[Žinios trumpai] Rusija sukūrė naują sąjungą: jau skelbiama, kas prisijungė prie „blogio ašies“ ir kas dar dar gali prisijungti  ()

Rusijai labai reikia tarptautinių partnerių, bet kas jungsis prie jos „blogio ašies“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremliui artimiausios šalys turi atsižvelgti į pragmatinius faktorius, kurie būtų susiję su Putino palaikymu jo kare prieš Ukrainą, teigia politikos ir ekonomikos ekspertas Valerijus Klochokas.

Ekspertas pažymėjo, kad šiandien negalima užtikrintai kalbėti apie „kandidatus“, galinčius prisijungti prie Rusijos „blogio ašies“. „Kinija buvo šiek tiek susirūpinusi. Pripažįstu, kad jie ir toliau didina prekybą dvejopo naudojimo prekėmis su Rusija, bet ne ginklais. Kinija turi daug vidinių problemų, skurdo lygis per didelis. Be to, užimtumas prastas, nedarbas ir depresiniai regionai – ne viskas taip gerai, kaip sostinėje“, – aiškino apžvalgininkas.

„Prekybos grandinių sutrikimas Kinijai yra tiesiog katastrofa – jos gali žlugti. Ir Xi Jinpingas tai puikiai supranta. Todėl jis labai atsargiai bendrauja su JAV, su kuriomis Kinija turi apie 700-800 milijardų dolerių metinę prekybą. Taip pat su ES – yra tam tikra priklausomybė „Todėl kalbėti apie tai, kurios šalys remia Rusiją ir gali prisijungti – šiandien tokių nematau“, – pridūrė analitikas.

„Galima kalbėti apie tai, kad Sirija prisijungs prie šio proceso – ji tarsi jau dalyvauja. Ji palaiko Rusiją, bet yra finansiškai labai silpna. Tarp šalių, kurios gali suteikti kokią pagalbą Rusijai, yra Afganistanas. Talibanas gali suteikti paramos, bet tai turėtų įvykti natūraliai, kaip ir su Šiaurės Korėja“, – pabrėžė apžvalgininkas.

 

Jo nuomone, anksčiau tokia šalis buvo Baltarusija, tačiau „iš jos jau viskas paimta“.

Taigi, prie Rusijos „blogio ašies“ yra Kinija, Sirija, Šiaurės Korėja ir Baltarusija, bet nė viena iš šių šalių negali Rusijai suteikti didesnės paramos. Iranas remia Rusiją ginkluote, bet tai - ne pagalba, o prekybiniai ryšiai. Kitos šalys arba neturi galimybių padėti Rusijai, arba nori išlaikyti geresnių santykių perspektyvas su Vakarais.

(9)
(14)
(-5)

Komentarai ()