16 15:19
Tinklui dzin, kaip svyruoja individualių saulės elektrinių gamyba. Užtenka pataikyti visų saulės elektrinių sumą. O tai jau gerokai lengvesnis prognozavimo pratimas. Kaip ir individualių vėjo jėgainių prognozės paklaida būtų kažkur 30-50%, bet jau visų Lietuvoje kartu apie 5%. O jei viso Nordpool, tai gal ir kokie 2-3%