JT išdarinėja keistus dalykus – siekia panaikinti sankcijas vienam Rusijos produktui: „pasiekta reikšminga pažanga“  (1)

Jungtinės Tautos išdarinėja keistus dalykus – siekia panaikinti sankcijas vienam Rusijos produktui ir beveik tai pavyko padaryti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vykdomos derybos dėl trąšų eksporto iš Rusijos panaikinimo žengė „svarbus žingsnius į priekį“, ketvirtadienį (lapkričio 3 d.) pareiškė vienas pagrindinių Jungtinių Tautų derybininkų, pripažindamas, kad dar yra ką nuveikti.

Rusijos grūdų ir trąšų eksportas ir toliau susiduria su problemomis dėl sankcijų, įvestų po Kremliaus invazijos į Ukrainą, nepaisant dviejų liepos 22 d. pasirašytų susitarimų, kuriuose raginama taikyti sankcijas su žemės ūkiu susijusiems produktams ir užtikrinti saugų Ukrainos grūdų eksportą.

Antrasis susitarimas, sudarytas tarpininkaujant Turkijai ir JT, veikė gana gerai, leisdamas milijonams tonų grūdų išvežti iš Ukrainos uostų ir sumažinti baimę dėl gilėjančios pasaulinės aprūpinimo maistu krizės.

Tačiau susirūpinimas dėl susitarimo ateities didėja, nes Rusija praėjusią savaitę trumpam iš jo pasitraukė dėl drono atakos prieš jos Juodosios jūros laivyną Kryme. Galutinis sandorio atnaujinimo terminas yra lapkričio 19 d., o Kremlius ketvirtadienį pareiškė dar neapsisprendęs, ar planuoja toliau dalyvauti.

Tačiau JT prekybos derybininkė Rebeca Grynspan žurnalistams Ženevoje sakė tikinti, kad „šalys bus atsakingos ir išplės bei išplės Juodosios jūros grūdų iniciatyvą“.

Grynspan taip pat pranešė, kad padaryta didelė pažanga dėl susitarimo, leidžiančio atnaujinti Rusijos trąšų eksportą.

 

„Mes labai sunkiai dirbame, kad pasiektume konkrečių rezultatų“, – sakė JT prekybos ir plėtros agentūrai UNCTAD vadovaujanti Grynspan.

„Pažengėme svarbių žingsnių į priekį, tačiau dar reikia nueiti kelią, ypač dėl trąšų trūkumo, kurį matome pasaulyje“.

Ji pripažino, kad trąšų eksportas iš Rusijos – didžiausios pasaulyje gamintojos – ir toliau susiduria su didelėmis kliūtimis, tačiau sakė, kad „mes aiškinamės ir bendradarbiaujame su ES, JAV ir JK, kad išspręstume šias problemas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(23)
(-18)

Komentarai (1)